Vasárnap, 2019-06-16, 10:09:57
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [3959]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [123]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [149]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [189]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [511]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [810]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [2027]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [848]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [89]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1498]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [956]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Számítástechika | IT [2577]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [517]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [1104]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [244]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2154]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [29]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
Picur Rádió
Picur Rádió
TV GO
TV GO
PV TV Live
PV TV Live
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • FBackup - Ingyenes biztonsági mentési szoftver
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hasznos WIKI tanácsok minden helyzetre
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon Terméktámogatás
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemap Generator - Free
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • SoundCloud
  • StreamBIN - Transfer files by a Web Browser
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2019.,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2016 » November » 20 » Az édesburgonya, ami sósan az igazi
    05:07:48
    Az édesburgonya, ami sósan az igazi

    Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2016.11.19.

    Egy furcsa zöldség, ami kívülről a krumplira, ízében a sütőtökre és a gesztenyére hasonlít, és első kóstolás után függőséget okoz. Hogyan érdemes elkészíteni, milyen formában a legjobb?

    Hasonlít a krumplira, hasonlít a sütőtökre is, mégis nagyon különbözik mindkettőtől. Az édesburgonya vagy batáta itthon még mindig kuriózumnak számító, elég drága, de eszméletlenül finom alapanyag. Bár egyik hozzá hasonló zöldségnek sem rokona, mégis ugyanannyira végtelenül változatosan használható fel a konyhában, mint amazok.

    Salátának is remek
    Forrás: Ács Bori

    Mindjárt itt az amerikai hálaadás ünnepe, amikor a pulyka mellett minden ünnepi menüben megjelenik valamilyen édesburgonyás fogás, ebből az alkalomból mutatjuk meg, mi hogyan szeretjük a legjobban. Milyen ízekkel, alapanyagokkal és fűszerekkel párosítva a legfinomabb, és melyik technológia hozza ki belőle a legtöbbet?

    Miért jó az édesburgonya?

    Tényleg semmi köze a burgonyához, a szulákfélék családjába tartozik, még a növény maga is egészen más, hosszú indái és szív alakú levelei vannak. Két fő fajtája létezik: a fehéres-szürkés húsú, lila héjú, valamint a mélysárga húsú, barna héjú gyökér – ezek ízükben is különböznek. Szinte az összes trópusi, szubtrópusi éghajlatú országban termesztik, sokfelé alapvető élelmiszernek számít, sőt, többet esznek belőle, mint burgonyából. Magas a B6-, B2- és E-vitamin-tartalma, sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, és

    a többi zöldségféléhez képest jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz. 

    Még ennél is számottevőbb az ásványianyag-gazdagsága, sok kalcium, vas, kálium, foszfor, nátrium, szelén, cink és mangán van benne. Egészséges, de nem diétás alapanyag, igen magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott. 

    Amivel a legjobban megy

    Mivel az édesburgonya a nevéhez hűen nagyon édes, mindig kell mellé valami sós, de még jobb, ha a fűszeres, vagy akár csípős ízekből is társul hozzá. Sós sajttal, például fetával vagy kecskesajttal lehet például kompenzálni az édességét, ugyanebből az okból passzol jól sós húsokhoz, füstölt sonkához vagy baconhöz. Mivel jellegében hasonlít a gyökérzöldségekhez, a sütőtökhöz és a krumplihoz, sütve ezekkel – minddel vagy csak egyikükkel keverve – jól működik, de egy klasszikus krémleves vagy főzelék is remek például répa-édesburgonya, sütőtök-édesburgonya vagy cékla-édesburgonya párosból. Gyakran rakják össze hüvelyesekkel, különösen vörös babbal, lencsével vagy csicseriborsóval kedvelt. Zöld levelek és zöldfűszerek is jól ellenpontozzák az ízét, különösen a kesernyés rukola vagy a friss koriander jó hozzá.

    Sütve a legjobb

    Egészben, héjában sütve lesz a legintenzívebb az íze – amikor a pürére van szükség, például krumplipürét, gnocchit vagy krémlevest akarunk csinálni belőle, így lesz a legjobb. A pirítás és a sütőben sütés hasábokra vágva is érvényesül: akkor a legjobb, ha enyhén karamellizálódnak a szeletek.

    Hálaadáskor nagyon édesen

    A klasszikus hálaadási édesburgonya gyakran még nála is édesebb kiegészítőkkel, például

    mézzel vagy sziruppal, esetleg barna cukorral pürésítve, pillecukorral a tetején egybesütve készül.

    Így fojtogatóan édes lehet, de akit izgatnak az amerikai klasszikusok, próbálja ki mindenképp. 

    Tepsiben sült édesburgonya

    Odapirult, de így a jó
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • édesburgonya
    • olívaolaj vagy olívaolajspray

    A krumplit meghámozom, és gerezdekre vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A felvágott krumplit sütőpapírral bélelt tepsibe szórom, fontos, hogy ne legyen egyszerre túl sok, egyetlen rétegben férjen el a tepsiben. Lefújom olívaolajjal, vagy spray hiányában lecsepegtetem és alaposan átforgatom, hogy vékonyan mindenütt bevonja az olaj. A forró sütőben körülbelül 20 perc alatt meg is sül. Így önmagában nassolnivalónak, sörkorcsolyának vagy köretnek is megállja a helyét, de a maradék kihűlve is nagyon finom, például salátába. 

    Saláta sült édesburgonyából

    A maradék újjászületése
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • kb. 300 gramm sült édesburgonya
    • fél doboz friss rukola
    • 2 nagy marék sótlan földimogyoró
    • 100 gramm morzsolt feta
    • friss lime

    A maradék sült édesburgonyát friss rukolával, mogyoróval keverem össze, és friss lime-ot facsarok rá. A végén még fetát is morzsolhatok a tetejére, még jobb lesz.

    Édesburgonya-bab burger

    Ez annyira jó, hogy egyáltalán

    nem kell vegának lenni, hogy szeresse az ember.

     

    Burger édesburgonyából és babból
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 1 nagy édesburgonya
    • 100 gramm főtt rizs/bulgur/quinoa
    • fél vöröshagyma
    • 3 evőkanál zabpehely
    • 100 gramm főtt vörös bab
    • 1 tojás (elhagyható)
    • fél teáskanál őrölt rómaikömény
    • fél teáskanál só
    • frissen őrölt bors
    • negyed teáskanál őrölt pirospaprika

    A krumplit egészben, héjastul teljesen puhára sütöm a 180 fokosra előmelegített sütőben. Lehúzom a héját, és összetöröm vagy aprítógépbe teszem. A rizst puhára főzöm. Az összes alapanyagot összedolgozom aprítógépben, vagy alaposan elkeverem. Kis golyókat formálok belőle, majd a golyókat ellapogatom.

    Húsevőknek is!
    Forrás: Ács Bori

    Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és 200 fokosra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt megsütöm. Hamburgerzsemlében salátával, paradicsommal, esetleg hagymalekvárral és csiliszósszal tálalom. 

    Paprikás krumpli édesburgonyából

    Mivel

    a füstölt szalonna, a paradicsom és a kolbász is remekül megy az édesburgonyához,

     a hagymáról már nem is beszélve, teljesen logikus, hogy muszáj belőle kipróbálni a paprikás krumplit is. Az édesburgonya különleges íze pont annyira módosítja a megszokott ételt, hogy közben nem sérti meg annak alapszerkezetét. Még akkor is jó lehet, ha a krumplit teljesen lecseréljük édesburgonyára, de most fele-fele arányban tettem bele.

    Magyar klasszikus kis változtatással
    Forrás: Ács Bori

    Alapanyagok:

    • 100 gramm füstölt szalonna
    • 100 gramm kolbász
    • 2 fej vöröshagyma
    • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
    • fél kiskanál őrölt római kömény
    • 1 kis paradicsomkonzerv
    • fél kg édesburgonya
    • fél kg burgonya
    • víz

    A szalonnát felcsíkozom, a kolbászt karikákra vágom, és lassú tűzön, egy nagy lábosban kiolvasztom a zsírjukat. A hagymát finomra aprítom, és a zsíros alapba keverem. Alacsony lángon, lefedve párolom, míg a krumplikat meghámozom és hasábokra vagy kockákra vágom.

    Nem szentségtörés
    Forrás: Ács Bori

    A hagymához keverem a paradicsomkonzervet és a fűszereket, néhány percig kevergetem. Beleforgatom a krumplit, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és közepesen magas lángon, fedő nélkül rotyogtatva főzöm, míg a krumplik meg nem puhulnak. Közben gyakran átkeverem. 

    Az édesburgonya további mindenképp kipróbálásra érdemes formái

    • Krémleves – amihez nem kell recept, csak egészben sült édesburgonya kikapart belseje, húsleves, meg némi kókusztej
    • Krumplipüré – éppen úgy készül, ahogy hagyományos burgonyából: kevés vajjal, tejjel, sóval, esetleg szerecsendióval összetörve, például így.
    • Félbevágva, héjában sütve valamilyen töltelékkel, például paradicsomos babbal töltve, mint az itt olvasható receptben.

     

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 262 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): Paprikás, krémleves, recept, édesburgonyából, krumplipüré, krumpli, receptek, édesburgonya, gasztro, ételek | Helyezés: 0.0/0