A szabadszoftveres elvek népszerűsítését céljául kitűző Free Software Foundation (FSF) a napokban egy meglepő kezdeményezéssel állt elő. A szervezet ugyanis egy olyan petíciót fogalmazott meg, amiben azt "követeli" (szó szerint), hogy a Microsoft nyissa meg és tegye kvázi közkinccsé a hónap elején nyugdíjba vonult Windows 7 rendszere forráskódját.

"Azt követeljük, hogy a Windows 7-et adják ki szabad szoftverként. Nem kell, hogy az élete véget érjen. Adják a közösségnek tanulmányozás, módosítás és megosztás céljára", fogalmaz az FSF a Microsofthoz intézett petíciója. A szervezet azt reméli, hogy sikerült 7777 támogatót szereznie a felhívás mögé - bár cikkünk írásának pillanatában ebből egyelőre csak 4961 írta alá azt.

Ugyanakkor jelenleg úgy tűnik, hogy a támogatók száma hibába is érné el a megcélzottat (vagy akár annak nagyságrendekkel többszörösét), nem valószínű, hogy sikerülne ezzel tényleg rávennie a Microsoftot a Windows 7 forrásának megnyitására. Ennek egyik oka, hogy a cégnek így jelentős bevételektől eshetne el - hiszen így jóval kevesebb okuk lenne az embereknek, valamint cégeknek új, Windows 10-es licenceket venniük, illetve előfizetniük a Windows 7 bővített támogatási programjára.

Másrészt a Windows 7 forrásának megnyitását minden bizonnyal szabadalmak és szerzői jogi megállapodások is akadályoznák - így a rendszer rajongói helyében mi nem várnánk arra, hogy erre nem hogy most, de bármikor megtörténik az elkövetkező évek, vagy akár az elkövetkező évtizedek során bármikor sor fog kerülni.