Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [403] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [719] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4255] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3422] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
00:04:50 A kuglóf reneszánsza | |
Forrás: sokszinuvidek.hu/Richpoi Hírek | 2014.12.01. A kuglófot eredetileg élesztős tésztából készítették, ma azonban gyakran sütőporos kevert tésztát sütünk kuglófként. Alább néhány recept is olvasható. A 17. században már ismerték, elsősorban Németországban és Ausztriában terjedt el, ott is főként a polgári családok körében kedvelték. Egy legenda szerint a bibliai három királyok Elzászban vendégeskedtek. Elutazásuk előtt a vendéglátójuknak egy turbánszerű süteményt készítettek, amit kuglófnak neveztek. Ezért Nekünk pedig mindegy, honnan is ered ez a ma reneszánszát élő süteményféle, mi szeretjük, és sok változatban sütjük is. Az egyre hosszabb és sötétebb délutánok, kora esték, az ünnepek közeledte, a hideg, nedves idő miatt egyre többet tartózkodunk a meleg lakásban. Jól esik ilyenkor egy-egy csésze finom tea vagy kávé mellé egy-egy szelet finom kuglóf. Családunkban évekkel ezelőtt terjedt el az a szokás, hogy ajándékba házilag készített süteményeket vittünk. Szerénytelenség nélkül állítom, fogalommá vált a kuglófom. Lássuk a receptet: 30 deka margarint, 30 deka cukorral kikeverünk, egyenként hozzáadunk 5 egész tojást, végül 30 deka lisztet, amiben elkevertünk 1 sütőport. A massza felét vajazott-lisztezett formába öntjük, a tészta másik feléhez 2 evőkanál kakaóport keverünk és ezt is a formába öntjük. Villával, lazán összekevergetjük a sárga és barna tésztát, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Szeleteléskor nagyon szép márványos mintát mutat majd. Ez az eredeti recept, de az idők folyamán természetesen ezen is alakítgattam: - bevonhatjuk csokimázzal, Vörösboros csokis kuglóf 20 deka margarint, 20 deka cukrot (ebből 2 tasaknyi vaníliás cukor legyen), 4 tojás sárgájával simára-habosra keverünk. Hozzáadunk 28 deka lisztet, amiben elkevertünk 1 tasak sütőport, 1 evőkanál nyers kakaóport, 1 teáskanálnyi fahéjat, 10 deka durvára vágott étcsokoládét (legalább 70%-os legyen), 1,75 deci vörösbort, végül a tojások fehérjéből keményre vert habot. Kuglóf formában, tűpróbáig sütjük, majd hűtjük. Csinos tálra borítjuk és elkészítjük rá a „mindig beváló” házi csoki öntetet: 15 deka kristálycukrot, 2 evőkanál nyers kakaóporral és 2 evőkanálnyi feketekávéval kikeverünk és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzünk. Hozzáadunk 2 deka étcsokoládés tortabevonót, ezzel is elkeverjük, majd 8-10 deka margarinnal fényesre varázsoljuk. Azon melegében a kihűlt kuglófra öntjük és hagyjuk megdermedni. Kávés kuglóf 25 deka lisztet, 2 kiskanálnyi sütőport, 15 deka margarint, 20 deka cukrot (ebből 1 tasak vaníliás legyen), 10 deka durvára darabolt étcsokit, 2 deci tejet, 3 evőkanálnyi erős feketekávét (vagy 2-3 evőkanál instant kávét), 1 teáskanálnyi kakaóport, 4 tojás sárgájával kikeverünk. Végül a tojások felvert fehérjét beledolgozzuk és vajazott-lisztezett formában tűpróbáig sütjük. Ízlés szerint tehető bele mazsola és bevonható csoki mázzal is. Tigriskarika 15 deka vajat 2 deci cukorral, 3 tojással, 1,5 kiskanál sütőporral, 4 deci liszttel és 1 deci tejszínnel alaposan kikeverünk. A tészta felét vajazott-lisztezett, 1,5 literes kuglófformába öntjük. Rákanalazzuk a tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával. Tűpróbáig sütjük.Töltelék: 10 deka durvára tört diót, 1,5 kiskanál fahéjat, 1,5 deci barna cukrot, 2 evőkanál lisztet, 2-3 evőkanál feketekávét és 5 deka olvasztott vajat összekeverünk. Aki szereti, reszelt narancshéjat is adhat hozzá. Püspökkuglóf 10 deka vajat, 15 deka barnacukrot, 3 tojást, 5 deka tört diót, 5 deka aprított étcsokoládét, 12 deka aszalt gyümölcsöt (meggy, áfonya, mazsola, sárgabarack stb.), 15 deka lisztet és 1 kiskanál sütőport kikeverünk, formába öntjük és tűpróbáig sütjük. Nagyon finom és illatos lesz, ha kevés mézeskalácsfűszert vagy őrölt fahéjat, szegfűszeget keverünk a tésztába. Kellemes sütögetést és jó étvágyat az elkészült finomságokhoz!
| |
|