Vasárnap, 2021-04-11, 08:38:54
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [4807]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [138]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [223]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [239]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [652]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [943]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2665]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [1023]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [121]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2038]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1114]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3256]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [737]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1790]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [285]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2625]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [40]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 3
    Vendégek: 2
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2018 » November » 24 » A kínai kajáldák legjobb receptjei
    08:41:57
    A kínai kajáldák legjobb receptjei

    Forrás: receptneked.hu | Budai István | 2015.11.19.

    8 szuper recept, amit ki kell próbálnod!
     

    1. Kínai csípős csirkecsíkok

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg csirkemell filé
    2. 1 szál újhagyma
    3. 1 szál sárgarépa
    4. 1 db hegyes erős paprika
    5. 1 tv paprika
    6. 1 fej vöröshagyma
    7. 1 db chili paprika
    8. 1 fej lila hagyma
    9. 1 dl szójaszósz
    10. 1 ek keményítő
    11. 3-4 gerezd fokhagyma
    12. őrölt bors
    13. olaj

    Elkészítése:

    A chili paprikát, fokhagymát apróra, a csirkemellet, újhagymát, vörös és lila hagymát, tv paprikát, sárgarépát és a csípős paprikát csíkokra vágjuk.

    A csirkemell csíkokat egy kevés olajjal és két evőkanál szójaszósszal bepácoljuk, egy órára a hűtőbe tesszük majd wokban vagy serpenyőben kevés olajon 4-5 perc alatt megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük, kiszedjük a serpenyőből és félretesszük.

    A serpenyőben lepirítjuk a sárgarépát, paprikákat majd a hagymákat, visszatesszük a csirkemell csíkokat. Rádobjuk a fokhagymát, chilit, ráöntjük a maradék szóját és a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt. Kiforraljuk, majd levesszük a tűzről.

    Rizs körettel tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!


    2. Csípős savanyú leves

    Hozzávalók:

    1. 400 g csirkemell
    2. 1 répa (nagyobb)
    3. 1 karalábé (kisebb)
    4. 1 kelkáposzta (kisebb vagy 7-8 levél)
    5. 1 zeller (kisebb)
    6. 25 g szárított gomba
    7. 1500 ml húsleves (csirkealaplé)
    8. szójaszósz
    9. hoisin szósz
    10. őrölt bors
    11. csípős paprikakrém (vagy Tabasco szósz)
    12. borecet
    13. 2 ek keményítő
    14. 100 ml víz
    15. 2 ek szezámolaj

    Elkészítése:

    A csirkemellet felvágjuk vékony csíkokra, majd fél órára bepácoljuk 2-2 evőkanál szójaszósz és hoisin szósz keverékébe. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, a kelkáposzta levelet vékonyra felszeleteljük. A szárított gombát apróra törjük.

    Az elkészített zöldségeket és a gombát feltesszük főzni annyi húslevessel, hogy jó sűrű legyen. Hozzáadjuk a felvágott csirkecsíkokat a páccal együtt. A levest jól befűszerezzük a szójaszósszal, borecettel, csípős paprikakrémmel és az őrölt borssal. Forrásba hozzuk és kb 15 percen át főzzük (vagy míg megfő a hús).

    A végén a keményítőt elkeverjük a vízzel, besűrítjük a levest. Kis ideig forraljuk, majd illatosítjuk a szezámolajjal.


    3. Szezámmagos csirke 

    Hozzávalók:

    Bundához:

    1. 6 ek liszt
    2. 3 ek étkezési keményítő
    3. 1 ek olaj
    4. 1 tojás
    5. 1 egész csirkemell
    6. csipet só
    7. pici víz
    8. 1,5 kk sütőpor

    Mázhoz:

    1. ketchup
    2. chili (erős pista)
    3. méz
    4. 3-4 ek szezámmag

    Elkészítése:

    A csirkemellet megmossuk majd szárazra töröljük. Felvágjuk kisebb diónyi darabkákra és gyengén megsózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk.

    Míg a csirke pácolódik, addig kikeverjük a mártogatáshoz való “palacsinta” masszát. A lisztet tálba szórjuk, majd hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót és elkeverjük. Ez után hozzáadjuk a felvert tojást, az olajat és apródonként a vizet is.

    Alaposan kikeverjük az egészet. A masszának sűrű, palacsintatészta jellegűnek kell lennie.

    Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd a húskockákat egyenként a tésztába forgatjuk, hogy mindenhol vastagon bevonja, majd az olajban ropogós, pirosra kisütögetjük őket.

    Míg sülnek a húskockák, addig a szezámmagos mártogatót is kikeverjük.

    A ketchupot tálba öntjük, hozzáadjuk a mézet és a szezámmagot, majd alaposan kikeverjük a szószt.

    Az olajban megsült húskockákat lecsepegtetés után rögtön a szezámmagos szószba forgatjuk, hogy mindenhol bevonja azokat.

    Párolt rizzsel, forrón tálaljuk az ételt egy kevés, vágott újhagyma szárral megszórva.

     
    4. Csípős csirke

    Hozzávalók:

    1. egy egész kicsontozott csirke mell
    2. 10 dkg füstölt szalonna
    3. 1 fej hagyma
    4. 1 egész piros kaliforniai paprika
    5. 1 csomag előfőzött rizs
    6. bors
    7. őrölt piros paprika
    8. erős pista
    9. olaj
    10. petrezselyem zöld
    11. 1 dl fehér bor

    Elkészítése:

    A felkockázott füstölt szalonnát megdinszteljük, rátesszük a kockára vágott hagymát a csíkokra vágott csirke mellet.

    Megpirítjuk, majd hozzáadjuk a sót, a borsot, a pirospaprikát, az erős pistát és az 1 dl fehérbort. Körülbelül 20-25 perc alatt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a kaliforniai paprikát. Együtt főzzük még egy pár percig.

    Főzünk egy adag előfőzött tasakos rizst, fűszerezzük, pici olaj és apróra vágott petrezselyem zöld, egy jénai tál közepére halmozzuk, és köré rakjuk a csípős csirke mellett.

    Savanyúságot kínálunk hozzá!

    Tipp:

    Valóban csípősen finom igazán!


    5. Édes savanyú csirkemáj wokban

    Hozzávalók:

    1. 1 kg csirkemáj
    2. 2 nagy fej hagyma, nagyobb kockákra vágva
    3. 5 gerezd fokhagyma, kés lapjával szétnyomva
    4. 4 db sárgarépa, hasábra vágva
    5. 1/4 kisebb káposzta, a torzsa felőli vastagabb levelek felkockázva
    6. 2 db nagy paradicsom meghámozva (forró vízbe mártva, majd a héja lehúzva)
    7. 4 db lecsópaprika nagyobb darabokra vágva
    8. 5 db csiperkegomba felszeletelve
    9. 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér, apróra darabolva
    10. 3 kávéskanál ételízesítő
    11. kevés frissen őrölt bors
    12. 2 kávéskanál kínai ötfűszer keverék
    13. 1 evőkanál almaecet
    14. 2 kávéskanál xilit (cukor, vagy szorbit)
    15. 3 evőkanál étkezési keményítő

    Elkészítése:

    A csirkemájat forró olajon, wokban elősütöttem. Minden fűszerezés nélkül, addig sütöttem, míg levet engedett, és a lé, már nem volt rózsaszín. A lét külön öntöttem, (később felhasználtam) a májat hagytam kihűlni. A wokban olajat hevítettem, majd a kockákra vágott hagymát karamellizáltam meg először, kevés xilit hozzáadásával. (cukor, szorbit is használható hozzá)

    Hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát, majd a meghámozott, darabolt paradicsomot. Hozzákerült a hasábokra darabolt sárgarépa, majd a darabolt káposzta is. A máj félretett levét is hozzáadtam, majd ételízesítőt szórtam rá.

    A gombaszeletek, és a kockázott paprika hozzáadása után kínai ötfűszer keverékkel szórtam meg, szójaszószt öntöttem hozzá, majd a darabolt gyömbért is hozzáadtam.

    Belekerült a közben kisebb darabokra vágott máj is. Az édességét máskor a főzős ebben a fázisában baracklekvárral, most már az elején kevés xilittel állítottam be.

    4 evőkanál keményítőt meleg vízzel jól elkeverve hozzáadtam a már kész ételhez, elkevertem, és lekapcsoltam a gázt alatta. Fedő alatt, hagytam, hogy kicsit besűrűsödjön. (én nem használok annyi keményítőt, mint egyes kínai éttermekben, mert nem szeretem, ha ragacsosak az ételek)

    Már kicsivel előbb spagettit tettem fel főni sós, forró vízben, és mikor majdnem megfőtt leszűrtem. A közben kiürített wokban olajat forrósítottam, majd a spagettit beletéve, enyhén megpirítottam. Szójaszószt is tettem hozzá az íze, és a színe miatt.

     


    6. Szecsuáni csirke

    Hozzávalók:

    1. 400 g csirkemell
    2. 6 ek olívaolaj
    3. 1 sárgarépa
    4. 2 paprika
    5. 2 vöröshagyma
    6. 200 g kínai káposzta
    7. 500 g paradicsomlé
    8. 3 ek szójaszósz
    9. ketchup
    10. őrölt bors
    11. gyömbérpor
    12. csilipor (vagy csípős darált paprika)

    Elkészítése:

    A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk megsózzuk, megízesítjük őrölt borssal. Kevés olajon wokban fehéredésig sütjük, majd kivesszük a wokból.

    A fennmaradó olajban megpároljuk a vékony szeletekre vágott répát, paprikát, hagymát, káposztát. Ha szépen megpirult a zöldség, hozzáadjuk a paradicsomlevet, kevés kecsapot, szójaszószt, ha szükséges megsózzuk.

    Meghintjük őrölt borssal, ízlés szerint gyömbérporral és végül hozzáadjuk a csiliport vagy a csípős darált paprikát. A csirkehúst visszatesszük a szecsuáni mártásba, összeforraljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.



    7. Kínai pirított tészta

     

     

    Hozzávalók 4 személyre:

    1. 1 cs spagetti
    2. 2 db közepes répa
    3. kb 40 dkg édes káposzta.
    4. kb 1 dl sötét szójaszósz

    Illatos omlós csirke hozzávalók:

    1. 1 db csirkemell ( csíkokra vágva mert úgy kiadósabb)
    2. 4 evőkanál keményítő
    3. 2 tojás fehérje
    4. tej
    5. liszt
    6. 1 mokkás kanál szójaszósz

    Elkészítése:

    Tészta:

    A vizet felteszem forrni, répát és a káposztát összevágom vékony csíkokra.

    A wokot felmelegítem amilyen forróra csak tudom, feleteszem az olajat, aztán a káposztát, így pirítom pár percig, majd mehet bele a répa is.

    Kb 5 perc folyamatos kevergetés után felöntöm 1 dl vízzel és tovább főzöm úgy 10 percig, majd meglocsolom a szójaszósszal. A közben kifőtt tésztát rászedem a zöldségre (ha szűröd, akkor fogj fel egy kis vizet kellhet még). Összesütöm az egészet, ha kell még teszek rá szóját is és vizet is a megfelelő állag eléréséig.

    Csak a tészta főzővizét kell sózni!

    Csirke:

    A tojásfehérjét lazán felverem, beleteszem a keményítőt, kikeverem, majd annyi lisztet és tejet teszek hozzá, hogy elég legyen a húshoz, sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie, a végén a szójaszót is belekeverem.

    A húsokat sózom, borsozom és picike fokhagyma sót adok hozzá.

    A csirkemell darabokat megforgatom lisztben, belemártom a masszába és bő, forró olajban kisütöm.

    Tipp:

    Nagyon egyszerű az egész, annyi a trükk, hogy egyszerre legyen kész a tészta és a zöldség, hogy a vízből egyenest a wokba kerüljön a tészta!


    8. Csípős savanyú csirkemáj 

    Hozzávalók:

    1. 1 kg csirkemáj
    2. 3 szál sárgarépa
    3. 3 db paprika (ha van színes)
    4. 5 db közepes paradicsom
    5. 2 marék fagyasztott kukorica  (1 doboz konzerv)
    6. 3 nagy hagyma
    7. 5-6 gerezd fokhagyma
    8. 2 dl savanyúság lé
    9. 1 kk gyömbérpor
    10. 1 kk őrölt koriander
    11. 2 kk ételízesítő
    12. 2 kk morzsolt csili
    13. 1 ek szójaszósz
    14. kb 1 ek étkezési keményítő
    15. kevés cayenne bors (elhagyható)
    16. 1 ek étolaj

    Elkészítése:

    A répát felszeleteljük. A hagymát feldaraboljuk, a fokhagymát szétnyomjuk, a paprikát, és paradicsomot, darabokra vágjuk.

    A májat, jól átmosva, kevés felforrósított olajon elősütjük. Annyira, hogy a rózsaszín lé megjelenjen rajta. Ekkor a májat kivesszük, félretesszük.

    A wokban maradt lében először a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, és a paradicsomot pároljuk. 10 perc után hozzáadjuk a paprikát, a közben kisebb darabokra vágott májat, és a kukoricát. Beleöntjük a savanyúság levét is. Ha nincs otthon, kevés almaecet mehet bele.

    Ekkor fűszerezzük 2 kávéskanál ételízesítővel, 1 kávéskanál őrölt gyömbérrel, ugyanennyi őrölt korianderrel, morzsolt csilivel, cayenne borssal. Ez utóbbit elhagyhatjuk. 10 percig főzzük. A legvégén, finoman, egyenletesen, keményítőt szórunk rá, ami az egészet összekavarva, besűríti ételünket.

    Rizzsel, vagy szójás, pirított spagettivel tálalhatjuk.

    Tipp:

    A kínai ételek egy része forró wokban készül. Ennek az edénynek az előnye, hogy gyorsan, pirítva, egyenletes hőfokon készülnek benne az ételek. Ez biztosítja azt is, hogy megtartják ízüket, tápanyag tartalmukat.

     
    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 250 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): csirkecsíkok, receptek, csípős, csirke, ételek, kínai, szezámmagos, savanyú, recpt, leves | Helyezés: 0.0/0