Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
05:07:48 Az édesburgonya, ami sósan az igazi | |
Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2016.11.19. Egy furcsa zöldség, ami kívülről a krumplira, ízében a sütőtökre és a gesztenyére hasonlít, és első kóstolás után függőséget okoz. Hogyan érdemes elkészíteni, milyen formában a legjobb? Hasonlít a krumplira, hasonlít a sütőtökre is, mégis nagyon különbözik mindkettőtől. Az édesburgonya vagy batáta itthon még mindig kuriózumnak számító, elég drága, de eszméletlenül finom alapanyag. Bár egyik hozzá hasonló zöldségnek sem rokona, mégis ugyanannyira végtelenül változatosan használható fel a konyhában, mint amazok. Salátának is remek Mindjárt itt az amerikai hálaadás ünnepe, amikor a pulyka mellett minden ünnepi menüben megjelenik valamilyen édesburgonyás fogás, ebből az alkalomból mutatjuk meg, mi hogyan szeretjük a legjobban. Milyen ízekkel, alapanyagokkal és fűszerekkel párosítva a legfinomabb, és melyik technológia hozza ki belőle a legtöbbet? Miért jó az édesburgonya?Tényleg semmi köze a burgonyához, a szulákfélék családjába tartozik, még a növény maga is egészen más, hosszú indái és szív alakú levelei vannak. Két fő fajtája létezik: a fehéres-szürkés húsú, lila héjú, valamint a mélysárga húsú, barna héjú gyökér – ezek ízükben is különböznek. Szinte az összes trópusi, szubtrópusi éghajlatú országban termesztik, sokfelé alapvető élelmiszernek számít, sőt, többet esznek belőle, mint burgonyából. Magas a B6-, B2- és E-vitamin-tartalma, sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, és a többi zöldségféléhez képest jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz.Még ennél is számottevőbb az ásványianyag-gazdagsága, sok kalcium, vas, kálium, foszfor, nátrium, szelén, cink és mangán van benne. Egészséges, de nem diétás alapanyag, igen magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegeknek csak mértékkel ajánlott. Amivel a legjobban megyMivel az édesburgonya a nevéhez hűen nagyon édes, mindig kell mellé valami sós, de még jobb, ha a fűszeres, vagy akár csípős ízekből is társul hozzá. Sós sajttal, például fetával vagy kecskesajttal lehet például kompenzálni az édességét, ugyanebből az okból passzol jól sós húsokhoz, füstölt sonkához vagy baconhöz. Mivel jellegében hasonlít a gyökérzöldségekhez, a sütőtökhöz és a krumplihoz, sütve ezekkel – minddel vagy csak egyikükkel keverve – jól működik, de egy klasszikus krémleves vagy főzelék is remek például répa-édesburgonya, sütőtök-édesburgonya vagy cékla-édesburgonya párosból. Gyakran rakják össze hüvelyesekkel, különösen vörös babbal, lencsével vagy csicseriborsóval kedvelt. Zöld levelek és zöldfűszerek is jól ellenpontozzák az ízét, különösen a kesernyés rukola vagy a friss koriander jó hozzá. Sütve a legjobbEgészben, héjában sütve lesz a legintenzívebb az íze – amikor a pürére van szükség, például krumplipürét, gnocchit vagy krémlevest akarunk csinálni belőle, így lesz a legjobb. A pirítás és a sütőben sütés hasábokra vágva is érvényesül: akkor a legjobb, ha enyhén karamellizálódnak a szeletek. Hálaadáskor nagyon édesenA klasszikus hálaadási édesburgonya gyakran még nála is édesebb kiegészítőkkel, például mézzel vagy sziruppal, esetleg barna cukorral pürésítve, pillecukorral a tetején egybesütve készül.Így fojtogatóan édes lehet, de akit izgatnak az amerikai klasszikusok, próbálja ki mindenképp. Tepsiben sült édesburgonyaOdapirult, de így a jó Alapanyagok:
A krumplit meghámozom, és gerezdekre vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A felvágott krumplit sütőpapírral bélelt tepsibe szórom, fontos, hogy ne legyen egyszerre túl sok, egyetlen rétegben férjen el a tepsiben. Lefújom olívaolajjal, vagy spray hiányában lecsepegtetem és alaposan átforgatom, hogy vékonyan mindenütt bevonja az olaj. A forró sütőben körülbelül 20 perc alatt meg is sül. Így önmagában nassolnivalónak, sörkorcsolyának vagy köretnek is megállja a helyét, de a maradék kihűlve is nagyon finom, például salátába. Saláta sült édesburgonyábólA maradék újjászületése Alapanyagok:
A maradék sült édesburgonyát friss rukolával, mogyoróval keverem össze, és friss lime-ot facsarok rá. A végén még fetát is morzsolhatok a tetejére, még jobb lesz. Édesburgonya-bab burgerEz annyira jó, hogy egyáltalán nem kell vegának lenni, hogy szeresse az ember.
Burger édesburgonyából és babból Alapanyagok:
A krumplit egészben, héjastul teljesen puhára sütöm a 180 fokosra előmelegített sütőben. Lehúzom a héját, és összetöröm vagy aprítógépbe teszem. A rizst puhára főzöm. Az összes alapanyagot összedolgozom aprítógépben, vagy alaposan elkeverem. Kis golyókat formálok belőle, majd a golyókat ellapogatom. Húsevőknek is! Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, és 200 fokosra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt megsütöm. Hamburgerzsemlében salátával, paradicsommal, esetleg hagymalekvárral és csiliszósszal tálalom. Paprikás krumpli édesburgonyábólMivel a füstölt szalonna, a paradicsom és a kolbász is remekül megy az édesburgonyához,a hagymáról már nem is beszélve, teljesen logikus, hogy muszáj belőle kipróbálni a paprikás krumplit is. Az édesburgonya különleges íze pont annyira módosítja a megszokott ételt, hogy közben nem sérti meg annak alapszerkezetét. Még akkor is jó lehet, ha a krumplit teljesen lecseréljük édesburgonyára, de most fele-fele arányban tettem bele. Magyar klasszikus kis változtatással Alapanyagok:
A szalonnát felcsíkozom, a kolbászt karikákra vágom, és lassú tűzön, egy nagy lábosban kiolvasztom a zsírjukat. A hagymát finomra aprítom, és a zsíros alapba keverem. Alacsony lángon, lefedve párolom, míg a krumplikat meghámozom és hasábokra vagy kockákra vágom. Nem szentségtörés A hagymához keverem a paradicsomkonzervet és a fűszereket, néhány percig kevergetem. Beleforgatom a krumplit, felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és közepesen magas lángon, fedő nélkül rotyogtatva főzöm, míg a krumplik meg nem puhulnak. Közben gyakran átkeverem. Az édesburgonya további mindenképp kipróbálásra érdemes formái
| |
|