Csütörtök, 2024-11-14, 08:09:12
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 324
    Vendégek: 323
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2014 » Augusztus » 25 » A critical balanced, avagy a pehelysúlyú nagyágyú
    15:22:59
    A critical balanced, avagy a pehelysúlyú nagyágyú

    Forrás: Horgászat - www.horgaszat.com | Majer Balázs | 2014.08.25.

    Az idei tél nem volt túlságosan kemény ezért horgászati szempontból kiváló próbálkozási lehetőségeket biztosított számunkra. Rengeteg tapasztalatot gyűjthetünk a keveset mozgó és még kevesebbet táplálkozó pontyok nem éppen egyszerű becserkészéséről. A kora tavaszi hónapokban vizeink hőmérséklete jobb esetben is csak 10 fok körül van, többnyire áttetsző ezért különösen nagy szerepet kapnak a végtelenségig lefinomított végszerelékek és csalik.

     

    Az elmúlt évek tapasztalataiból merítve ideális választás a „tökéletesen kibalanszírozott csali". Lényege, hogy a felhajtó erő jótékony hatását kihasználjuk, súlytalanná téve a pontyoknak szánt csemegét. Az etetésen táplálkozó hal egyenletesen szívja fel a neki beszórt falatokat, ami kivétel nélkül mind süllyedő, de a horog csali sokkal könnyebb, ezért ugyanolyan szívóerő hatására szinte bevágódik a szájába, sokkal beljebb is hatol, így a kifújási fázisban horgunk mint egy karom távozik (persze ha tud). Ezt elérhetjük klasszikus módon pop-up bojlikkal, lebegő kukorica vagy tigrismogyoró utánzattal, de akár szivacsdarabkákkal is. Az alapmixbe kevert parafaőrleménnyel, vagy túladagolt rákliszttel is hasonló végeredményt kapunk. . Az egyik legelterjedtebb pop –up felhasználási technika a fél süllyedő fél lebegő kombináció. Mérete megegyezik az etetésen felkínált falatokéval, de nem emelkedik ki közülük, viszont az iszapban sem süllyed el. A leggyengébben táplálkozó pontyok sem fognak gyanút. Nagyon fogós még „ hóember" csalizási technika is melynek lényege ,h az egész süllyedő golyó fölé egy egész szem lebegő csali kerül. Ez horogtőből ágaskodik, mint egy hóember. A pop-up horogcsalikat legegyszerűbben a különböző horgászszaküzletekben szerezhetjük be különböző méretben, ízben, színben, vagy formában.

    A másik megoldás, hogy mi magunk készítjük el otthon olyanra, amilyenre megálmodjuk. Nem kell hozzá más, mint egy doboz lebegő csali mix, tojás, tetszés szerinti aroma, esetleg édesítő. Nekem télen - nyáron favoritom a fluoro csali. Ezt többnyire magam készítem otthon. A színekkel szoktam variálni gyakran, mert meggyőződésem, hogy egyes vizeken az élénk színek fogósabbak, mint máshol.

    A fluoro pop-up mixnek köszönhetően csalink színe rendkívül figyelemfelkeltő lesz. Ez a szinte világító hatás a fluo-pigmentek miatt van. A pontyok kíváncsiságuknak köszönhetően szinte azonnal rákoncentrálnak, mert bizonyítottan jól érzékelik a feltűnő színeket. Sűrű fenéklakó vízinövények és erősen iszapos vízfenék esetén nyújthat kiemelkedő teljesítményt.

    A tavalyi év tavaszán legyúrtunk egy olyan csalit, ami a várt sikereket is felülmúlta. Ez nem más, mint egy kombinációja a süllyedő és lebegő bojlinak, amolyan „Hybrid". Kizárólag horog mellé készült, ezért mertünk kockáztatni és túlaromásítottuk. A tavasszal még felmelegedő vizekre szántuk, de aztán egész nyáron dolgozott szépen. Hihetetlen sikereket hozott!!! 1 doboz fluoró pop-up mix (150g), és fél kiló süllyedő alapmix( Márius ajánlásával) képezte a próba alapját. Ezzel a mennyiséggel közel 1 tonna - igen , nem írtam el- 1 tonna ponty került rövid időre, szárazra az ország több tavából. De szerintem igazi aktualitása most van csak igazán! Itt Szeretném azt is elmondani, hogy az etetési taktikánktól függően 3 kilós és 23 kilós pontyot is fogtunk vele,de több nagytestű harcsa is terítékre került. Véleményem szerint mindenféle stílusú pontyhorgászathoz ideális csali. Leghatékonyabbnak akkor bizonyult, amikor előkehosszban PVA hálót használtunk, melyet tört bojlival és pellet mixel töltöttünk. Ez egyfajta koncentrált etetést jelent ,amit 100% -ban gubancolódás nélkül helyezhetünk el a kívánt helyen. Igazi nagyhalas stratégia ez, mely már sokszor bizonyított nekünk. Megosztjuk ezt az egyáltalán nem titkos receptet mindenkivel, merjünk kísérletezni, de ami a legfontosabb higgyünk benne!

    A „szilvás gombóc „készítése lépésről lépésre:

    Mérjünk ki 0,5 kg Mega baits Monster –liver alapmixet . Ez a mix egy teljesen jól összeállított ,komplex keverék, de mi egy kicsit attraktívabb irányt választottunk ezért turbóztuk fel. Adjunk hozzá 10 g Mb. squid-liver port ,vagyis tintahal májport, ami talán az egyik legkiválóbb minőségű májpor.Erősen halas jellegének köszönhetően igazi nagyhalas golyók alapjául szolgál. A következő adalék a MB.squid extrakt ,ez egy rendkívül erős koncentrátum,amely nem más mint a legendás Ultra squid essence aroma por alapú változata. Ezeket az összetevőket alaposan keverjük el ,azaz homogenizáljuk.

    Keverjük össze a folyékony összetevőket. Verjünk fel 5-6 egész tojást , tegyük bele az aromákat: 5ml májaromát ,5 ml monster-crab aromát. Mérjünk ki 10ml lazacolajat -ezt egész évben sikeresen használhatjuk alacsony dermedéspontja miatt. Magas az Omega 3 zsírtartalma és rendkívül jól emészthető. 5 ml minaminóval spékeljük tovább. 1 g sweetenert is tegyünk bele,mert az édes íz világ attraktívabb hideg vízben. Ez egy por alapú édesítő koncentrátum, amelynek nincs keserű utóíze. Végül 1 evőkanál sót adjunk hozzá , kihasználva az ízfokozó és tartósító hatását. Keverjük simára, hogy a só is eloldódjon.

    A folyékony összetevőkhöz lassan adagoljuk a szárazanyagot (sohasem fordítva!). addig gyúrjuk míg az edény falától és a kezünktől kellőképpen el nem válik. Ha kész, tegyük egy zacskóba, zárjuk le és álljunk neki a lebegő részének.

    Itt jobban kell vigyáznunk az anyaghányaddal, mert érzékenyebb a tészta. Mérjünk ki 80 g tojást . Tegyünk bele 10 ml szilva, 10 ml csoki aromát,1g sweetenert, 10 ml lazac olajat. keverjük simára ezt is majd öntsük bele a 150 gramm ( egész doboz) fluoro mixet. Ebben az esetben a kék színt választottuk. Gyúrjuk össze és formázzunk belőle 1 nagy gombócot.

    -A szilvás jellegűvel párhuzamosan készítettünk egy hasonló csalit , a különbség ,hogy sárga pop-up mixet használtunk és ezt ananásszal és banánnal ízesítettük. Minden más összetevő ugyanaz és ugyanannyi.

    Rollerezés, formázás

    A kinyomó pisztoly belső átmérőjéhez képest formázzunk 1-1 hengert mindkét tésztából,úgy hogy a tartalmát hosszában pont felesbe kitöltse .Ha kinyomjuk, a csíkokat rögtön látjuk ,hogy jól összetapadt a két tészta. Tegyük rollerre és készítsük el a golyóformákat. Ha olyan étvágygerjesztő kis cukorka formájú pralinékét kaptunk, amit legszívesebben megennénk, akkor mindent jól csináltunk! Forrásban lévő vízben 1,5-2 percig főzzük, majd minimum 1 hétig 15 Celsius fok feletti, jól szellőző helyen rekeszben, nem egymásra halmozva szárítjuk. Nálunk 20mm-es „klasszikus méretben készültek , de természetesen ugyanúgy működik minden kivitelben ,még dumbellben is. Tetszés szerint felhasználható önmagában, vagy akár egy másik süllyedővel kombinálva. Ez utóbbit inkább a nyári melegebb vizekre ajánlom.

    Ezt a gyönyörű példányt egy februári túránkon fogta Attila Zalacsányban szintén kikönnyített ananászos jellegű csalival. 3 fokos levegő és 5 fokos vízhőmérséklet mellett.

    Sikeres szezont kívánunk minden sporttársunknak!

    Kategória: Horgász | Megtekintések száma: 579 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): horgászat, fluoro pop-up mix, critical balanced, téli, pontyozás, bojlis, bojli, tippek, horgász | Helyezés: 0.0/0