Csütörtök, 2024-11-14, 07:46:45
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [395]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [193]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [468]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [666]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 333
    Vendégek: 332
    Felhasználók: 1
    georgio
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » November » 15 » A legjobb erdélyi falatok itthon is elérhetők
    06:33:46
    A legjobb erdélyi falatok itthon is elérhetők

    Forrás: [origo] | Rideg Richárd | 2015.11.14.

    Át sem kell lépni a határt, mégis a Hargitán érezhetjük magunkat. Erdélyi ízek és erdélyi vendégszeretet vár ránk Békéscsabán: a csendes kertvárosban működik a Kisvendéglő a Hargitához

    Csendes utcák mögött kellemes az udvar, központi helyen a kemencével. A zsúfolt beltérben, minden fellelhető Erdélyre emlékeztet. Az étterem mottója már az ott töltött pár perc után értelmet nyer.

    "Egy olyan vendéglátóhely kialakítása volt a célunk, ahová hazajön a vendég.

    Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek: a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

    Előétel:

    Padlizsánkrém vajjal, zöldségekkel, házi kenyérrel
    Forrás: Nagy Bence

    Padlizsánkrém vajjal, zöldségekkel, házi kenyérrel

    Hozzávalók: 

    • padlizsán 3 db

    házi majonéz:

    • 2 db tojássárgája
    • 1 evőkanál mustár 
    • 2 dl napraforgó olaj
    • őrölt feketebors
    • 1db kisebb fej vöröshagyma 
    • 3 gerezd fokhagyma 
    • vaj

    salátához:

    • madársaláta
    • koktélparadicsom
    • sárgarépa
    • kígyóuborka
    • balzsamecet

    házi kenyér:

    • 20 dkg kenyérliszt (bl 80) 
    • 1 dkg élesztő 
    • 2 dl hideg víz 
    • 1 kg kenyérliszt (bl 80) 
    • 2 dkg élesztő 
    • 2 dl meleg víz 
    • só 

    Elkészítés a séf saját szavaival:

    A padlizsánokat 180 fokon megsütjük a kemencében, amíg a bőre fekete nem lesz és a húsa meg nem puhul. Utána kihűtjük, meghámozzuk és egy keverő tálba tesszük.

    Készítsük el a majonézt.

    A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzátesszük a mustárt és alaposan elkeverjük. A hideg olajat vékony sugárban csorgatjuk a mustáros tojássárgájához, és egy irányban elkezdjük kevergetni. Amikor már egy egyenletes emulziót kaptunk, ízesítsük sóval és őrölt feketeborssal.

    "Nagyon sok helyen a fehérborsot javasolják, hogy szebb tőle a mártás, de nekem jobban ízlik feketével.

    A kihűlt és hámozott padlizsánhoz tesszük a majonézt, az apróra vágott vöröshagymát és a finomra zúzott fokhagymát, majd botmixerrel alaposan eldolgozzuk. Felhasználásig tegyük hűtőbe.

    A kovászt már előző nap elkészítjük.

    Ez lesz a kenyér íze.

    A kenyér - Kisvendéglő a Hargitához
    Forrás: Nagy Bnece

    A lisztet, az élesztőt és a vizet hanyagul keverjük el egy tálkában - nem kell precízen eldolgozni. Alaposan fedjük le folpackkal, majd tegyük a konyha egy langyos pontjára, egy egész éjszakára. Másnap, amikor felhasználjuk, tegyük bele a lisztet, az élesztőt a sót és annyi vizet, hogy egy nem ragadós, de kissé lágy tésztát kapjunk. Ezt már dolgozzuk el alaposan. Kelesszük meg, lefedve. Az ideális körülmény a kelesztéshez a párás, 38 fokos környezet. Minimum 1,5-2 órát kelesszük.

    Ha már jó a tészta daraboljuk és formázzuk.

    A sütőnket állítsuk párás, gőzben sütésre 190 fokra. Ha erre nincs mód, akkor a sütő aljába egy magasabb peremű tepsibe tegyünk meleg vizet. Az átformázott tésztákat tegyük a sütőlemezre, irdaljuk be a tetejét, majd irány a sütő. 8-10 perc után vegyük le a sütőt 190 fokról 160 fokra, így süssük készre. A szükséges idő a kenyér vastagságától függ, 25 és 35 perc között van.

    A zöldségekből készítsünk egy salátát, majd halmozzuk csészébe. A padlizsánkrémet tegyük egy kistálkába. A vajat szeleteljük vékonyra, ezt is tegyük mellé, a salátát helyezzük rá a tálunkra. A végén a friss kenyérből is vágjunk pár szeletet.

    A cikk legvégén a videóban 1:24-tól látható az előétel elkészítése lépésről lépésre.

    Főétel:

    Kacsacomb és sertés csülök tepsis burgonyával és pezsgős, almás, párolt lilakáposztával

    Kacsacomb és sertés csülök tepsis burgonyával és pezsgős, almás párolt lilakáposztával
    Forrás: Nagy Bence

    Hozzávalók:

    • kacsacomb 
    • sertés első csülök csont nélkül 
    • só 
    • őrölt feketebors
    • őrölt köménymag
    • kakukkfű
    • 2 db alma 
    • 1 db vöröshagyma 
    • 1 db paprika
    • 1 db paradicsom
    • 20 dkg füstöltszalonna
    • 4 gerezd fokhagyma 
    • sör 0,5 l
    • 30 dkg zsír

    Az almás párolt lilakáposzta:

    • lilakáposzta egy nagyobb fej (kb. 2 kg)
    • 5 dkg zsír 
    • kristálycukor 
    • egész köménymag
    • 2 db alma
    • 3 dl száraz pezsgő

    A köret:

    • 0,4 kg burgonya 
    • 0,2 kg vöröshagyma 
    • 5 dkg zsír
    • őrölt feketebors
    • őrölt köménymag
    • füstölt szalonna 0,3 kg

    Elkészítés a séf, Metzger László saját szavaival:

    Lefűszerezzük a húsokat: egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy járják át az ízek. A kacsacombot sóval, borssal, kakukkfűvel, míg a sertés csülköt pedig sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük.

    Másnap elővesszük és a kizsírozott tepsibe bőrrel fölfelé beletesszük. A kacsacombra durvára vágott fokhagymát és rusztikusra vágott almát teszünk. A sertésre nagyobbacska darabokra vágott vöröshagymát, paprikát és paradicsomot halmozunk.

    Mind a kettőt alaposan nyakon öntjük sörrel.

    Szalonnalapokkal burkoljuk a magasabban lévő húsrészeket, azért, hogy a kemencében vagy a háztartási sütőjében ne süljön hozzá a húshoz, a bőrhöz az alufólia. Alaposan lezárjuk a tetejét alufóliával, majd betesszük sütni 160 fokon, 2 órára.

    Cukrot és köménymagot pirítunk zsírban a párolt káposztához. Ha már szép barna a karamell és kipattogott a köménymag, mehet bele a szeletekre vágott lilakáposzta. Sózzuk és pároljuk roppanósra. Ha kész, kockázzunk tisztított almát és tegyük bele a káposztába, majd öntsük rá a pezsgőt is - ezzel fejezzük be a káposzta párolását.

    Kacsacomb és sertés csülök tepsis burgonyával és pezsgős, almás párolt lilakáposztával
    Forrás: Nagy Bence

    A burgonyákat szeleteljük föl a vöröshagymával együtt. Ízesítsük sóval, borssal, köménymaggal. Zsírozott tepsibe halmozzuk: kakastaréj szalonnákat tegyünk rá úgy, hogy számoljunk fejenként egy darabot. Kevés vizet tegyünk alá, majd fedjük le ezeket is alufóliával és tegyük a kemencébe vagy a háztartási sütőbe. Enne az elkészülési ideje 40-50 perc.

    Tálalás:

    Helyezzünk a tányér közepére egy acél vagy műanyag 12 cm átmérőjű csövet. Ennek az egyik felébe helyezzük a tepsis burgonyát a másik felébe a párolt lilakáposztát. A csülökből vágjunk egy darabot, tegyük a csőbe, a köretre rá. Egy kacsacombot felezzünk el és tegyük a csülök mellé. Húzzuk le a csövet és kevés pecsenyezsírral csorgassuk körbe a tányért.

    A cikk legvégén található videóban 8:19-től a főétel elkészítése lépésről lépésre.

    Desszert

    Diós túrós tortácska levendulás barack raguval, grillázsmorzsával és sültkápiás málnás sorbet-vel

    Diós túrós tortácska levendulás barack raguval, grillázsmorzsával és sültkápiás málnás sorbettel – Kisvendéglő a Hargitához
    Forrás: Nagy Bence

    Hozzávalók: 

    A piskóta:

    • tojás 3 db
    • dió 10 dkg
    • porcukor 3 dkg
    • vaniliáscukor 1 dkg
    • tonkabab
    • liszt 5 dkg
    • késhegynyi sütőpor 

    A túró töltelék:

    • túró 0,25 kg
    • tejszín 0,2 l
    • citromhéj 1 db
    • kristály cukor 5 dkg
    • bourbon vanília 1 rúd
    • instant zselatin 5 gr 

    A ragu:

    • őszibarack 2 db
    • kristálycukor 20 dkg
    • levendula 
    • fahéjrúd 2 db

    A grillázs: 

    • kristálycukor 20 dkg
    • dió 20 dkg

    A sültkápiás málnás sorbet:

    • kápia paprika 6 db
    • málna 0,3 kg
    • kristálycukor 10 dkg

    Elkészítés a séf saját szavaival:

    A torta alapja a diós, tonkababos piskóta. A tojásokat szétválasztjuk: a sárgájába megy a porcukor, a vaníliás cukor, a reszelt tonkabab, a darált dió, a liszt és a sütőpor. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és ezzel lazítjuk a diós tésztát.

    Dolgozzuk össze alaposan.

    A kivajazott, kilisztezett tepsibe beletesszük és az előmelegített sütőben megsütjük: 3 perc 170 fokon, majd 7 perc 155 fokon. Csak kihűlés után dolgozunk tovább.

    A túró töltelékhez keverjük össze a túrót, a reszelt citromhéjat, a kristálycukrot, a kikapart bourbon vaníliát, az instant zselatint és a kemény habbá vert tejszínt.

    Tegyük hűtőbe tálalásig.

    Az őszibarack ragu rendkívül egyszerű. Pirítsunk cukrot mindenféle zsiradék nélkül. Amikor már szép karamell színű, kevés vizet öntsünk rá, tegyük bele a fahéjrudat. Amikor teljesen elolvad a karamell a vízben, vegyük le a gázról és szórjuk bele a levendulát. Ha kihűlt, szűrjük le, tegyük bele az apró kockára vágott barackot.

    Diós túrós tortácska levendulás barack raguval, grillázsmorzsával és sültkápiás málnás sorbettel – Kisvendéglő a Hargitához
    Forrás: Nagy Bence

    A grillázskészítés sem bonyolult.

    Pirítsunk cukrot mindenféle zsiradék nélkül. Ha már szép karamell színű, akkor tegyük bele a diót. Keverjük át jó alaposan, majd vékonyan kiolajozott tepsi hátuljára kenjük rá annyira vékonyan, amennyire csak lehet. Hagyjuk kihűlni, utána erős turmixgépben daráljuk le morzsaszerűre.

    A kápiákat süssük meg alaposan. A bőre legyen teljesen fekete, máskülönben nem lehet szépen megtisztítani. Hámozzuk meg és hűtsük ki. A málnát turmixoljuk le a tisztított kápiával és egy kevés kristálycukorral. Ha kész, akkor egy szűrőn keresztül merőkanál segítségével törjük át a kápiás málnapépet egy másik tálba, majd tegyük a fagyasztóba. Ha már kezd kásásodni, akkor botmixerrel turmixoljuk jó habosra. Ezt követően ismét mehet vissza a fagyasztóba.

    Ezt csináljuk meg minél többször, mert ettől lesz igazán lágy, krémes és nem jégkásás.

    Tálalás:

    Pogácsaszaggatóval szúrjunk ki kettő karikát a diós tésztából. Egy pont ugyanakkora csőbe helyezzük az egyik tésztát, ez lesz a tortácska alja. Tegyünk rá a túrókrémből, majd jöhet a másik tésztakarika. Nyomjuk ki óvatosan a mini tortát a tányérra. A grillázsmorzsából húzzunk csíkot a tányérra, majd fagylaltos kanállal tegyünk rá egy gömböt a málnás kápia sorbet-ből. A barackraguból halmozzunk a tortácska tetejére, de tegyünk pár kockát a tányérra is, majd óvatosan csorgassuk meg levendulás sziruppal a tányért is. 

    A videóban 18:40-től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 631 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): párolt, pezsgős, recept, lilakáposzta, tepsis burgonya, almás, kacsacomb, receptek, padlizsánkrém, sertés csülök | Helyezés: 0.0/0