A Microsoft a hétvégén az általunk már korábban említett útmutató után egy olyan eszközt is letölthetővé tett a Windows-felhasználók számára, ami automatikusan képes helyreállítani a CrowdStrike-hiba által érintett PC-k működését. Az eszköz esetében egy olyan programról van szó,

ami egy rendszerindító tollmeghajtót hoz létre, amiről bootolva az érintett gépeket az automatikusan kijavítja a kibervédelmi szoftver hibáját azokon.

Ezzel gyakorlatilag olyan egyszerűvé és gyorssá válik a CrowdStrike hibás frissítésének következtében indíthatatlanná vált PC-k működésének helyreállítása, amennyire csak lehetséges. Az egyetlen dolog, ami a rendszergazdákra, illetve felhasználókra marad az, hogy az elkészült USB-s tárolóval elsétáljanak az érintett masinákhoz, bedugják azt, illetve ha szükséges akkor a több lehetséges boot-eszköz közül kiválasszák azt - ami után az automatikusan tenni fogja a dolgát, és néhány másodperc alatt helyreállítja a gép indíthatóságát.

A tollmeghajtónak legalább 1 GB kapacitásúnak kell lennie, a felhasználóknak pedig tudniuk kell a célgép rendszergazdai jelszavát is. Az eszköz amúgy éppen azt csinálja, amit Redmond már a manuális helyreállítási folyamatot részletező útmutatójában is leírt, és aminek lényege a C-00000291*.sys maszknak megfelelő fájlok törlése az érintett gép "C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike" mappájából.

A Microsoft egyébként elárulta azt is, hogy adatai szerint mintegy 8,5 millió gépet bénított meg a CrowdStrike egyértelműen nem megfelelően tesztelt frissítése. Ezek legtöbbje nyilvánvalóan nagyvállalatoknál, bankoknál és kormányzati szerveknél működött - és ezért okozott olyan súlyos zavarokat világszerte a légiközlekedésben, a pénzpiacokon és egyes szolgáltatói és értékesítési szektorokban is az érintett masinák leállása.

A nagy számra tekintettel biztosra vehető, hogy a CrowdStrike-hiba által kiváltott üzemzavar még a jövő héten is éreztetni fogja hatását egyes helyeken, és valószínűleg legalább jövő hónapig eltart majd, mire az érintett gépek szinte mindegyikének működését helyreállítják.