Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
14:24:50 A medvehagymát nem lehet megunni | |
Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.03.13. Kár levest főzni belőle vagy pogácsába sütni, mikor a leginkább nyersen vagy minimális hőkezeléssel üt nagyot. Összeszedtük idei medvehagymás kedvenceinket. A medvehagyma néhány évvel ezelőtt lett rettentően felkapott, mindenki mindenbe beletette, és csak erről volt szó, aztán ez a divathullám szépen elült. Most újra elővesszük, mert úgy érezzük, hogy minden márciusban újra szerelembe esünk ezekkel a csodálatos, csípős levelekkel: ekkorra elhatalmasodik rajtunk a frissesség, a ropogós, a zöld és az illatos iránti vágy, amit a medvehagyma csillapíthat elsőként. Savanykás-csípős öntet A medvehagyma csak néhány hétig érhető el egy évben, azalatt pedig szerencsére lehetetlen megunni, még akkor is, ha mindenhez azt esszük.Márpedig mi minden márciusban így teszünk. Na, azért persze nem ész nélkül: a medvehagymának rendkívül markáns íze van, ezért nem illik csak úgy bármihez. Így marad sokáig frissA vajas kenyér az egyik legjobb hely, ahol végezheti, ehhez viszont az kell, hogy sokáig lehessen otthon egy friss csokor, amiből csak úgy tépünk egy-két levelet. Az évek során sokféle tárolási módszerrel próbálkoztam, de a legtovább a következőképpen maradt friss: a medvehagymacsokrot megszabadítom a gumitól, amibe az árus kötötte, majd egy pohár vízbe állítom.A levelekre felülről lazán egy nem átlátszó zacskót borítok, hogy ne érje fény, és így teszem a hűtőbe. Ezzel a módszerrel akár négy napig is friss marad. Hőtől védve használandóKomoly kihívás olyan alapanyaggal főzni, ami néhány percnél hosszabb hőkezelés után teljesen elveszíti az ízét. Mégis rengeteg különböző ételhez párosíthatóak ezek a friss levelek, csak az időzítésnél kell ügyesnek lenni. Currys sárgarépa-krémlevesA krémleves selymes állaga csak akkor lesz igazán élvezhető, ha van benne valami friss, ropogós is. Ez a komplementer pedig akkor lesz a legjobb, ha nemcsak állagban, hanem ízben is ellenpontozza az alap jellegét. A répa édes, a medvehagyma kicsit csíp, így pont jók együtt. A krémes levesbe jól jön egy kis friss, ropogós levél Alapanyagok:
A répát megpucolom, felkarikázom, és a lábosban felolvasztott vajba keverem. Felöntöm a húslevessel, hozzáadom a fűszereket, és puhára főzöm. Ha kész, leturmixolom. Tálaláskor friss medvehagymát vagdosok bele, és földimogyoróval szórom meg. Medvehagyma chimichurriA chimichurri eredetileg egy pác, amivel grillhúsokat készítenek elő. Ecettel, olajjal, hagymával és petrezselyemmel készül. A zöldfűszert most medvehagymára cseréltük, így egy kicsit még csípősebb, még pikánsabb lett.Nemcsak húspácnak jó, salátaöntetként, grillezett, sült zöldségekhez, különösen padlizsánhoz és édesburgonyához is nagyon megy. Sült zöldségek mellé is fantasztikus Alapanyagok:
Az alapanyagokat egy aprítógépbe teszem, és simára turmixolom, vagy a hagymát, a paprikát és a medvehagymát egy éles késsel nagyon apróra vagdosom, és elkeverem a többi alapanyaggal. Sózom. Húsokhoz, sült zöldséghez vagy egyszerűen salátaöntetként adom fel. Saltimbocca – medvehagymávalA saltimbocca eredetileg zsályával készül és borjúhússal, ebben a fogásban lényegében csak a struktúráját vettük kölcsön. A sós füstölt sonka vagány párost alkot a fokhagymás ízű medvehagymával.Mivel csak néhány percet tölt a serpenyőben, nincs ideje elveszíteni az aromáját. Zsálya helyett medvehagyma Alapanyagok:
A medvehagymát is medvehagymával A hússzeletet kiklopfolom, rásimítok egy-két medvehagymalevelet úgy, hogy beborítsa, majd ráteszem a sonkaszeletet, és kissé összenyomkodom, esetleg egy fogpiszkálóval meg is tűzöm. Egy serpenyőben olajat hevítek, és a szeletek mindkét oldalát hirtelen kisütöm. Azonnal tálalom. Juhtúrós-medvehagymás galuskaA medvehagyma egyik legjobb barátja a juhtúró. A sós-krémes túró, főleg, ha házi, körözöttben működik együtt a leghatékonyabban, de ezúttal egy nokedliben hoztuk őket össze, és nem bántuk meg.A liszt mennyiségét a juhtúró állagához kell igazítani: krémesebb fajtához több, keményebbhez kevesebb liszt szükséges. A juhtúrónak is jóbarátja Alapanyagok:
A tojásokat felverem, kevés sót teszek bele. Hozzáadom a juhtúrót, és alaposan elkeverem a tojással. A medvehagymát nagyon finomra vágom, és a masszához keverem, majd a lisztet is hozzáadom. Ragacsos tésztát kell, hogy kapjak. Nokedlibe is beletesszük Nagy lábosban sok vizet forralok, sózom. Nokedliszaggatóval vagy egy kiskanál segítségével a lobogó vízbe szaggatom a galuskákat, és néhány percig főzöm. Leszűröm, és azonnal közé keverek egy kiskanál vajat, hogy a kis szemek ne tapadjanak össze. Medvehagymás zöldborsópüréAlapanyagok:
Édes zöldborsó, friss medvehagymával Egy lábosban vajat olvasztok, belekeverem a zöldborsót, sózom, ha kell, cukrozom, ujjnyi vizet öntök alá és fedő alatt puhára párolom. Ha megpuhult, egy kevés tejjel vagy húslevessel krumplipüré állagúra töröm vagy turmixolom. Belekeverem a finomra aprított medvehagymát. Köretnek sült húsok mellé, de mártogatósnak vagy pirítósra kenve is zseniális. Medvehagymás-mascarponés lepényAlapanyagok:
Mascarponéval, pizzára A feltéthez:
Egy nagy tálban elkeverem a langyos vízzel az élesztőt és a cukrot, majd belekeverem a lisztet. Összegyúrom, majd sima tésztát dolgozok belőle. Letakarva kelesztem 40 percig, majd egy nagy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, és kibélelem vele a kézzel kinyújtott tészta felét. Nagyon tavasz Megkenem mascarponéval, sózom, borsozom, parmezánt reszelek rá, és 220 fokosra előmelegített sütőbe tolom. Körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm, majd a sütőből kivéve azonnal megszórom friss, összevágott medvehagymával. A tészta másik felével ugyanígy járok el. Ahol még jó helye van a medvehagymának:További medvehagymarecepteket a krémlevestől a pestóig itt találnak.
| |
|