Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
13:07:27 5+1 gombafaj, amit könnyű összekeverni, inkább ne szedjék! | |
Forrás: Nyugat.hu | Pais-Horváth Szilvia | 2017.10.15. Négy éve nem volt ilyen gombaszezon, mint most. Sokan azonban úgy mennek el gombászni, hogy még a gyilkos galócát sem ismerik fel. És azt tudják, hogy a gombából még lekvárt is lehet főzni? Harmadik hete tele a szombathelyi piac gombával, azóta tart a szezon. A hétvégén csoportosan álltak az erdőszéleken az autók, sokan használták ki a jó időt egy kis erdei sétára, és lelkesen elindultak gombászni is. Gombamustra a szombathelyi piacon A hét elején mozdulni sem lehetett a piacon sem, egymást érték a teli kosarakkal érkező, gombavizsgálatra várakozó emberek. A szombathelyi piac szabad árusítóhelyein is a szokottnál többen kínálták a vargányát, a tyúkgombát és a galambicát. Hét elején a vargánya kilóját még 3000 forintért mérték, két nappal később azonban már drágábban (4000-4500 forintért) tudtunk mi is egy kis levesbe valót beszerezni. Jó hír viszont: szépek és egészségesek idén a gombák, rég láttunk ennyi gféregmentes, szárítani való finomságot!A szombathelyi piacon járva a minap benéztünk az ingyenes gombavizsgálatra, ahol Kalauz Katalin gombaszakértővel beszélgettünk. Ő is megerősítette, tényleg extra sok Vas megyében a vadon termő gomba. 4-5 év kihagyás után végre lehet igazi gombaszezonról beszélni! A kérdés, hogy lesz-e az elkövetkezendő napokban csapadék, mert sok helyen már száraz az erdő, így a gombák növekedése lelassul. Kellene eső ahhoz, hogy a szezon még kitartson. Szombathelyhez közel sokan a jáki „húszas erdőt” keresik fel, itt sok az őzlábgomba, hoznak a piacra a nárai erdőből, Pornóapátiból is, az Őrségből sok vargányát. Amit a gombaszakértőtől megtanultunk, a gombáknak nem fajtái, hanem fajai vannak, ezzel is különböznek a szabadon termelt gombák a termesztettektől,(azoknak vannak fajtáik). Nem minden őzlábgomba ehetőAz első jó tanács, amivel Kalauz Katalin ellát bennünket, hogy az őzlábgombából is ezerféle van, ráadásul a kisebb méretűek súlyosan mérgezőek. Többféle dolgot érdemes figyelni, ha az erdőben őzlábgombát találunk. Például azt, hogy az őzlábgombának nincs bocskora, az ehető fajnak mozog a gallérja. Olyan ez, mint egy gyűrű, le lehet venni, nincs ránőve a tönkre. Idén a sárguló csiperkéből is nagyon sok van, vigyázat, mérgező!A sárguló csiperke külsőre teljesen ugyanúgy néz ki, mint az ehető társa, könnyen összekeverhető, de ha megdörzsöljük a szélét, a tönkbázisban vagy a kalap szélén is besárgul. Ha megszagoljuk (érdemes a gombákat nemcsak nézegetni, szaglászni is) akkor gyógyszertár szaga van. Hányást és hasmenést okoz, ha ebből főzünk pörköltet. Tényleg sárgul Az év gombáját, a világító tölcsérgombát is sokan összeszedik, pedig nem kéneA szombathelyi piac gombavizsgálójának asztalára is gyakran kerül belőle, sokan összekeverik, és sárga rókagombaként gyűjtik. A világító tölcsérgomba azonban fél órán belül intenzív hányást és hasmenést okoz. A gyilkos galóca: aki nem ismeri fel, ne menjen gombászni!Az idei gombaszezonban is többen belefutottak, a szombathelyi gombavizsgáló is gyakran találkozik vele, minden héten talál egy-egy gyilkos galócát a vizsgálatra hozott kosárban. Pedig, közli Katalin, aki nem ismeri fel a gyilkos galócát, az ne menjen el gombászni! Hazánkban a halálos kimenetelű mérgezések több mint 90%-át ugyanis ez a faj okozza. Nem létezik olyan konyhatechnológiai művelet, ami közömbösítené azt a halálos mérget, amit ez a gomba hordoz. A lappangási idő hosszú. Az első stádiumban hasi görcsök, csillapíthatatlan hányás, hasmenés jelentkezik. A beteg a nagy mennyiségű folyadék- és sóveszteségtől könnyen kiszáradhat. Ha a mérgezett ezt az első fázist túlélte, akkor 12 napos jóllét után mutatkoznak a májártalom jelei, amit az amatoxin okoz. Sárgaság, májtáji fájdalom alakul ki, majd a májelégtelenség, vese és szívszövődmények okozzák a beteg halálát. A gyilkos galóca főbb ismertető jelei: van bocskora, ami fehér, tönkje és lemezkéi is fehérek. A kalapszíne viszont változatos lehet, a fehértől a zöldes-sárgán át egészen az olívás barnásig. Szaga a nyers burgonyához hasonló, de a fiatal gomba szagtalan is lehet. A fejlődő gomba burokban van, tojás formájú, kettévágva látható benne a kalap és a tönk. Leginkább lomberdőkben, tölgyek, néha fenyőfák alatt fordul elő. Júniustól októberig terem. Megjelentek a pókhálós gombák, erre is vigyázni kellA fiatal gombákon itt a legtöbb faj esetében jól megfigyelhető a névadó tulajdonságuk, a pókhálószerű burok, ami eltakarja a lemezeket. Fontos jellemzője a pókhálósgombáknak a rozsdaszínű spóraporuk, ami bőségesen hullik az érett termőtestek lemezeiről. A legtöbb faj váltakozó mértékben tartalmazhat orellanint, ami a veséket károsítja. Egyes fajok akár halálos mérgezést is okozhatnak, ilyen például a mérges pókhálósgomba. Fotó: termtudmuzeumpecs.blogspot.hu Tyúkgombák közé gyakran beleszedik a susulykát isMásnéven mezei tölcsérgombát, ami nagyon hasonlít a tyúkgombára (más néven mezei szegfűgombára). Ugyanolyan törékeny, apró, tönkben szálas, fehéres színű. Viszont spermaillatú, íze azonban nem jellegzetes. Figyelem, mérgező! Sokan azt hiszik, ismerik a tyúkgombát, aztán a gombaszakértő asztalánál lepődnek meg, hogy nem azt, hanem susulykát szedtek. Az elfogyasztás után 15-30 perc múlva hányás, hasmenés, erős nyálfolyás és izzadás, látászavar jelentkezik. (Méreganyaga a muszkarin. A beteg atropinnal gyógyítható.) Figyelni kell az egyéni érzékenységre is!Ha ehető vadon termő gombáról van szó, akkor is jó tudni, hogy az őszi gombák aromásak, erős ízvilágúak, ezért, figyelmeztet a gombaszakértő, az egyéni érzékenységre is fokozottabban figyelni kell. Tudta, hogy gombából lekvárt is készíthet?Kalauz Katalin végezetül még elárulja, hogy a vadon szedhető gombából nemcsak remek pörkölt készíthető (petrezselyemmel, kevés kakukkfűvel fűszerezve), hanem gombalekvár is főzhető. Ő szegfűszeggel és fahéjjal bolondítja meg ez az édes ízvilágú lekvárt (le kell darálni, ugyanannyi cukorral főzni, mint amennyi a gomba), és kaláccsal vagy császármorzsával tálalja. A gombalekvárhoz a fenyő vagy sárgagyűrűs tinóru a legideálisabb.
| |
|