Ez a recept azzal együtt, hogy reform, a hagyományokhoz kíván visszanyúlni. Réges-régen, a mézeskalácsot tiszta mézből készítették. Ebből a receptből kihagytam a répacukrot, amit a 19. századig nem ismertek az emberek. Egyebekben használtam a mai kor modern vívmányait, a sütőt, hűtőt, mikrohullámú sütőt. – És ha neked is van egy jó recepted vagy díszítési tipped, amivel feldobhatjuk a karácsonyi mézeskalácsot, indulj a Nyugat.hu játékán!
Hozzávalók
15 dkg méz
10 dkg vaj (laktózmentes)
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 sütőpor
10 dkg őrölt mandula
csipet parajdi só
3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 tojás
nyújtáshoz: liszt
díszítéshez: tojásfehérje, szeletelt mandula
Elkészítés
A mézet és a vajat felolvasztottam. Elindítottam a mikrohullámú sütő
kiolvasztós (defrost) programját. 6 percig tartott, amíg folyékony
állagúra összeolvadt a vaj a mézzel.
Közben összekevertem a lisztet, sütőport, sót, fűszereket.
A tojást felütöttem egy tálba, hozzáadtam a mandulát, a lisztet és a
mézes vajat. Kézzel jó alaposan gyúrtam addig, míg elvált az edény
oldalától.
Rumos mézeskalács: Egy másik, ízesített verziónál
tettem még hozzá rumot, reszelt citromhéjat, frissen facsart
citromlevet, és a több folyadék ellensúlyozására kb. 5 dkg rozslisztet.
A hűtőben dermedni hagytam. A hidegben a meleg méz kihűl, a tészta
nyújtható, formálható lesz. Minimum 1 órát kell várni, de az sem baj, ha
sütés előtti napon előkészülünk.
Nyújtáshoz egyszerre csak kisebb, öklömnyi adagot vettem ki a hűtőből.
Nyújtás előtt kicsit átgyúrtam.
Lisztes, sima felületre helyeztem.
3-4 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát.
Nálam elég sok lisztet felvett a tészta ekkor is.
A kiszúró formát alját beliszteztem. Sorban kiszúrtam a formákat.
Sütőpapírral fedett tepsibe helyeztem a mézeskalácsokat.
150 °C fokra előmelegítettem a sütőt.
A fenti adagból két tepsire való jön ki. Én dupla adagot szoktam egyszerre készíteni, így 4 tepsi is megtelik.
A leeső részeket újra gyúrom, kinyújtom. Azokból is formát szúrok ki.
Az utolsó maradék darabot már nem nyújtom ki, hanem golyóba gyúrva a formába rakom. Majd egyenletes vastagságúra nyomkodom szét.
A díszítésnél (opcionális) megkentem felvert tojásfehérjével, és megraktam szeletelt mandulával. Ez elég időigényes feladat volt.
A villanysütőben légkeveréses üzemmódban, 150 °C fokon, 15 percig sütöttem. Aranybarnák lettek a mézeskalácsok.
A mandula rajta pedig finom ropogós.
Jó étvágyat! Boldog karácsonyt!