A Google, amit éppen most "meszeltek el" a versenyügyi törvények súlyos megsértése miatt, hamarosan ismét a hatóságok kereszttüzébe kerülhet világszerte - ezúttal az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. A cég ugyanis a jelek szerint akkor is folyamatosan figyeli és tárolja felhasználói tartózkodási helyét, ha utóbbiak ezt kifejezetten megtiltották neki.

Legalábbis ezt állítja az AP egy új cikke, ami szerint a felhasználó az adatvédelmi beállításai között hiába is tiltja meg a Google-nek a helyelőzmények rögzítését, a cég számos alkalmazása mégis megteszi ezt. Ehhez ráadásul nem is kell, hogy a felhasználó bármit is csináljon a programokkal (és pl. helyzetinformációkat igénylő szolgáltatásokat hívjon fel bennük), hanem elég ha - akár csak véletlenül is - elindítja az inkriminált alkalmazásokat, amik azonnal lementik a helyzetére vonatkozó adatokat.

A probléma állítólag a Google androidos és iphone-os alkalmazásait egyaránt érinti, ami azt jelenti, hogy a cég világszerte kétmilliárd felhasználójának helyzetadatait gyűjtheti be szinte folyamatosan, akkor is, ha utóbbiak kifejezetten megtiltották ezt számára korábban az adatvédelmi beállítások között. Az AP állításait a Princeton egyetem számítástechnika tanszékének kutatói is megerősítették a hírügynökség szerint.

A Google szerint ugyanakkor a dolog rendben van, mert ők a kisbetűs részekben mindenhol pontosan leírják, hogy mi hogyan is működik, és hogy egyes alkalmazásaik a helyelőzmények tiltása esetén is gyűjtenek pozícióadatokat a felhasználókról, amiket aztán a reklámok célzására használnak fel.