Csütörtök, 2024-03-28, 12:43:53
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5490]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [148]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [375]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [312]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [176]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4019]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [426]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1221]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1352]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [574]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4051]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2933]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [370]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3290]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [56]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2016 » Március » 14 » A medvehagymát nem lehet megunni
    14:24:50
    A medvehagymát nem lehet megunni

    Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.03.13.

    Kár levest főzni belőle vagy pogácsába sütni, mikor a leginkább nyersen vagy minimális hőkezeléssel üt nagyot. Összeszedtük idei medvehagymás kedvenceinket.

    A medvehagyma néhány évvel ezelőtt lett rettentően felkapott, mindenki mindenbe beletette, és csak erről volt szó, aztán ez a divathullám szépen elült. Most újra elővesszük, mert úgy érezzük, hogy minden márciusban újra szerelembe esünk ezekkel a csodálatos, csípős levelekkel: ekkorra elhatalmasodik rajtunk a frissesség, a ropogós, a zöld és az illatos iránti vágy, amit a medvehagyma csillapíthat elsőként. 

    Savanykás-csípős öntet
    Forrás: Ács Bori

    A medvehagyma csak néhány hétig érhető el egy évben, azalatt pedig

    szerencsére lehetetlen megunni, még akkor is, ha mindenhez azt esszük. 

    Márpedig mi minden márciusban így teszünk. Na, azért persze nem ész nélkül: a medvehagymának rendkívül markáns íze van, ezért nem illik csak úgy bármihez. 

    Így marad sokáig friss

    A vajas kenyér az egyik legjobb hely, ahol végezheti, ehhez viszont az kell, hogy sokáig lehessen otthon egy friss csokor, amiből csak úgy tépünk egy-két levelet. Az évek során sokféle tárolási módszerrel próbálkoztam, de a legtovább a következőképpen maradt friss:

    a medvehagymacsokrot megszabadítom a gumitól, amibe az árus kötötte, majd egy pohár vízbe állítom. 

    A levelekre felülről lazán egy nem átlátszó zacskót borítok, hogy ne érje fény, és így teszem a hűtőbe. Ezzel a módszerrel akár négy napig is friss marad.

    Hőtől védve használandó

    Komoly kihívás olyan alapanyaggal főzni, ami néhány percnél hosszabb hőkezelés után teljesen elveszíti az ízét. Mégis rengeteg különböző ételhez párosíthatóak ezek a friss levelek, csak az időzítésnél kell ügyesnek lenni.

    Currys sárgarépa-krémleves

    A krémleves selymes állaga csak akkor lesz igazán élvezhető, ha van benne valami friss, ropogós is. Ez a komplementer pedig akkor lesz a legjobb, ha nemcsak állagban, hanem ízben is ellenpontozza az alap jellegét. A répa édes, a medvehagyma kicsit csíp, így pont jók együtt.

    A krémes levesbe jól jön egy kis friss, ropogós levél
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • egy kiskanál vaj
    • fél kg új sárgarépa
    • egy kiskanál kurkuma
    • egy kiskanál frissen őrölt gyömbér
    • 1 liter hús- vagy zöldségleves
    • friss medvehagyma
    • natúr pirított földimogyoró

    A répát megpucolom, felkarikázom, és a lábosban felolvasztott vajba keverem. Felöntöm a húslevessel, hozzáadom a fűszereket, és puhára főzöm. Ha kész, leturmixolom. Tálaláskor friss medvehagymát vagdosok bele, és földimogyoróval szórom meg.

    Medvehagyma chimichurri

    A chimichurri eredetileg egy pác, amivel grillhúsokat készítenek elő. Ecettel, olajjal, hagymával és petrezselyemmel készül.

    A zöldfűszert most medvehagymára cseréltük, így egy kicsit még csípősebb, még pikánsabb lett. 

    Nemcsak húspácnak jó, salátaöntetként, grillezett, sült zöldségekhez, különösen padlizsánhoz és édesburgonyához is nagyon megy.

    Sült zöldségek mellé is fantasztikus
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • egy csokor medvehagyma
    • fél dl borecet
    • két evőkanál olívaolaj
    • fél citrom leve
    • egy kis lila hagyma fele
    • egy zöld csili vagy egy hegyes erős zöldpaprika fele

    Az alapanyagokat egy aprítógépbe teszem, és simára turmixolom, vagy a hagymát, a paprikát és a medvehagymát egy éles késsel nagyon apróra vagdosom, és elkeverem a többi alapanyaggal. Sózom. Húsokhoz, sült zöldséghez vagy egyszerűen salátaöntetként adom fel.

    Saltimbocca – medvehagymával

    A saltimbocca eredetileg zsályával készül és borjúhússal, ebben a fogásban lényegében csak a struktúráját vettük kölcsön.

    A sós füstölt sonka vagány párost alkot a fokhagymás ízű medvehagymával.

    Mivel csak néhány percet tölt a serpenyőben, nincs ideje elveszíteni az aromáját.

    Zsálya helyett medvehagyma
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • csirkemell- vagy filézett csirkecombszeletek
    • medvehagymalevelek
    • só, bors
    • vékonyra szeletelt füstölt sonka

    A medvehagymát is medvehagymával
    Forrás: Ács Bori

    A hússzeletet kiklopfolom, rásimítok egy-két medvehagymalevelet úgy, hogy beborítsa, majd ráteszem a sonkaszeletet, és kissé összenyomkodom, esetleg egy fogpiszkálóval meg is tűzöm. Egy serpenyőben olajat hevítek, és a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütöm. Azonnal tálalom.

    Juhtúrós-medvehagymás galuska

    A medvehagyma egyik legjobb barátja a juhtúró. A sós-krémes túró, főleg, ha házi, körözöttben működik együtt a leghatékonyabban, de

    ezúttal egy nokedliben hoztuk őket össze, és nem bántuk meg. 

    A liszt mennyiségét a juhtúró állagához kell igazítani: krémesebb fajtához több, keményebbhez kevesebb liszt szükséges.

    A juhtúrónak is jóbarátja
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 20 dkg juhtúró
    • kb. 12 dkg liszt
    • 2 tojás
    • egy csipet só
    • fél csokor medvehagyma

    A tojásokat felverem, kevés sót teszek bele. Hozzáadom a juhtúrót, és alaposan elkeverem a tojással. A medvehagymát nagyon finomra vágom, és a masszához keverem, majd a lisztet is hozzáadom. Ragacsos tésztát kell, hogy kapjak.

    Nokedlibe is beletesszük
    Forrás: Ács Bori

    Nagy lábosban sok vizet forralok, sózom. Nokedliszaggatóval vagy egy kiskanál segítségével a lobogó vízbe szaggatom a galuskákat, és néhány percig főzöm. Leszűröm, és azonnal közé keverek egy kiskanál vajat, hogy a kis szemek ne tapadjanak össze.

    Medvehagymás zöldborsópüré

    Alapanyagok:

    • fél kg zöldborsó
    • egy kiskanál vaj
    • egy nagy csipet só
    • egy kis csipet cukor
    • néhány evőkanál tej vagy húsleves
    • egy csokor medvehagyma

    Édes zöldborsó, friss medvehagymával
    Forrás: Ács Bori

    Egy lábosban vajat olvasztok, belekeverem a zöldborsót, sózom, ha kell, cukrozom, ujjnyi vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. Ha megpuhult, egy kevés tejjel vagy húslevessel krumplipüré állagúra töröm vagy turmixolom. Belekeverem a finomra aprított medvehagymát. Köretnek sült húsok mellé, de mártogatósnak vagy pirítósra kenve is zseniális.

    Medvehagymás-mascarponés lepény

    Alapanyagok:

    • 3 dl langyos víz
    • egy zacskó szárított élesztő
    • egy csipet cukor
    • fél kg liszt
    • egy kiskanál só
    • két evőkanál olívaolaj

    Mascarponéval, pizzára
    Forrás: Ács Bori

    A feltéthez: 

    • mascarpone
    • parmezán
    • só, bors
    • friss medvehagyma

    Egy nagy tálban elkeverem a langyos vízzel az élesztőt és a cukrot, majd belekeverem a lisztet. Összegyúrom, majd sima tésztát dolgozok belőle. Letakarva kelesztem 40 percig, majd egy nagy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, és kibélelem vele a kézzel kinyújtott tészta felét.

    Nagyon tavasz
    Forrás: Ács Bori

    Megkenem mascarponéval, sózom, borsozom, parmezánt reszelek rá, és 220 fokosra előmelegített sütőbe tolom. Körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm, majd a sütőből kivéve azonnal megszórom friss, összevágott medvehagymával. A tészta másik felével ugyanígy járok el.

    Ahol még jó helye van a medvehagymának: 

    További medvehagymarecepteket a krémlevestől a pestóig itt találnak.

    KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 698 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): tavasz, medvehagyma, recept | Helyezés: 0.0/0