Az Androiddal működő mobilok használói hamarosan újabb, eddig a tárcájukban magukkal hordott dolgokat hagyhatnak majd otthon, amikor kilépnek a lakásból, miután telefonjaik képesek lesznek azok funkcióinak átvételére. A robotos készülékek ugyanis az elektronikus jogosítványok és elektronikus személyi igazolványok helyettesítésére is alkalmasak lehetnek majd a rendszer jövőbeli kiadásaiban.

Ezt maga a Google jelentette be a héten zajló I/O konferenciáján, jövőbeli biztonsági fejlesztéseit említve. A cég szerint az újdonság az Android soron következő - vélhetően a nyár végén megjelenő - Q kiadásában még nem, hanem legkorábban az azt következő verziójában jelenhet majd meg.

Ugyanakkor a Google a funkció bevezetésével mindenképpen meg kívánja várni azt, hogy az ISO szabványosítsa az ilyen, elektronikus azonosító dokumentumok működését. A cég ezek alapján egy olyan keretrendszer kidolgozását és bevezetését tervezi majd az Androidba, ami lehetővé teszi majd a szóban forgó azonosító dokumentumok biztonságos és hiteles kezelését a rendszerrel működő telefonok számára.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormányzatoktól is függ majd, hogy kiaknázzák -e ezen képességeket, és tényleg lehetővé teszik -e majd polgáraik számára, hogy azok telefonjukat használják digitális személyi igazolványaik vagy jogosítványaik helyett. A másik oldalon a készülékek képessé válhatnak más, pl. magáncégek által kibocsátott elektronikus igazolványok hasonlóan biztonságos tárolására, illetve helyettesítésére is.