Péntek, 2018-04-20, 15:10:53
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [3403]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [109]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [165]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [177]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [435]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [695]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [1561]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [720]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [85]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1203]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [871]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Számítástechika | IT [2215]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [349]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [743]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [369]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2003]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [26]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
Picur Rádió
Picur Rádió
TV GO
TV GO
PV TV Live
PV TV Live
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Apród-Hirdetési Portál
  • AVG ThreatLabs Site Owner Program
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Euronews élőben
  • ESET Online Scanner
  • FBackup - Ingyenes biztonsági mentési szoftver
  • Facebook
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotók ingyenes digitalizálása, fotóalbum
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hasznos tanácsok minden helyzetre
  • Helyesírási tanácsadó
  • Hirdetésfeladás ingyen
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Időjárás: Időkép kompozit radarkép és riasztás
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • IPv6 Google tesztoldal
  • Játékok-online: uCoz games
  • Játékok-online: Netesjátékok.hu
  • Jófogás Hirdetési Portál
  • KalóriaBázis
  • KalóriaGuru - Fogyókúra&Diéta
  • Kaspersky Cyberstat
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képmanipulálóprogramok (free, online)
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon Terméktámogatás
  • Nyelvoktatás ingyen - Duolingo
  • 5 perc angol - ingyen online tanulás angolul
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemap Generator - Free
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • SoundCloud
  • StreamBIN - Transfer files by a Web Browser
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Szótár nyelvtanuláshoz, fordításhoz.
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • "Testbirds" bejelentkező oldal
  • Tőzsde
  • TP-LINK Routerek
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz oktató videók
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Április 2018  »
    HKSzeCsPSzoV
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2017.,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2018 » Április » 11 » A szabadtéri grillezés
    13:17:47
    A szabadtéri grillezés

    Forrás: jusandcalzone.blog.hu | 2017.04.28.

    Mivel közeleg a jó idő (remélhetőleg), és lassan-lassan el lehet kezdeni a kerti sütögetést, úgy gondoltam, ebben a posztban leírok néhány tudnivalót a grillezés hogyanjáról, és még néhány pácot is mutatok nektek. Természetesen ez is, mint minden főzési/sütési folyamat egyéni ízlés kérdése, tehát amit írok nem egyetemesen elfogadott és javasolt, csupán egy, a saját tapasztalataim alapján kialakult vélemény, amellyel nektek szeretnék segíteni.

    Alapvetően, ha grillezésről beszélünk, a faszenes sütési módot értjük alatta, de lehet fán/briketten-, vagy gázon is grillezni, mégis, én most főként a faszenes megoldást vesézem ki, szerintem az adja a legjobb ízt az ételnek. Ami a lényeges dolog azonban, hogy a tüzelés kellékeit, fajtáit ne keverjük! Tehát, faszénhez ne tegyünk gyújtósnak fát, vagy ne próbáljuk meg a fából gyújtott tűzben felmelegíteni a szenet. Valamint, már a kiszürkült, kifehéredett faszén az ideális, mindenképpen várjuk meg, és ne kezdjük el a láng felett sütni a húst, mert abszolút nem egyenletes a hőleadás, és nem kapunk megfelelő eredményt.

    A grillezésnek nincsenek nagy fizikai igényei, akinek kertje, udvara van, valószínűleg vagy alakított ki egy helyet, vagy pedig beszerzett egy mobil, erre alkalmas eszközt. A lényeg abban rejtőzik, hogy megfelelő legyen a tűztér és a „külvilág” közti távolság, tehát kellő körültekintéssel kezdjük el gyújtogatni, lehetőleg senkit ne pörköljünk meg. A másik, kissé gyakorlatiasabb szabály, hogy a grillrács magassága állítható legyen, ugyanis nem mindegy, milyen magasságban van az elkészítendő étel, hiszen a hőfok szinte milliméterenként változik. Az már csak grátisz, ha van a közelben asztal, vagy körbeülhető székkel, vagy esetleg nem kell több száz métert megtenni a konyháig.

    Hústól függetlenül -arról is mindjárt ejtek néhány szó - ügyeljünk rá, hogy az értékes falatok ne égjenek oda, de túl sokszor se forgassuk meg őket, viszont semmiképpen ne bökjünk bele villát, mert azok az ízanyagok, amelyek a nagy hőmérséklet hatására, gyors pirítással a belsejébe zártunk, gyakorlatilag elpárolog. Ahhoz, hogy finom, szaftos, kellemes állagú húst fogyaszthassunk, benne kell tartanunk a húsnedveket, így csipeszt, vagy lapátot ajánlatos hozzá használni.

    Szárnyas:

    • Csont nélkül: kb. 9-12 percet kell sütnünk, úgy, hogy 5-6. percnél fordítunk rajta egyszer, és ezen kívül nem piszkáljuk.
    • Csontosan: kb. 30 percig süssük úgy, hogy a csontos fele van alul, így sül át szépen mindenhol. Ha ropogós bőrt is szeretnénk hozzá, a sütés végén 5 percre fordítsuk át, bőrével lefelé.

    Marha:

    • A legfontosabb húsfajta, és egyben a legfinomabb is, ehhez azonban elengedhetetlen a pácolás. Legalább egy éjszakát hagyjuk állni a sütés előtt.
    • Ha inasabb darabot választottunk, a húst finoman vagdaljuk be az inas részeken, ezzel megelőzve a hús összeugrását.
    • Sütési ideje és maghője megegyezik a Konyhai kisokos 5. - A hússütés fortélyai cikkemben leírtakkal.
    • Sütés után mindig pihentessük a húst! Ha azonnal felvágjuk, ugyanúgy elfolynak belőle az ízanyagok, mintha villával böködnénk. 10 percen már nem múlik, várjuk ki.

    Sertés:

    • Mivel önmagában nem tartalmaz olyan ízeket, mint a marha, érdemesebb kissé bővebben bánni a fűszerekkel.
    • Leggyakoribb húsrész a tarja, ami kicsit zsírosabb hús a többinél. Nagyon száraz húst nem érdemes grillre tennünk, mert nem lesz annyira finom, mint zsírosabb társa, és könnyebben ki is szárad.
    • A marhával ellentétben egy sütési fokozata van, ez pedig a 62 °C-os maghőmérsékletnél következik be. Ha nincs maghőmérőnk, az első 1-2 szeleten próbáljuk ki a 4, illetve 5 perces sütési időt, és meglátjuk, melyik sikerül jobban (steak-ként sütött karajszelet esetében 8-10 perc).
    • Hasonlóan a marhahúshoz, ezt is pihentessük legalább 10 percet!


    Zöldségek:

    • Hamar kész vannak, finomak, és még nem is hizlalnak. Persze egy jó hússal nem vetekszik, de manapság már számolnunk kell a vegetáriánusokkal is.
    • Pác nincs, elég némi olaj, só és bors, és már kész is. Ha ízesebbet szeretnénk, használhatunk kakukkfüvet vagy rozmaringot, de azért csak óvatosan, főleg, ha frissen kerül az ételre.

     Néhány pácvariáció (anyaghányad nélkül - nyugodtan kóstolgassunk, és úgy állítsuk össze, ahogy nekünk a legjobb):

    - Joghurtos (szárnyas húsokhoz): só, bors, joghurt, olívaolaj, fokhagyma
    - Worchester (marha, sertés): Worchester szósz, mustár, olívaolaj, fokhagyma, borecet, babérlevél, só, bors
    - Thai (sertés): ketchup, méz, szójaszósz, olívaolaj

    Köretként fogyaszthatjuk a zöldséget, vagy tehetünk a parázs közé alufóliába csomagolt burgonyát, almát, hagymát… A lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen, és a nyársakról még nem is esett szó. :) Ha van kedvenc grill ételetek, vagy tudtok egy tuti pácot, osszátok meg velünk kommentben.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 7 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): kgill, Szárnyas, A szabadtéri grillezés, sertés, tippek, marha, kerti, zöldségek, ötletek, grillezés | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
    [ Regisztráció | Belépés ]