Szerda, 2025-01-22, 02:27:40
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5589]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [396]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [195]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4270]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [475]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [687]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4191]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
2025. január 22. szerda, Ma Vince, Artúr, holnap Zelma, Rajmund ünnepli a névnapját.
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 13
    Vendégek: 13
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Január » 5 » Wokkal az élet: Ázsiait? Otthon? Mégis miből?
    14:03:23
    Wokkal az élet: Ázsiait? Otthon? Mégis miből?

    Forrás: Wokkal az élet | PASTAGIRL |  2021.01.17.

    I. rész – Szószok, öntetek, paszták, olajok

    Manapság, számtalan okból kifolyólag (szabad utazás, be- és kivándorlás, nemzetközi alapanyagok elérhetősége stb.) egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek itthon is mind az ázsiai ételek (ami lehet kínai, japán, indiai, thai stb.), mind az alapanyagok, különösen igaz ez az olyan nagyvárosokra, ahol egy-egy külföldi konyha képviselői (éttermek, büfék stb.) nagyobb számban vannak jelen.

    Ha kis hazánkról beszélünk, ez sajnos leginkább a fővárosra korlátozódik…ha az ember lánya Budapesten él, szerencséje van, mivel számos ázsiai ország konyhájának vannak jelen autentikus (vagy kevésbé autentikus) képviselői, nagyon felpörgött az utóbbi években a biznisz, csak győzzön az ember válogatni. Ami az alapanyagokat illeti, egy kis utánajárással be lehet szerezni mindent a friss haltól a fűszereken át Deepak Chopra-ig.

    Nekem személyesen eddig a legbővebb választékot a Kőbányán található DunaPanda adta, az már más kérdés, hogy magyarul vagy angolul segítséget nem igen lehet kérni, magunknak kell előkutatni mindent. A sosem stimmelő árcímkék, és azok igen pontos magyar fordítása sem sokat segít rajtunk. Cserébe viszont a csipkés fehérneműn át az iskolaszereken keresztül a fagyasztott csirkelábig mindent kapni, persze, csak ha megtaláljuk, és akkor sem túl olcsón…

    Azonban, ha az ember lánya vidéki, már sokkal nehezebb helyzetbe kerül, már ami az alapanyagok beszerzését illeti. Szerencsére a nagyobb szuper- és hipermarketek polcain (Auchan, Interspar, Tesco, vagy akár Aldi vagy Lidl) egyre jobb a helyzet, azonban ha a szójaszószon és a rizstésztán kívül pofátlan módon mást is szeretnénk, az már trükkösebb…nekem a következő, házhoz is szállító opcióval rendelkező oldalak jöttek be (NEM REKLÁM, csupán segítség):

    Mégis az ember, mielőtt beleveti magát egy-egy távol-keleti konyha fogásainak elkészítésébe, felteszi magának a kérdést…

    Melyek azok a feltétlen szükséges alapanyagok, amelyek kelleni fognak az alap fogások elsajátításához?

    Összeszedtem elsőkörben azokat a tartós (szószok, öntetek, olajok, paszták) alapanyagokat, melyek beszerzésével már viszonylag sokféle kaja menni fog…ez nyilván egy szuvenír lista, melyet a csillagos égig lehet bővíteni…az megint más kérdés, hogy melyik ország konyhája fele tendálódunk, ami nyilván egyrészt keveredni is fog, másrészt ízlésünknek megfelelően eldönthetjük, mennyire maradunk autentikusak, vagy mennyire ‘magyarosítjuk’ azokat. A következő listát főleg a kínai és thai konyha ihlette.

    Amazon.com : Lee Kum Kee Premium Dark Soy Sauce - 16.9 fl. Ounce : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

    Szójaszósz

    A szójaszósz kínai eredetű folyékony ízesítő, amelyet szójababból, gabonából, valamint sós lében és szójapenészből érlelt fermentált pasztából készítenek. Erős sós és umami íze miatt kedvelt. Közvetlenül hozzáadható az ételekhez, mártásként vagy sós íz elérése érdekében használható, szobahőmérsékleten simán tárolható. Nálam már sokkal tapasztaltabbak is utánajártak a különböző szójaszószok különbségeinek, így én most külön nem fogok nekiállni okoskodni:
    Megadjuk a szó(sz)t: Így válasszunk szójaszószt! – Dining Guide

     

     

     

    Amazon.com : Lee Kum Kee Hoisin Sauce, 20 Fluid Ounce - 12 per case. : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com


    Hoisin szósz

    A Hoisin szósz egy sűrűbb, sötét szósz, melyet a kínai kantoni konyhában gyakran használnak húsokra mázként, sültkrumplihoz vagy igazából bármihez mártogatósként. Sötét színű, édes és sós ízű egyszerre. Bár léteznek regionális verziók, a hoisin szósz általában szójababot, édesköményt, vörös chili paprikát és fokhagymát tartalmaz, valamint ecetet, ötfűszer keveréket és cukrot is adnak hozzá.

     

     

     

     

     

     

    Amazon.com : Shaohsing (shaoxing) Rice Cooking Wine 750ml + One NineChef Spoon : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

     

    Shaoxing bor

    A Shaoxing bor a rizsből erjesztett hagyományos kínai borok egyik legismertebb fajtája. A kínai konyha széles körben használja italként és főzőborként leginkább húsételekhez, azonban számos egyéb étel összetevője is, ilyen pl: a részeg csirke (drunken chicken) vagy a részeg tészta (drunken noodles).

     

     

     

     

     

    Amazon.com : WangZhihe Pure Sesame Paste 王致和 纯芝麻酱 225g (pack of 2) : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

     

    Szezám paszta

    A Tahini, mely hántolt, finoman őrölt szezámmagból készül, világosbarna, konzisztenciája hasonló a természetes mogyoróvajhoz, diós, sűrű, kissé kesernyés ízvilágú. Gyakran receptek a tahinit szezám pasztaként írják le, nem teljesen helytelenül, azonban a tahini enyhén különbözik a főként a kínai konyhában használt szezám pasztától. A kínai változat, amelyet olykor szezámvajnak vagy szezámmártásnak neveznek, szintén szezámmagból készül, azonban őrlés előtt alapos pirításon esik át. Ennek eredménye egy mélybarna, erősebb ízű (mogyoróvajhoz inkább hasonlító) paszta, melyet a kínai konyhában főként hideg tésztaételek ízesítésére használnak.

     

     

     

    Forrás: amazon.com

    Rizsbor és rizsecet

    Bár mindkettő erjesztett rizsből készül, a különbség az előállítás, valamint a felhasználás módjában rejlik. A kettő könnyen összetéveszthető, mivel a rizsecetet néha rizsborecetnek is címkézik (pedig nem ecet, hanem bor). A rizsbort legtöbbet a kínai konyhában használják, pácokba és szószokba teszik, édesítésre, mélyebb ízek elérésére. Íze fajtánként változó, azonban általában édeskés. Gyakori fajtái közé tartozik a Shaoxing (kínai rizsbor), a mirin (édes japán rizsbor) és a szaké (száraz japán rizsbor). Alkoholtartalma ugyan alacsonyabb a nyugati borokénál, azonban ha főzés közben ráhúzunk az üvegre is, ettől is könnyen a padlón találhatjuk magunkat…

     

     

     

     

     

    Amazon.com : Rice Vinegar Brew 12 Ounces (Case of 6) : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

    A rizsecet (melyet rizsborecetnek is neveznek) előállításához a rizsben lévő cukrokat először alkohollá, majd savvá fermentálják. A fehér desztillált ecettel összehasonlítva a rizsecet kevésbé savas, enyhe, kissé édeskés ízű. Általában pácokban, különösen zöldségek pácolásához, valamint salátaöntetekben használják.

     

     

     

     

     

    Szezámolaj

    Amazon.com : Lee Kum Kee Pure Sesame Oil 207ml : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

    A szezámolaj szezámmagból sajtolt növényi olaj. Étkezési olajként való felhasználása mellett számos konyhában a sötétebb, pirított változatát ízfokozóként használják, jellegzetes dióhoz hasonló illata és íze miatt. Egyrészt, mivel főzéshez igencsak drága lenne, másrészt erős íze miatt alkalmatlan étolajként való használatra. A legtöbb receptben általában a főzés utolsó szakaszában adják hozzá az ételhez, de pácokban, öntetekben és szószokban is használják.



     

     

     

     

    Sriracha, vagy más chiliszósz

    Forrás: amazon.com

    A különböző chili szószokról szintén ódákat lehetne zengeni, de talán majd máskor…azonban mindenképpen kell otthon legalább 1-2 féle chili szószt tartani, melynek egyik leguniverzálisabban felhasználható, itthon is könnyen beszerezhető fajtája a Sriracha, mely chili paprikából, desztillált ecetből, fokhagymából, cukorból és sóból készül. Thaiföldön gyakran használják mártogatós szószként, különösen tenger gyümölcseihez és omletthez, a vietnámi konyhában a sriracha a phở leves és a sült tészta ízesítőjeként, tavaszi tekercsek feltétjeként és szószokban jelenik meg. Ezeken kívül levesekben, tojáson és hamburgeren is fogyasztják, de gyakorlatilag bármihez (IS) passzol. Én legutóbb a tortillámba öntöztem belőle egy jó adagot…a többi ízt utána már nem nagyon kellett éreznem…

     

     

     

     

    Halszósz

    Forrás: amazon.com

    A halszósz halból vagy krillből (apró világító kis rákféle) készült folyékony ételízesítő, melynek elkészítéséhez a halat sóval bevonják és legfeljebb két évig erjesztik. Széles körben használják a kelet- és délkelet-ázsiai konyhában, főleg umami íze miatt, mely glutamáttartalmának köszönhető. A szójaszószt egyesek nyugaton a halszósz vegetáriánus alternatívájának tekintik, bár ízük nagyon különböző. A halszósz nem csak ízesítőként, hanem mártogatósok alapjaként is használható.

     

     

     

     

     

    Osztrigaszósz

    Forrás: amazon.com

    Az osztriga szósz egy karamellizált osztrigalé (az osztriga hosszabb ideig vízben történő főzéséből jövő melléktermék), só, cukor és néha szójaszósz keverékéből készül, melyet kukoricakeményítővel sűrítenek. Ennek eredménye egy sötét, szirupos állagú, édes-sós szósz. Édes íze a karamellre hasonlít, sóssága azonban kevésbé hasonlít az étkezési sóra, inkább a sós óceánvízre hajaz. De tényeg. Az osztrigák umamit és gazdag ízeket kölcsönöznek a szósznak, mely annak ellenére, hogy tenger gyümölcseiből készül, a halszósznál kevésbé halas ízű, és a szójaszósznál kevésbé sós.

     

     

     

     

     

    Chili bab paszta

    Amazon.com : Lee Kum Kee LKK Chili Bean Sauce (Toban Djan) 13 Oz, 1 Pack : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

    A chili bab paszta (eredeti nevén “Toban Djan”) egy kínai szecsuáni stílusú, csípős paszta, mely sós chili paprika, szójabab és többféle babpaszta keveréke. A klasszikus Kung Pao csirke elengedhetetlen összetevője, de gyakorlatilag minden wokos, pirított ételhez (IS) passzol. Curry-vel készült ételekhez azért nem, na.

     

     

     

     

     

     

     

    Chili olaj

    Amazon.com : Lee Kum Kee Chili Sauces - Chili Oil / Chiu Chow Chili Oil (Chili Oil X 2) : Grocery & Gourmet Food

    Forrás: amazon.com

    Ha valaki szereti a csípős, pikáns ízeket, kötelező alapanyag. Nem más, mint gyakorlatilag valamilyen semleges ízű növényi olaj (napraforgó, szezám stb.) és chilipaprika vagy chilipehely, esetleg egyéb összetevők (bors, fokhagyma stb.) keveréke, melyet serpenyőben húsok és zöldségek alá, tekercsekhez és gombócokhoz fűszeres mártogatósként is használnak, azonban szinte bármilyen előételre vagy wokos ételre rá lehet locsolni. Már aki szereti.

     

     

     

     


    Receptek >>>

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 221 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): szójaszósz, alapanyag, milyen fűszerek, kellenek, wok, szósz, Alapanyagok, chiliszósz, kínai étel, felhasználás, paszta | Helyezés: 0.0/0