Hétfő, 2018-11-19, 04:01:18
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [3618]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [119]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [127]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [184]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [483]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [758]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [1890]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [792]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [79]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1351]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [906]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Számítástechika | IT [2415]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [450]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [934]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [234]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2015]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [26]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
Picur Rádió
Picur Rádió
TV GO
TV GO
PV TV Live
PV TV Live
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Apród-Hirdetési Portál
  • AVG ThreatLabs Site Owner Program
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Euronews élőben
  • ESET Online Scanner
  • FBackup - Ingyenes biztonsági mentési szoftver
  • Facebook
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotók ingyenes digitalizálása, fotóalbum
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hasznos tanácsok minden helyzetre
  • Helyesírási tanácsadó
  • Hirdetésfeladás ingyen
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Időjárás: Időkép kompozit radarkép és riasztás
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • IPv6 Google tesztoldal
  • Játékok-online: uCoz games
  • Játékok-online: Netesjátékok.hu
  • Jófogás Hirdetési Portál
  • KalóriaBázis
  • KalóriaGuru - Fogyókúra&Diéta
  • Kaspersky Cyberstat
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képmanipulálóprogramok (free, online)
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon Terméktámogatás
  • Nyelvoktatás ingyen - Duolingo
  • 5 perc angol - ingyen online tanulás angolul
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemap Generator - Free
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • SoundCloud
  • StreamBIN - Transfer files by a Web Browser
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Szótár nyelvtanuláshoz, fordításhoz.
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • "Testbirds" bejelentkező oldal
  • Tőzsde
  • TP-LINK Routerek
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz oktató videók
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2017.,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2018 » Március » 12 » A fasírt titok: Stefánia vagdalt
    08:39:08
    A fasírt titok: Stefánia vagdalt

    Forrás: Örömkonyha.hu | | 2018.03.11.

    Fasírt, fasírozott, vagdalt, stefánia, de más nyelveken meatloaf,, polpettone, hackbraten. Mert a fasírozott nem csak a magyar konyha egyik ősi eleme (bár, a fasirtos zsömlét csak mi részesítjük előnyben), a külföldi konyhák is előszeretettel alkalmazzák.

    Minden vagdalt fasírt, de nem minden fasírt vagdalt. Mi is a különbség?

    Leginkább úgy tudjuk megkülönböztetni a két étel elnevezést, hogy ha golyókat formázunk és azokat zsírban/olajban sütjük ki, akkor a helyes megnevezés a fasírt, ha pedig a sütőben, egyben sütjük meg, az a vagdalt.

    A fasírt eredetileg sertéshúsból készült, a legalkalmasabb a darált lapocka vagy comb((semmiképpen ne karaj legyen!), de nagyon finom, ha kétfajta hús keverékéből készítjük, sertés és marha, vegyesen. Nem érdemes kockáztatni az áruházláncok előre csomagolt darált húsaival, inkább a hentesnél válasszuk ki a nekünk tetsző húsdarabot, és azt daráltassuk le.

    fasírt igazi hagyományos fogás, már anyáink és nagyszüleink is előszeretettel készítették, általában főzelék mellé köretként, de az iskolai menzáknak is elengedhetetlen kínálata.

    Mivel egy széles körben elterjedt ételről van szó, szinte minden háztartásban megvan a jól bevált, tuti, generációról generációra fennmaradt recept.

    Mégis, az a tapasztalatom, hogy pl. a gyerekek körében, nem mindig népszerű ez az étel, nem szeretik, mert netán túl fűszeres, vagy zavarják a zsemle darabok benne. Mindezeket, egy pofon egyszerű megoldással kiküszöbölhetjük.

    De mitől lesz jó a fasírt?

    A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz az állaga, amilyennek lennie kell, a tejbe áztatott zsemle (vagy kenyér). De sajnos, ezt nem sikerül mindig olyan puhára áztatni, hogy csomómentesen el tudjuk keverni a masszában. Erre kitűnő megoldás, hogy zsemle helyett paradicsom lébe áztatott zsemlemorzsát keverünk a húshoz.

    Fontos a fűszerezés, ezt saját ízlésünk alapján adagolhatjuk, a lényeg, hogy kell még bele hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, majoranna, és egy csipetnyi kömény.

    Érdemes egyszerre egy nagyobb adagot elkészíteni, szinte ugyanannyi munkával sok-sok húsgolyót tudunk előállítani, amit aztán kis ételdobozokban le tudunk fagyasztani. Egy-egy fárasztó nap után milyen jó érzés lesz, hogy csak elővesszük a fagyasztóból, kiengedjük, kisütjük, friss kenyérrel, savanyúsággal körítve már kész is az ízletes vacsora.

    A Stefánia vagdalt eredete, avagy egy belga király hercegnő esete:

    Az 1880-as években, Stefánia belga királyi hercegnő beleszeretett a magyar földbirtokos, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangonuli házasságot. Azért, végül is 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnő ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született meg a Stefánia vagdalt, vagyis a főtt tojással töltött, egybesült fasírt.

    Hozzávalók:

    • 600 g sertés-marha darált hús (vegyesen)
    • 2 fej vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2 dbtojás
    • 10 dkg paradicsomlében áztatott zsemlemorzsa)
    • bors
    • fűszerpaprika
    • majoranna
    • csipetnyi kömény

    Elkészítése:

    1. A darált húst összekeverjük az egész tojásokkal, majd fűszerezzük pirospaprikával, fokhagymával, ,sóval, borssal, majorannával, és végül csipetnyi köményt keverünk hozzá.
    2. A zsemlemorzsát beáztatjuk egy kis paradicsomlébe, majd a húshoz keverjük.
    3. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk a masszából, , majd a két tenyerünk között egy kicsit meglapítjuk.
    4. Zsemlemorzsába alaposan beleforgatjuk.
    5. Forró, bő olajban/fritőzben kisütjük

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 60 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): fasírozott, vagdalt, receptek, fasírt, gasztro, recept, Stefánia vagdalt | Helyezés: 0.0/0