Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
07:54:04 A maradék újjászületése: mi legyen a húsvéti resztlivel? | |
Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2015.04.07. Húsvétkor még nagyobb eséllyel termelhet a konyha maradékokat: mégsem annyi rokon jön át, amennyire számítottunk, a gyerek tavaly fél kiló sonkát tolt be egy ültében, idén viszont közli, hogy már nem szereti. Alább a teljesség igényével próbáljuk összegyűjteni mindazt, amit a húsvéti ételmaradékokkal kezdeni lehet. Nálunk nincs maradék. Egyik kedvenc szakácskönyvem - egyik a kettő közül, amivel a kezemben elköltöztem otthonról, hogy felépítsem a saját háztartásomat - nem a remek receptek miatt alapmű. Olyan konyhai szemléletmódot ad, amely semmilyen korban és semmilyen életkörülmények között nem avul el. Minden sorát szeretem, és gyakran újralapozom, de mindig a maradékok feldolgozásáról szóló fejezet a kedvencem. Akinek családja van, vagy egyáltalán főz, tudja, hogy az egészben a legnehezebb nem a technika elsajátítása vagy a receptek lekövetése, hanem a szervezés. Biztosan van az a húszéves rutin, amivel már pont annyi rizst főz ki az ember az ebédhez, amennyi kell, de amíg ez nem sikerül, marad a kreatív maradékfelhasználás. Nem kell kidobni a maradék kalácsot Kalácsmaradék 2-3 napos, enyhén szikkadt
Mákos rakás Alapanyagok:
A tejet felmelegítem a cukorral és a vaníliával. A tojások sárgáját felverem. A meleg tejet folyamatos keverés mellett a tojássárgákhoz öntöm, majd az egészet visszaöntöm a fazékba, és kevergetve sűrűre főzöm. Egy jénai alját kivajazom, az aljába fektetem a felszeletelt kalácsot. Egyenletesen rálocsolom a tojásos-tejes keveréket. Kicsi a rakás? Mákosat kíván! A mákot összekeverem a porcukorral, ezt szórom rá. Az almát vékonyra szeletelem és a kalácsra rakosgatom. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Közben a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem, kiveszem a sütőből a félkész gubát, rásimítom a habot, a sütő hőmérsékletét 150 fokosra mérséklem, és visszateszem. Addig sütöm, míg meg nem szilárdul a tetején a hab, ekkor elzárom, és félig nyitott sütőajtóval hagyom lassan kihűlni. Még langyosan, házi baracklekvárral tálalom. Bundás kenyér és francia pirítós
Francia pirítós Alapanyagok
A tojást a cukorral felverem, hozzáöntöm a tejet és a vaníliát. Belefektetem a kalácsszeleteket, 10 percig állni hagyom, közben egyszer megfordítom. Serpenyőben kevés vajat olvasztok, közepesen erős hőfokon sütöm a lecsepegtetett kalácsszeletek mindkét oldalát 2-2 percig. A serpenyőben visszamaradt vajon néhány perc alatt karamellizálom a gyümölcsöt, aztán a kalácsra halmozom. Azonnal tálalom. Száraz kalács
Kőkeményre száradt kalács
Sonkamaradék
Kelkáposzta-saláta? Igen! Új kelkáposzta-saláta sonkával Alapanyagok
A kelkáposztát felcsíkozom, forró vizet öntök rá, lefedem és néhány percig állni hagyom. Leszűröm. A pirított kenyeret és a sonkát felkockázom, elkeverem a káposztával, majd összeforgatom az ecetből, olajból, sóból és borsból kevert öntettel. Végül megszórom a magokkal. Maradék főtt tojásÉppen a fent említett Polcz Alaine, de az Ínyesmester is rengeteg meglepő ötlettel szolgál. Egyszerűen húsnak tekinti, így például bepanírozza és kirántja vagy pörköltet készít belőle. Sőt vagdaltnak is alkalmasnak találja: áztatott zsemlével, fűszerekkel gyúrva össze.
A britek egyik kedvenc étele a kedgeree, ami egy fűszeres, rizses egytálétel Húsvéti kedgeree Alapanyagok:
A vajon megpárolom a lereszelt gyömbért, fokhagymát és a vékonyra szeletelt újhagymát. Hozzáadom a felkockázott paradicsomot és a curryport. Belekeverem a rizst és a kockákra vágott sonkát, átpirítom. Óvatosan beleforgatom a felnegyedelt kemény tojásokat. Tálalás előtt meglocsolom a citrom levével.
| |
|