Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
15:22:59 A critical balanced, avagy a pehelysúlyú nagyágyú | |
Forrás: Horgászat - www.horgaszat.com | Majer Balázs | 2014.08.25. Az idei tél nem volt túlságosan kemény ezért horgászati szempontból kiváló próbálkozási lehetőségeket biztosított számunkra. Rengeteg tapasztalatot gyűjthetünk a keveset mozgó és még kevesebbet táplálkozó pontyok nem éppen egyszerű becserkészéséről. A kora tavaszi hónapokban vizeink hőmérséklete jobb esetben is csak 10 fok körül van, többnyire áttetsző ezért különösen nagy szerepet kapnak a végtelenségig lefinomított végszerelékek és csalik.
Az elmúlt évek tapasztalataiból merítve ideális választás a „tökéletesen kibalanszírozott csali". Lényege, hogy a felhajtó erő jótékony hatását kihasználjuk, súlytalanná téve a pontyoknak szánt csemegét. Az etetésen táplálkozó hal egyenletesen szívja fel a neki beszórt falatokat, ami kivétel nélkül mind süllyedő, de a horog csali sokkal könnyebb, ezért ugyanolyan szívóerő hatására szinte bevágódik a szájába, sokkal beljebb is hatol, így a kifújási fázisban horgunk mint egy karom távozik (persze ha tud). Ezt elérhetjük klasszikus módon pop-up bojlikkal, lebegő kukorica vagy tigrismogyoró utánzattal, de akár szivacsdarabkákkal is. Az alapmixbe kevert parafaőrleménnyel, vagy túladagolt rákliszttel is hasonló végeredményt kapunk. . Az egyik legelterjedtebb pop –up felhasználási technika a fél süllyedő fél lebegő kombináció. Mérete megegyezik az etetésen felkínált falatokéval, de nem emelkedik ki közülük, viszont az iszapban sem süllyed el. A leggyengébben táplálkozó pontyok sem fognak gyanút. Nagyon fogós még „ hóember" csalizási technika is melynek lényege ,h az egész süllyedő golyó fölé egy egész szem lebegő csali kerül. Ez horogtőből ágaskodik, mint egy hóember. A pop-up horogcsalikat legegyszerűbben a különböző horgászszaküzletekben szerezhetjük be különböző méretben, ízben, színben, vagy formában. A másik megoldás, hogy mi magunk készítjük el otthon olyanra, amilyenre megálmodjuk. Nem kell hozzá más, mint egy doboz lebegő csali mix, tojás, tetszés szerinti aroma, esetleg édesítő. Nekem télen - nyáron favoritom a fluoro csali. Ezt többnyire magam készítem otthon. A színekkel szoktam variálni gyakran, mert meggyőződésem, hogy egyes vizeken az élénk színek fogósabbak, mint máshol. A fluoro pop-up mixnek köszönhetően csalink színe rendkívül figyelemfelkeltő lesz. Ez a szinte világító hatás a fluo-pigmentek miatt van. A pontyok kíváncsiságuknak köszönhetően szinte azonnal rákoncentrálnak, mert bizonyítottan jól érzékelik a feltűnő színeket. Sűrű fenéklakó vízinövények és erősen iszapos vízfenék esetén nyújthat kiemelkedő teljesítményt. A tavalyi év tavaszán legyúrtunk egy olyan csalit, ami a várt sikereket is felülmúlta. Ez nem más, mint egy kombinációja a süllyedő és lebegő bojlinak, amolyan „Hybrid". Kizárólag horog mellé készült, ezért mertünk kockáztatni és túlaromásítottuk. A tavasszal még felmelegedő vizekre szántuk, de aztán egész nyáron dolgozott szépen. Hihetetlen sikereket hozott!!! 1 doboz fluoró pop-up mix (150g), és fél kiló süllyedő alapmix( Márius ajánlásával) képezte a próba alapját. Ezzel a mennyiséggel közel 1 tonna - igen , nem írtam el- 1 tonna ponty került rövid időre, szárazra az ország több tavából. De szerintem igazi aktualitása most van csak igazán! Itt Szeretném azt is elmondani, hogy az etetési taktikánktól függően 3 kilós és 23 kilós pontyot is fogtunk vele,de több nagytestű harcsa is terítékre került. Véleményem szerint mindenféle stílusú pontyhorgászathoz ideális csali. Leghatékonyabbnak akkor bizonyult, amikor előkehosszban PVA hálót használtunk, melyet tört bojlival és pellet mixel töltöttünk. Ez egyfajta koncentrált etetést jelent ,amit 100% -ban gubancolódás nélkül helyezhetünk el a kívánt helyen. Igazi nagyhalas stratégia ez, mely már sokszor bizonyított nekünk. Megosztjuk ezt az egyáltalán nem titkos receptet mindenkivel, merjünk kísérletezni, de ami a legfontosabb higgyünk benne! A „szilvás gombóc „készítése lépésről lépésre: Mérjünk ki 0,5 kg Mega baits Monster –liver alapmixet . Ez a mix egy teljesen jól összeállított ,komplex keverék, de mi egy kicsit attraktívabb irányt választottunk ezért turbóztuk fel. Adjunk hozzá 10 g Mb. squid-liver port ,vagyis tintahal májport, ami talán az egyik legkiválóbb minőségű májpor.Erősen halas jellegének köszönhetően igazi nagyhalas golyók alapjául szolgál. A következő adalék a MB.squid extrakt ,ez egy rendkívül erős koncentrátum,amely nem más mint a legendás Ultra squid essence aroma por alapú változata. Ezeket az összetevőket alaposan keverjük el ,azaz homogenizáljuk. Keverjük össze a folyékony összetevőket. Verjünk fel 5-6 egész tojást , tegyük bele az aromákat: 5ml májaromát ,5 ml monster-crab aromát. Mérjünk ki 10ml lazacolajat -ezt egész évben sikeresen használhatjuk alacsony dermedéspontja miatt. Magas az Omega 3 zsírtartalma és rendkívül jól emészthető. 5 ml minaminóval spékeljük tovább. 1 g sweetenert is tegyünk bele,mert az édes íz világ attraktívabb hideg vízben. Ez egy por alapú édesítő koncentrátum, amelynek nincs keserű utóíze. Végül 1 evőkanál sót adjunk hozzá , kihasználva az ízfokozó és tartósító hatását. Keverjük simára, hogy a só is eloldódjon. A folyékony összetevőkhöz lassan adagoljuk a szárazanyagot (sohasem fordítva!). addig gyúrjuk míg az edény falától és a kezünktől kellőképpen el nem válik. Ha kész, tegyük egy zacskóba, zárjuk le és álljunk neki a lebegő részének. Itt jobban kell vigyáznunk az anyaghányaddal, mert érzékenyebb a tészta. Mérjünk ki 80 g tojást . Tegyünk bele 10 ml szilva, 10 ml csoki aromát,1g sweetenert, 10 ml lazac olajat. keverjük simára ezt is majd öntsük bele a 150 gramm ( egész doboz) fluoro mixet. Ebben az esetben a kék színt választottuk. Gyúrjuk össze és formázzunk belőle 1 nagy gombócot. -A szilvás jellegűvel párhuzamosan készítettünk egy hasonló csalit , a különbség ,hogy sárga pop-up mixet használtunk és ezt ananásszal és banánnal ízesítettük. Minden más összetevő ugyanaz és ugyanannyi. Rollerezés, formázás A kinyomó pisztoly belső átmérőjéhez képest formázzunk 1-1 hengert mindkét tésztából,úgy hogy a tartalmát hosszában pont felesbe kitöltse .Ha kinyomjuk, a csíkokat rögtön látjuk ,hogy jól összetapadt a két tészta. Tegyük rollerre és készítsük el a golyóformákat. Ha olyan étvágygerjesztő kis cukorka formájú pralinékét kaptunk, amit legszívesebben megennénk, akkor mindent jól csináltunk! Forrásban lévő vízben 1,5-2 percig főzzük, majd minimum 1 hétig 15 Celsius fok feletti, jól szellőző helyen rekeszben, nem egymásra halmozva szárítjuk. Nálunk 20mm-es „klasszikus méretben készültek , de természetesen ugyanúgy működik minden kivitelben ,még dumbellben is. Tetszés szerint felhasználható önmagában, vagy akár egy másik süllyedővel kombinálva. Ez utóbbit inkább a nyári melegebb vizekre ajánlom. Ezt a gyönyörű példányt egy februári túránkon fogta Attila Zalacsányban szintén kikönnyített ananászos jellegű csalival. 3 fokos levegő és 5 fokos vízhőmérséklet mellett. Sikeres szezont kívánunk minden sporttársunknak! | |
|