A régészek is megérezték 2020-ban az új koronavírus-járvány nyomában járó a hatásokat, mivel számos ásatás elmaradt vagy csak korlátozott körülmények között tudták elvégezni a munkálatokat.
A nehéz esztendő ellenére számos régészeti és történelmi felfedezésre derült fény, köztük egy perui kiterjedt macskarajzra, a legendás Romulusnak a sírjára, az egyik legnagyobb hosszúház felfedezésére és még sok másra.

Hatalmas, kétezer éves macska a Nazca-vonalon

Idén októberben egy hatalmas macska geoglifát fedeztek fel a régészek Peruban, a Nazca-vonalak között. A rajz erősen erodálódott és alig volt látható a meglehetősen meredek lejtőn; egészen mostanáig, amikor a síkságokon átvezető új látogatóutat terveztek, amely egy megfigyelőhelyre vezet.

Nazca, 2020. október 17. A perui kulturális minisztérium által közreadott képen egy macska képe egy domboldalon, a perui Nazcában 2020. október 9-én. Az UNESCO világörökségi jegyzékén szereplő Nazca-vonalak állagmegóvási munkálatai közben felfedezett geoglifa 37 méter hosszú. A lelet megtalálását október 16-án jelentette be a perui kulturális minisztérium. MTI/EPA/Perui kulturális minisztérium
Forrás: MTI/EPA/Perui kulturális minisztérium/-


A természetvédelmi munkálatok később teljesebb képet tártak fel a macskáról, amely kissé hasonlít egy gyermek firkafigurájára.

A régészek becslései szerint a geoglifát valamikor Krisztus előtt 200 és 100 között készítették. Az UNESCO világörökség részét képező perui Nazca-vonalak számtalan talajba rajzolt ábra, úgynevezett geoglifa helyszíne, amelyet nagyjából 2000 éve hoztak létre az őslakók.

Feltárult az Amazonas jégkorszaki művészete

2020-ban a régészek bejelentették, hogy felfedeztek egy 12,9 kilométer hosszú „festővásznat", rajta többek között masztodonok, óriás lajhárok és más, kihalt állatok jégkorszaki rajzaival, melyek abban az időben éltek.

Az őslakosok valószínűleg a kolumbiai Amazon északi szélén, Serranía La Lindosa régészeti lelőhelyén kezdték el festeni ezeket a képeket az utolsó jégkorszak vége felé, körülbelül 12 600–11 800 évvel ezelőtt.

A festmény mintegy 13 kilométer hosszú Forrás: Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media