Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [405] |
Csináld magad [1] |
Extrém [319] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [487] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [722] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4257] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3423] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
07:58:26 Aranygaluska vaníliaöntettel | |
Forrás: Mit főzzünk ma! || 2019.11.21. Hozzávalók:
Elkészítése:Előzetesen csak annyit mondunk, hogy az aranygaluska (a tordai) Jókai Mór kedvenc 10 étele közé tartozott. Nem maradhatunk le: sem mi, sem Önök! Először kelt tésztát készítünk: kb. 35 fokos tejben elkeverjük az élesztőt egy kevés porcukorral, és megszórjuk a tetejét liszttel. A zsiradékot megolvasztjuk. A sót és a porcukor másik felét kevés langyos tejben feloldjuk. A tojásokat szétválasztjuk. Az előmelegített liszthez adjuk a kovászt, és a többi hozzávalót szépen sorban, a diót kivéve. A tésztát összedolgozzuk, közben lassan adjuk hozzá a maradék langyos tejet. Ezután dagasztjuk addig, amíg hólyagos nem lesz, s elválik az edény falától. Hozzáadjuk a langyosított zsiradékot, és gömbölyded formát készítünk a tésztából, így kelesztjük kétszeresére. Magas peremű tepsit kikenünk zsiradékkal, meghintjük egy kevés liszttel. Ezután a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval galuskákat szaggatunk belőle. A galuskákat egyenként az olvasztott vajba mártjuk, és a tepsibe helyezzük, ha egy sorral elkészültünk, meghintjük porcukorral elkevert darált dióval. Ha elértünk a rétegek végére, megkenjük a tészta tetejét felvert egész tojással, és letakarjuk. Utókelesztjük. A darált dióhoz aktuális árat itt találnak. Ha ezzel is készen vagyunk, 160- 180 fokos sütőben készre sütjük. Közben elkészítjük a mártást. Tálban elkeverjük habverővel az 1 dl tejet, a lisztet, a tojássárgáját, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tejszínt. A többi tejet a vaníliarúddal fölforraljuk, majd vékony sugárban öntve, folyamatosan keverve a tálban lévő anyagokat beleöntjük, összeforraljuk, és melegen a megsült aranygaluskára öntjük. A tetejére porcukrot szórunk. Egy másfajta, nem kevésbé remek édességet itt találnak. Jó étvágyat kívánunk!
| |
|