Kellemetlen meglepetésben részesülhetnek azok a felhasználók, akik reklámblokkoló alkalmazása mellett böngészik a webet - állítja egy biztonsági kutató. Armin Sebastian szerint ugyanis a hirdetésszűrő szoftverek lehetnek azok, amik kiszolgáltatják őket a hackereknek, miután tetszőleges kód injektálására adhatnak lehetőséget szinte bármilyen weboldalba.

Az Adblock, Adblock Plus és uBlock kiterjesztéseket egyaránt érintő sebezhetőség felhasználásával privát üzenetek tartalmától kezdve banki azonosítókon át felhőben tárolt fotókig szinte bármi ellopható lehet. Bár ilyesmik ellen a böngészők alapból rendkívül hatékony védelemmel rendelkeznek, a blokkolók gyakorlatilag kiiktatják ezeket amikor alapvetően alakítják át az oldalak kódját és működését a szűrőlistákban meghatározott definícióknak megfelelően.

A szakértő szerint a blokkolók készítőinek meg kellene fontolniuk a módosítások körének leszűkítését úgy, hogy az általa felvázolt támadási mód a továbbiakban ne legyen kivitelezhető. Amíg ezt nem teszik, addig a reklámblokkolókat használók csak remélhetik azt, hogy a lehetőséggel a szűrőlisták készítői vagy hackerek nem élnek vissza, és nem lopnak adatokat tőlük hirdetésszűrőjükön keresztül.