Szerda, 2025-01-15, 09:39:18
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [396]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [195]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [475]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [685]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 266
    Vendégek: 266
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Április 2018  »
    HKSzeCsPSzoV
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2018 » Április » 11 » A tökéletes grillezés - fortélyok, receptek
    13:47:52
    A tökéletes grillezés - fortélyok, receptek

    Forrás: Forrás: hvg.hu | 2009.08.28.

    A grillezés eredeti jelentése, hogy az ételt nyárson, rácson vagy rostélyon sütjük meg. Erre végszükség esetén alkalmas lehet a konyhai tűzhely is, de akkor tuti, hogy senki nem beszél grill-partiról. Ami viszont meglehetős népszerűségnek örvend kora tavasztól késő őszig.

    A grillezés bármilyen egyszerű műfajnak is tűnik elsőre, igényel némi tapasztalatot és hozzáértést. Ha Hübele Balázs módjára látunk hozzá,könnyen szénné égethetjük a legfinomabb falatokat, kiszáradttá, rágóssá a legjobb húsokat is.Vagy éppen a tapasztalatlanság miatt félig átsült, legfeljebb a szomszéd vérebének fogára való falatok kerülhetnek az asztalra.

    A sikeres grillezésre, a parázs felett megpirult hús ízeire, a faszén füstjétől különleges zamatot kapott zöldségre, az ínycsiklandozó illatokra viszont vendégek és vendéglátók hetek múltán is behunyt szemmel, a szájukban összefutó nyállal emlékeznek vissza. Igaz, az is maradandó élmény, ha a faszenes sütőből kicsapó lángok megzabolázásához a tűzoltókat kell kihívni, de mégiscsak az az igazi, ha a finomságokat és nem a leégett víkendház szomorú látványát idézzük vissza.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     
     
     
     
     
    Nyári ízek. Készüljünk rá
    © Aréna 2000 Kiadó
     
    Tekintve, hogy a házi grillezés- kertben, teraszon, akár a balkonon - egyre népszerűbb, ma már számlálhatatlan ehhez használatos eszközt vásárolhatunk a nyárstól a kertben felállítható kemencéig. Az első lépés a környezethez és tapasztalatunkhoz jól megválasztott grillsütő kiválasztása. Kapható gázgrill is, ami gázpalackkal működik. Begyújtása könnyű és nem igényel különösebb előkészületet, a hőfok könnyen szabályozható, sőt, gazdaságosabb, mint a faszenes grill – de ezzel az erővel tényleg a konyhában is elkészíthetnénk az ételt.

    Ezért mi a legismertebb és legelterjedtebb faszenes grillsütőt javasoljuk. Egyrészt a kedvező ára miatt, másrészt pedig azért, mert a faszén füstje ad egy kellemes, természetesebb, jellegzetes ízt az ételnek. Használatához némi szakértelem szükségeltetik. Hátránya, hogy a hő kevésbé szabályozható, és amíg a faszén parázs eléri a kívánt izzást, bizony kell egy kis idő. Ugyancsak praktikus szerkezet a gömbgrill – ez is lehet faszenes és gázzal működő – lényege hogy a gömbölyű tetővel zárt térben az étel hamarabb megpuhul, és a faszén által keletkezett füstös aroma is jobban érvényesül.

    Ha gyakori sütögetésre készülünk, érdemes beruházni a téglából vagy betonból készült kerti grillre. Ezek többnyire többfunkciósak: nyárson, rostélyon és rácson is süthetünk velük. Bármilyen típusú grillsütőt is választunk, fogadjunk meg néhány jó tanácsot. Mindegyik típusú sütőnél érvényes, hogy a készülék stabilan álljon, tehát olyan felületre kerüljön, ahol nem billeg. A közvetlen közelben semmiképpen se legyen gyúlékony anyag, s ne okvetlenül a legsűrűbb bokrok, fák szomszédságában akarjunk grillezni. Elővigyázatosságból „lőtávolságban” tarthatunk egy vödör vizet, ha bármi történne, rögtön el tudjuk hárítani a bajt.

    Ha a faszenes grillezés mellett döntünk, akkor ajánlott a faszenet – mely praktikus kiszerelésben minden benzinkútnál kapható – a sütés előtt 30-45 perccel előtt begyújtani. Alapszabály, hogy csak akkor kezdjünk el sütni, ha a szén már parázslik és nem lángol. A grillezésre kész parázs izzóan vörös és felületét vékony, szürke hamu borítja. Láng fölött az étel külseje csak megég és belül nyers marad. Ha túl forrónak véljük a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével mozgassuk meg, toljuk szét. Ha pont az ellenkezőjét észleljük, a parázs hőfoka alacsony, akkor viszont kotorjuk össze.

    Miként a sütőben, úgy a grillen is süthetünk alufóliába csomagolt ételeket . Ezek előnye, hogy az így grillezett étel nemcsak zsírszegény lesz, de jobban megtartja aromáját, originális ízeit. A zárt csomagban a fűszerek is intenzívebb ízzel bírnak, így kevésbé fűszerezzünk, mintha nyílt lángon sütnénk. A fólia csillogó fele legyen kívül, a belső felét pedig vékonyan olajozzuk ki. Ha csomag felfújódik, megdagad, jelzi, hogy az étel elkészült.
     

    Tippek, fortélyok (Oldaltörés)

    Húsok grillezése

    - Grillezésnél mindig friss húst használjunk, sosem mélyhűtöttet.
    - A hússzeletek ne legyenek nagyon vastagok, mert különben nem sülnek át, ideális az 1 cm vastagság.
    - A húsokat grillezés közben nem szabad villával megszúrni, mert kifolyik a levük, a zsírjuk és kiszáradnak. Használjunk lapátot vagy csipeszt.
    - Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek.
    - Kicsit zsírosabb húsok alkalmasak a grillezésre, a sovány hús kiszárad, rágós lesz. Ha mégis ilyet készítünk, úgy érdemes grillezni, ha becsavarjuk szalonnával.
    - Ne forgassuk a hússzeleteket, mert elvesztik a szaftjukat. Elég egyszer, amikor a hús oldala és teteje a hőtől elfehéredik.
    - Ha nyárson sütünk akkor viszont többször is forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön és ne kapjon oda.
    - Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy a hús átsült-e.
    - Grillezés előtt semmiképpen ne sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és a hús könnyebben kiszárad.
    - Ha sütés előtt pár csepp citrommal átdörzsöljük a húst, akkor felpuhulnak a rostok.
    - Ha pácoljuk a húst, akkor érdemes már 2-6 órával előbb előkészíteni, így sokkal ízletesebb és porhanyósabb lesz és rövidebb idő alatt elkészül
    - Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa átsült, ha a színe már nem áttetsző.
    - Mindenképpen kerüljük el azt, hogy a hús kívül égett és belül nyers legyen – így nemcsak ehetetlen, de olyan baktériumok is maradhatnak benne, amelyek betegséget okozhatnak.

    Zöldségek

    Színes zöldségek. Vannak szabályok
    © sxc.hu
    - A zöldségek alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt megsülnek, így gyengébb parázson, a felső grillrácson süssük.
    - Ügyeljünk arra, hogy a zöldséget ne süssük túl, mert íze keserű lesz. A zöldség akkor jó, ha a grillcsíkok már látszódnak rajta.
    - A zöldségeket legjobb feldarabolni és nyársra tűzni vagy fapálcikára feltűzve grillezni.
    - Grillezésre alkalmas zöldségek: gomba, paprika, cukkíni, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék. A hagymát héjastól tegyük a nyársra és csak falatozás előtt tisztítsuk meg.
    - Túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak

    Gyümölcsök

    Bár idehaza még kissé szokatlan, a gyümölcsök is kiválóak lehetnek grillezve. Az alma, körte, barack, banán grillen sütve majd őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal esetleg mézzel tálalva, csokiba mártva nagyszerű desszert lehet.

    Pácolás, marinálás

    Páclében érlelve, marinálva úgy a húsok, mint a zöldségek sokkal szaftosabbak, zamatosabbak. Különböző pácokat készíthetünk olívaolajas alappal, fűszerkeverékekkel, zöldfűszerekkel, fokhagymával. Kerüljük a műanyag edény használatát, mert könnyen befülled. Pácoláshoz a legideálisabb az üveg edény.

    - A pác maximum négy ízesítőből készüljön és kerüljük a túlzásokat, hogy mind a hús vagy zöldség, mind a fűszerek ízei jól érvényesülnek.
    - A pác sem tartalmazhat sót, mert ugyanúgy elvonja a nedvességet a húsból és a zöldségekből is.
    - A pác nemcsak finom, de védőréteget is képez, így az értékes íz- és tápanyagok is megmaradnak.
    - A pácolás ideje húsoknál minimum 2-6 óra, halaknál 1, zöldségeknél 1/2 óra.

    Jó tudni melyik húshoz, milyen fűszerekkel pácolhatunk (ha olajos pácot választunk, akkor mindig olívát használjunk). Íme:

    Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
    Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
    Bárányhús : hagyma, fokhagyma, rozmaring, menta, paprika.,babérlevél.
    Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz,citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors,koriander.
    Marhahús: fokhagyma, mustár, bors,babérlevél,kömény,szerecsendió.

    Receptek (Oldaltörés)

    Édes-savanyú sertésnyárs

    1 kg soványabb sertéshús felkockázva
    40 dkg ananászbefőtt, kockára vágva
    1 nagyobb piros kaliforniai paprika, kockára vágva
    1 nagyobb zöld kaliforniai paprika, kockára vágva
    2,5 dl narancslé, 60 ml borecet, 2 evőkanál barnacukor, 2 teáskanál chilis fokhagymaszósz

    A húst és a paprikákat, valamint az ananászt körülbelül egyforma nagyságú kockára vágjuk és váltogatva felhúzzuk a nyársra. Készítsük el a páclét: keverjük az ananászbefőtt levét, a narancslevet, a cukrot, a chilis fokhagymát és a cukrot. A nyársakat fektessük le egy jénai tálba és öntsük rá a páclevet és pár óráig, időnként megforgatva hagyjuk érni. A nyársakat tegyük a grillsütőre és olykor megforgatva süssük készre.

    Csíkos padlizsántekercs

    2 nagyobb padlizsán 8–10 szeletre vágva
    8–10 szelet sonka
    8–10 vékony szelet brie sajt
    8–10 karika paradicsom
    3 gerezd zúzott fokhagyma
    só, bors, olívaolaj, friss bazsalikom
    A padlizsánt vágjuk hosszában mintegy 1/2 centi vastag szeletekre. Kenjük be a rostélyt olajjal és tegyük rá a padlizsánszeleteket, körülbelül mindkét oldalát 2-3 percig süssük, amíg csíkos nem lesz. Rakjuk a szeleteket egy tányérra és kenjük meg az olívaolajjal, amelybe belekevertük a borsot és a fokhagymát. Minden padlizsánra helyezzünk egy levél bazsalikomot, egy-egy szelet sonkát és sajtot. Tekerjük fel, rögzítsük fogpiszkálóval. Tegyük a rostélyra, de csak annyi időre, amíg a sajt épphogy elkezd olvadni.

    Citromos - rozmaringos hal

    Hal egészben, vaj, citrom, minden halhoz egy ág rozmaring, só, bors. A belsőségektől megtisztított halat haránt vágjuk félbe. Kenjük ki belül vékonyan vajjal, helyezzünk bele a citromkarikát és egy ág rozmaringot, borsozzuk. Tűzzük össze a nyílást egy fogpiszkálóval. Tegyük a rostélyra és süssük puhára. Csak a végén sózzuk! Isteni aromás, puha finom étket kapunk.

    Haulitus Anikó - Kovács Gábor

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 502 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): gasztro, recept, receptek, faszén, pácolás, ötletek, húsok, marinálás, grillezés, grill | Helyezés: 0.0/0