1 Villámgyors fokhagymás-paradicsomos szósz
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 800 g darabolt paradicsom konzerv
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- só és bors
Így készítsd el:
Egy serpenyőben alacsony lángon forrósítsd fel az olívaolajat, add hozzá a fokhagymát, majd pirítsd kb. 2 percig, hogy megpuhuljon.
A darabolt paradicsomot keverd hozzá, add hozzá a bazsalikomot, sózd, borsozd. Időnként keverd meg és süsd kb. 15-20 percig, míg jól besűrűsödik. Forrón tálald bármilyen tésztához.
2. Alfredo-szósz
Fettuccine-metélttel lesz az igazi ez a krémes, vajas-sajtos tésztaszósz.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2,5 dl tejszín
- 20 dkg reszelt parmezán
- fél csokor friss petrezselyem
Így készítsd el:
A vajat egy serpenyőben olvaszd meg, de ügyelj rá, hogy ne forrald fel.
Add hozzá a tejszínt és forrald fel a vajjal együtt.
Ha forr, add hozzá a zúzott fokhagymát és fokozatosan adagold hozzá a parmezánt. Annyi sajtot tegyél bele, amennyire sűrűre szeretnéd a szószt. Minél több parmezán kerül a szószba, annál krémesebb, sűrűbb állagú lesz.
Tálalás előtt kever hozzá a petrezselyemzöldet.
3 . Citromos-ricottás szósz
Bucatini vagy spagetti mellé készítsd.
Hozzávalók:
- 1 bögre ricotta
- fél bögre parmezán vagy pecorino sajt
- fél bögre extra szűz olívaolaj
- 1 citrom leve és héja reszelve
- frissen őrölt bors, só
- egy csipetnyi őrölt chili
- frissen aprított bazsalikom
Így készítsd el:
Egy közepes méretű tálban keverd össze a ricottát, a sajtot, az olívaolajat, a citrom héját és levét.
Sózd és borsozd, szórd meg a chilivel is.
Forgasd össze a frissen főtt tésztával, majd tálaláshoz apríts rá friss bazsalikom levelet és locsold meg egy kevés olívaolajjal.
Krémes szósz spenóttal
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 450 g bébispenót
- 150 g krémsajt
- 30 g firssen reszelt parmezán
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- só, bors
Így készítsd el:
Egy serpenyőben közepes lángon hevítsd az olívaolajat.
Add hozzá a fokhagymát és pirítsd 1-2 percig.
Add hozzá a spenót egy részét és sózd meg. A következő adag spenótot akkor tedd hozzá, mikor az előző már megfonnyadt.
Ha a spenót megfonnyadt, keverd hozzá a krémsajtot és a tészta főzővizéből kb. ⅓ bögrényit.
Reszeld bele a parmezánt és keverd hozzá a szerecsendiót is.
Tálaláskor locsold meg kevés olívoalajjal és szórd meg frissen őrölt feketeborssal, valamint parmezánnal.
Brokkoli pesztós szósz
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli rózsáira szedve
- 1 bögre friss bazsalikom
- fél bögre olívaolaj
- ¼ bögre frissen reszelt parmezán
- ¼ bögre mandula
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 teáskanál só
Így készítsd el:
Cutterben aprítsd össze a brokkolit a bazsalikom levelekkel és öntsd hozzá az olajat is.
Add hozzá a parmezánt, a mandulát, a fokhagymát, a sót és addig aprítsd, míg szinte teljesen egynemű lesz. Ha szeretnéd, hogy harapható darabok is maradjanak benne, előbb kevesebb ideig turmixold.
Légmentesen lezárható tégelyben ez a tésztaszósz 1 hétig eltartható.