Padlizsánkrém (vinetta)
Ezt leginkább erdélyi padlizsánkrémként szokták emlegetni, mert, hogy ott készítik a legfinomabbat. Aki még nem próbálta, mindenképp gyorsan menjen a piacra beszerezni a hozzávalókat.
Hozzávalók: padlizsán, minél több, mert nagyon finom lesz és gyorsan fogy. ( Na jó, három padlizsán körülbelül három étkezésre elegendő két embernek.), olaj, tojás és mustár a majonézhez, egy kisebb fej hagyma.
Elkészítés: A legjobb, ha a padlizsánokat szabad tűzön tudjuk megsütni, mert így az íze füstös és igazán pikáns lesz. Ha nem tudjuk, akkor a kályha tetején vagy a sütőben is elkészíthetjük, de ez meg sem közelíti a szabadtéren sütött változatot. A sütés lényege az, hogy a padlizsánok héja kissé szenes legyen, a villát jól tudjuk beleszúrni. Miután megsültek, hagyjuk kicsit kihűlni, épp annyira, hogy meg tudjuk fogni, és szedjük le a külső szenes héjat, vágjuk le a szárát. A magos belsőt, vágjuk apróra késsel vagy botmixer segítségével. Majd készítsük el a majonézt, és keverjük hozzá a padlizsánt, és az apóra vágott vagy reszelt hagymát. Végül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, tegyük üvegtálba és tároljuk a hűtőben. Kenyérre kenve, paprikával, paradicsommal kiváló vendégváró, reggelik és vacsorák tartozéka.
Grillezett padlizsán
Ez személy szerint a kedvencem, csak annyi baj vele, hogy nem lehet minden nap elkészíteni mivel kerti grill vagy rácsos tűzhely szükséges hozzá. De hogyha van rá alkalmunk és helyünk, akkor pofonegyszerű az egész. A padlizsánokat vágjuk karikákra (két személy részére egy-két kisebb padlizsán, egyszeri étkezésre elegendő), sózzuk, borsozzuk, majd öntözzük meg olívaolajjal. Szórjunk rá oreganót és bazsalikomot, majd az egészet jól rázogassuk össze, hogy mind a két felére kellőképpen jusson a fűszerekből, olajból. A keletkezett páclében hagyjuk ázni egy félórácskát, majd mehetnek is a grillre a szeletek. Süssük pirosra mind két oldalukat, főzzünk hozzá rizst vagy krumplit, de egyszerű pirítóssal is tálalhatjuk. Ráadásként csipegethetünk hozzá fetasajtot.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot Facebook oldalunkra is. |