Az erre szolgáló funkciókat a Microsoft a Windows 11 a napokban kiadott legújabb előzetesében vezette be, és az ahhoz kapcsolódó blogposztban is bemutatta őket. Az ott leírtak szerint az új rendszerben ahányszor csak felhívja majd egy ilyen felhasználó a gép lezárására, a kijelentkezésre vagy fiókbeállítások megváltoztatására használható pontot a Start menüből a gépen, egy üzenet fogja fogadni, ami mindenáron rá akarja majd venni őt, hogy ugyan regisztráljon már a Microsoft felhőszolgáltatásába is.

A Start menüben folyamatosan a Microsoft-fiók létrehozására próbálja majd kapacitálni a Windows 11 a helyi fiókos felhasználókat

Az üzenetek persze hivatalosan a Microsoft-fiók előnyeire hívják majd fel a figyelmet, de a tény, hogy egyrészt újra és újra megjelennek majd, másrészt, hogy megjelenésüket nem lehet letiltani, egyértelművé teszi, hogy céljuk addig nyaggatni a felhasználókat a regisztrációval, amíg azok meg nem unják azokat, és be nem adják derekukat az ügyben. Az üzenetek megjelenését ráadásul a menüből csak ideiglenesen lehet kikapcsolni az "Emlékeztess később!" gombbal, amik azonban egy idő után így újra megjelennek majd.

A Microsoft ugyan a blogposztban megjegyzi, hogy várja a visszajelzéseket a dologgal kapcsolatban, és hogy egyelőre ez csak egy, az előzetes csatornán bevezetett kísérletet képez, de egyértelmű, hogy a vállalat folyamatosan keresi a lehetőséget a felhasználók felhőszolgáltatásai felé terelésére. Ráadásul a szóban forgó menüben már próbálkozott ezt szolgáló hirdetések megjelenítésével a korábbi években is, így meglepő lenne, hogy ha ezt esetleg most mégsem rakná bele a Windows 11 következő frissítésébe, akkor mondjuk jövő évben nem próbálná meg újra.