Péntek, 2024-03-29, 02:47:47
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [376]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1221]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1352]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » Április » 8 » A maradék újjászületése: mi legyen a húsvéti resztlivel?
    07:54:04
    A maradék újjászületése: mi legyen a húsvéti resztlivel?

    Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2015.04.07.

    Húsvétkor még nagyobb eséllyel termelhet a konyha maradékokat: mégsem annyi rokon jön át, amennyire számítottunk, a gyerek tavaly fél kiló sonkát tolt be egy ültében, idén viszont közli, hogy már nem szereti. Alább a teljesség igényével próbáljuk összegyűjteni mindazt, amit a húsvéti ételmaradékokkal kezdeni lehet.

    Nálunk nincs maradék. Egyik kedvenc szakácskönyvem - egyik a kettő közül, amivel a kezemben elköltöztem otthonról, hogy felépítsem a saját háztartásomat - nem a remek receptek miatt alapmű. Olyan konyhai szemléletmódot ad, amely semmilyen korban és semmilyen életkörülmények között nem avul el. 

    Minden sorát szeretem, és gyakran újralapozom, de mindig a maradékok feldolgozásáról szóló fejezet a kedvencem. Akinek családja van, vagy egyáltalán főz, tudja, hogy az egészben a legnehezebb nem a technika elsajátítása vagy a receptek lekövetése, hanem a szervezés. Biztosan van az a húszéves rutin, amivel már pont annyi rizst főz ki az ember az ebédhez, amennyi kell, de amíg ez nem sikerül, marad a kreatív maradékfelhasználás.

    Nem kell kidobni a maradék kalácsot
    Forrás: Ács Bori

    Kalácsmaradék

    2-3 napos, enyhén szikkadt 

    • Pirítósnak, főleg házi májpástétommal, de vajjal és lekvárral is üt. 
    • Kalácspudingnak, mákos gubának vagy máglyarakásnak. Most éppen kereszteztük a máglyarakást a mákos gubával és a kalácspudinggal, a végeredmény egy csodálatos hibrid. 

    Mákos rakás 

    Alapanyagok:

    • egy kb. félkilós szikkadt kalács
    • 6 dl tej
    • 3 tojás sárgája
    • 3 evőkanál kristálycukor
    • egy rúd vanília kikapart magjai vagy egy kiskanál vanília kivonat
    • 3 db közepes méretű alma
    • 5 dkg vaj
    • 10 dkg mák
    • 10 dkg porcukor 

    A tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával. A tojások sárgáját felverem. A meleg tejet folyamatos keverés mellett a tojássárgákhoz öntöm, majd az egészet visszaöntöm a fazékba, és kevergetve sűrűre főzöm. Egy jénai alját kivajazom, az aljába fektetem a felszeletelt kalácsot. Egyenletesen rálocsolom a tojásos-tejes keveréket.

    Kicsi a rakás? Mákosat kíván!
    Forrás: Origo

    A mákot összekeverem a porcukorral, ezt szórom rá. Az almát vékonyra szeletelem és a kalácsra rakosgatom. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Közben a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, kiveszem a sütőből a félkész gubát, rásimítom a habot, a sütő hőmérsékletét 150 fokosra mérséklem, és visszateszem. Addig sütöm, míg meg nem szilárdul a tetején a hab, ekkor elzárom, és félig nyitott sütőajtóval hagyom lassan kihűlni. Még langyosan, házi baracklekvárral tálalom. 

    Bundás kenyér és francia pirítós 

    • Klasszikus, sós bundás kenyér kalácsból, erre szerkesztőnk külön esküszik, sőt ajánlja hozzá a sonkamaradék zsíros nyesedékeinek felhasználását.
    • Édes bundás kenyér, bő olaj helyett kevés vajon. 

    Francia pirítós 

    Alapanyagok 

    • 4 szelet szikkadt kalács
    • 2 tojás
    • 2,5 dl tej
    • 1 teáskanál vaníliakivonat
    • 2 evőkanál cukor
    • vaj
    • bármilyen gyümölcs 

    A tojást a cukorral felverem, hozzáöntöm a tejet és a vaníliát. Belefektetem a kalácsszeleteket, 10 percig állni hagyom, közben egyszer megfordítom. Serpenyőben kevés vajat olvasztok, közepesen erős hőfokon sütöm a lecsepegtetett kalácsszeletek mindkét oldalát 2-2 percig. A serpenyőben visszamaradt vajon néhány perc alatt karamellizálom a gyümölcsöt, aztán a kalácsra halmozom. Azonnal tálalom. 

    Száraz kalács 

    • Karamellizált kalácskocka. Pudingra, egyszerű túrókrémre, mascarponekrémre vagy görög joghurtra halmozva, esetleg gyümölcsökkel kombinálva ötperces, csinos pohárdesszert.
    • Édeskés ízű levesekbe a legjobb kruton. 

    Kőkeményre száradt kalács 

    • Még ez sem érett meg a kidobásra. Aprítógépben vagy reszelővel luxuskivitelű morzsa lesz belőle, a legjobb, amivel túrógombócot, nudlit, derelyét, szilvásgombócot beboríthatnánk, egészen másképp ropog és másképp vonja be az alapot, mint a zsemlemorzsa. 

    Sonkamaradék 

    • Quiche, ez a szuper tojásos, sós torta variálható sonkamaradékkal is. Ebben a receptben például a sajtot cserélheti le elmorzsolt sonkával
    • Bármilyen salátára feltétnek, például a lejjebb olvasható új kelkáposzta-salátába.
    • Rántottába.
    • Melegszendvicskrémbe darálva.
    • Fasírt alapmasszájához darálva a füstölt íz kedvéért.
    • Mindenféle káposztás ételbe, töltött káposzta gombócába, székelykáposzta alapjához.
    • Főzelékfeltétnek, levesbetétnek, különösen kelbimbóhoz, brokkolihoz, kelkáposztához.
    • Minden rakott és töltött ételhez: rakott karfiol, kelkáposzta, savanyú káposzta, töltött karalábé, cukkini stb. 

    Kelkáposzta-saláta? Igen!
    Forrás: Origo

    Új kelkáposzta-saláta sonkával 

    Alapanyagok 

    • fél fej új kelkáposzta
    • egy szelet kenyér, megpirítva
    • 30 dkg maradék füstölt sonka
    • 2 evőkanál balzsamecet
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • bors
    • magvak

    A kelkáposztát felcsíkozom, forró vizet öntök rá, lefedem és néhány percig állni hagyom. Leszűröm. A pirított kenyeret és a sonkát felkockázom, elkeverem a káposztával, majd összeforgatom az ecetből, olajból, sóból és borsból kevert öntettel. Végül megszórom a magokkal. 

    Maradék főtt tojás 

    Éppen a fent említett Polcz Alaine, de az Ínyesmester is rengeteg meglepő ötlettel szolgál. Egyszerűen húsnak tekinti, így például bepanírozza és kirántja vagy pörköltet készít belőle. Sőt vagdaltnak is alkalmasnak találja: áztatott zsemlével, fűszerekkel gyúrva össze. 

    • Hagyományosan hidegtálakhoz passzol: kaszinótojás, majonézes tojás, töltött tojás lehet belőle.
    • A bulikedvenc tojáskrém, libazsírral vagy vajjal.
    • Nizzai salátába tonhallal.
    • Fasírt közepébe nyomva.
    • Főtt krumplival és kolbásszal kész a rakott krumpli.
    • A britek egyik kedvenc étele a kedgeree, ami egy fűszeres, rizses egytálétel, eredetileg főtt tojással és füstölt hallal készül, most viszont adja magát az alkalom, hogy utóbbit füstölt húsvéti sonkára cseréljük, így: 

    A britek egyik kedvenc étele a kedgeree, ami egy fűszeres, rizses egytálétel
    Forrás: Origo

    Húsvéti kedgeree 

    Alapanyagok: 

    • 20 dkg főtt rizs
    • 1 evőkanál vaj
    • 1 csokor újhagyma
    • 1 db paradicsom
    • ujjnyi gyömbér lereszelve
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 2 teáskanál currypor
    • 1 citrom leve
    • 2 kemény tojás
    • kb. 30 dkg főtt füstölt sonka 

    A vajon megpárolom a lereszelt gyömbért, fokhagymát és a vékonyra szeletelt újhagymát. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot és a curryport. Belekeverem a rizst és a kockákra vágott sonkát, átpirítom. Óvatosan beleforgatom a felnegyedelt kemény tojásokat. Tálalás előtt meglocsolom a citrom levével. 

     

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 614 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): húsvéti, húsvét, receptek, recept, ételek, maradék | Helyezés: 0.0/0