Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:41:14 Az édeskömény - Hippokratész csodaszere a tepsiben – recepttel! | |
Forrás: Táfelspicc | 2018.03.17. Noha a só, a bors és a pirospaprika alapvető fűszerek, azért néha nem árt bővíteni a repertoárt. Vegyük például az édesköményt. Ez az aromás, enyhén édes növény már régóta gyakori alapanyag a mediterrán konyhákban. Ám nemcsak az íze, hanem a jótékony hatásai miatt is kedvelt, ráadásul tökéletes kiegészítője lehet egy diétának, mivel alacsony a kalóriatartalma, és csökkenti az étvágyat. Az édeskömény hosszú szárait, leveleit, magjait és gumóját már évszázadok óta használják a gyógyászatban. Az ókori Görögországban Hippokratész a csecsemők bélgörcseire ajánlotta, míg Dioszkoridész, orvos, botanikus és gyógyszerész, emésztést segítő gyógynövényként emlegette. A mediterrán térségben őshonos növénnyel azonban nemcsak a görögök, hanem az egyiptomiak, a kínaiak és a rómaiak is gyakran gyógyítottak. A növény minden része ehető, az íze és az illata az ánizsra emlékeztet Forrás: Shutterstock Az édeskömény hozzájárul csontjaink egészségéhez, hiszen vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ez utóbbi segíti a kalcium felszívódását, hiánya növeli a csonttörés kockázatát. Továbbá a magjában található illóolajnak puffadásgátló, görcsoldó, emésztést segítő hatása van, és megszünteti a gyomorfájdalmakat.
A növényben található A- és C-vitamin erős antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek károsítják a sejteket. A Stanford Medicine Cancer Institute szerint
Ám nemcsak a gumója és a magjai, hanem a levelei is rendkívül hasznosak: asztmásoknak szokták ajánlani, hogy forrázzák le a leveleket, hajoljanak a gőz fölé, és inhaláljanak. Ez gyengíti a tüneteket, és köhögés ellen is kiváló. Az ősi Kínában a teáját kígyómarás, rovarcsípés, ételmérgezés és torokfájás esetén használták. Az édeskömény alacsony a kalóriatartalma és csökkenti az étvágyat Forrás: Shutterstock Hippokratész csodaszere a tányéronA növény minden része ehető, az íze és az illata az ánizsra emlékeztet, a húsa pedig ropogós. Gumójából előételt, főzeléket, mártást és salátát is készíthetünk. Olaszországban például szívesen fogyasztják párolva, vagy olajban kisütve köretként. Emellett a zöldséglevesek kiváló alapanyaga, és még krémlevest is főzhetünk belőle.
Lesse el a videóból, hogyan kell feldarabolni a növény gumóját, majd készítsen egytálételt krumpliból, édesköményből és sertéshúsból! Recept a videó után. Forrás: Food & Wine Magazine Krumpliból, édesköményből és sertéshúsból készült egytálételHozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Daraboljuk fel a krumplit, a paprikát és az édeskömény gumóját, majd tegyük egy tepsibe a kakukkfűvel, a fokhagymával, és pirítsuk néhány percig. Keverjük össze a paradicsompürét a húsleves alaplével, öntsük a tepsibe, fedjük le alufóliával, és süssük további 30 percig. Ha letelt az idő, állítsuk be a sütőt 220 fokra, tegyük a tepsibe a sertésszeleteket, és süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára pirul. | |
|