Péntek, 2021-12-03, 21:07:30
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5030]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [140]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [264]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [252]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [690]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [952]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [38]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [2838]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [66]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1056]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [125]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2161]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1195]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [144]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [3437]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [792]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2056]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [327]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2767]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [40]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hogyan kell? Hasznos WIKI tanácsok
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemaps PRO - Free Account
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • Sitemap Generator_Online XML
  • SoundCloud
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    AntiRabsic
    AntiRabsic Mozgalom
    Árfolyamok
    Valutaváltók
    Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2021,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2015 » November » 3 » Az eszményi csokoládés sütemények titkos hozzávalója
    07:17:11
    Az eszményi csokoládés sütemények titkos hozzávalója

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | Ács Borbála | 2015.11.02.

    A kávénak különleges helye van édességekben és sütemények mellett is: a brownie-ban kiemeli a csokoládé ízét, a kókuszgolyót feldobja harmincévnyi unalom után. A délutáni kávé mellé pedig csak tökéletes kekszek mehetnek.

    A kávé szerepe a desszertben megosztó dolog: az egyikünk húzza a száját, ha megtudja, hogy kávé van a süteményben, a másik imádja, a harmadik pedig észre sem veszi, ha belecsempészünk egy feketét az édességébe. 

    Keksz kell a kávé mellé
    Forrás: Ács Bori

    A kávénak igen fontos helye van a cukrászatban, ha éppen nem a süteményben vagy a tortában, akkor mellette. A keserű az édes jó barátja, bármilyen módon kísérjék is egymást. 

    Kávé: csokoládé a köbön 

    A cukrászatban a mokka a kávé és a csokoládé kombinációját jelenti. Sok cukrász minden csokoládés ételbe tesz egy kevés kávét valamilyen formában, a legkevésbé sem azért, hogy a sütemény kávéízű legyen: egy kevés kávé ugyanis

    "kiemeli a csokoládé saját ízét,

    feltekeri, felerősíti. Bármilyen csokoládés süteményt, édességet vagy tortát fel lehet turbózni ezzel a trükkel. Ha pedig növeljük a kávé arányát, akkor közeledünk a mokka felé.

    A kávé keserűsége kiemeli a csokoládé édességét
    Forrás: Ács Bori

    Két klasszikus csokoládés, illetve kakaós közönségkedvencet vettünk elő, hogy kipróbáljuk rajta ezt a cukrászati alaptételt. Az egyik az old school cukrászat és gyermekkorunk iskolai büféinek bebetonozott figurája, a kókuszgolyó, a másik pedig az a sütemény, amit mostanában minden étterem betesz a desszertjei közé, mégis alig kapni belőle igazán jól elkészített példányt: a brownie. 

    Kávés brownie

    Alapanyagok:

    • 200 gramm minimum 60%-os étcsokoládé
    • 200 gramm vaj
    • 100 gramm cukor
    • 4 tojás
    • 20 gramm őrölt feketekávé
    • 20 gramm keserű, cukrozatlan kakaópor
    • 100 gramm liszt (vagy mandulaliszt, esetleg fele-fele)
    • fél mokkáskanál só

    A brownie-ban is a kávé emeli köbre a csokit
    Forrás: Ács Bori

    A csokoládét apró kockákra töröm, és kis hőálló tálkába teszem, hozzáadom a felkockázott vajat is. Egy kis lábosban vizet forralok, és ráteszem a tálat úgy, hogy az alja ne érjen a vízhez. Lassan hagyom felolvadni, eközben egy külön tálban felverem a tojásokat a cukorral.

    Ha a csokoládé a vajjal felolvadt, összekeverem a tojással, majd beleforgatom a lisztet, a kakaót és a kávét is.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm úgy, hogy maximum kétujjnyi vastag legyen a tésztám. A sütőt 170 fokosra melegítem elő, és körülbelül 15 percig sütöm benne brownie-t. Ekkor a belseje még remeg, de majd hűlés közben megszilárdul, és éppen így lesz tökéletesen lágy. 

    Kávés-datolyás kókuszgolyó

    A datolya két fontos szempont miatt szerepel ebben a desszertben: az egyik, hogy buján édes íze nagyon jól passzol a kávéhoz (a rovat egy korábbi receptjében is elég ütős párost alkotnak), a másik, hogy ragacsos állaga miatt jól formázhatóvá teszi a masszát.

    Kávé és datolya: igazi harmónia
    Forrás: Ács Bori

    Aki a klasszikus, retró kókuszgolyóízt keresi, készítse darált háztartási keksszel ugyanezt a receptet – sőt, akár

    jó minőségű darált keksszel is meg lehet csinálni, így még egy szintet elemelkedik a hétköznapi büféfokozattól.

     

    Alapanyagok:

    • 200 gramm zabpehely (vagy darált keksz)
    • 50 gramm kókuszreszelék
    • 2 dl kávé
    • 1 nagy evőkanál keserű kakaópor
    • 1 evőkanál cukor
    • 15 dkg puha datolya
    • kókuszreszelék

    A zabpelyhet a kókuszreszelékkel ledarálom. Hozzáadom a kimagozott datolyát, és tovább darálom, míg a ragacsos massza be nem vonja mindenütt a zabpelyhet. Hozzáadom a kakaóport és a cukrot – édesszájúak ezen a ponton kevés további cukrot is adhatnak hozzá, bátran lehet közben kóstolgatni a masszát, ez a nyers édességek előnye – majd a kávét is rálocsolom, elkeverem. Egy órára a hűtőbe teszem, majd golyókat formázok belőle, a golyókat pedig egy tányérba szórt kókuszreszelékben meghempergetem. 

    További sütemények, amikbe kell egy kis kávé: 

    Puncstorta – Néhány éve készítettük ezt a klasszikus cukrászdai puncstortát, ami a kókuszgolyóhoz hasonlóan ősi kedvenc, és szintén kell bele a kávé. 

    Granita – Ez a szicíliai reggeli főleg nyáron tud nagyon ütős lenni, amikor már reggel annyira meleg van, hogy alig nyílnak ki a szemeink. Briósba töltve, persze.

    Granita con brioche - szicíliai reggeli
    Forrás: Ács Bori

    Tiramisu – Ha kávé kerül a desszertbe, annak elsősorban tiramisu formájában kell történnie, méghozzá az itt leírtak alapján, mert másképp nem jó. 

    A legjobbak, amik kávét kísérhetnek

    Nehéz volt kiválasztani azt a két kekszet, ami a legjobban passzol kávéhoz: valami olyan kell, ami nem vonja el a figyelmet egy igazán jó kávéról, de azért nem is annyira jelentéktelen, mint egy háztartási keksz.

    A mandula is nagyot szól a kávéval
    Forrás: Ács Bori

    A két kedvenc egy olasz és egy skót keksz lett: az amaretti enyhén keserű íze miatt megy a kávéhoz, a shortbread pedig az intenzív vajízével csúszik a délutáni presszó mellé. 

    Hétköznapi amaretti

    Igazi amaretti kekszet készíteni igen sok időt és odafigyelést igényel: a legkifinomultabb receptek több menetben, hosszú ideig szárítják a kekszeket sütés előtt, hogy kívül tökéletesen ropogósak, belül viszont puhák legyenek a kekszek.

    Latte amarettivel
    Forrás: Ács Bori

    Ez egy hétköznapi, egyszerűsített módszer, de végeredményben így is abbahagyhatatlan, ragacsos-ropogós kekszekhez vezet. 

    Alapanyagok:

    • 200 gramm darált mandula
    • 250 gramm porcukor
    • Néhány szem keserű mandula vagy néhány csepp kivonat
    • 2 tojásfehérje
    • egy csipet só

    A mandulát a porcukorral átszitálom. A szobahőmérsékletű tojásokat a sóval habbá verem. Beleforgatom a habba a cukros mandulát, majd

    lefedve a hűtőbe teszem néhány órára, de akár egy éjszakára is mehet hűvösre.

     A sütőt 170 fokosra melegítem elő. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanálnyi, csúcsos kis halmokat kanalazok egymástól 3 centiméternyi távolságra. Körülbelül 15 perc alatt sütöm meg őket.

    Skót vajas keksz – shortbread

    Az egyik legjobb vajas alapkeksz persze eredetileg teához való, de annyira egyszerű, harmonikus ízű és ropogósan omlós, hogy nem tudunk jobbat elképzelni egy kávé mellé sem.

    Nagyon, nagyon vajas keksz
    Forrás: Ács Bori

    Ez egy alaprecept, ami sokféleképpen variálható, lehet hozzá keverni vaníliát, citromhéjat, narancshéjat, rozmaringot, bármit, de ha igazán finom vajból készül, magában a legjobb.

    Alapanyagok:

    • 250 gramm finomliszt
    • 120 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt
    • 100 gramm cukor
    • 250 gramm vaj
    • fél mokkáskanál só

    A lágy vajat kézi vagy gépi habverővel habosra keverem a cukorral. A liszteket a sóval együtt hozzákeverem, néhány mozdulattal összedolgozom, a masszából gombócot formálok, és a hűtőbe teszem egy órára. Fél centi vastagra nyújtom, majd tetszőleges formákat szaggatok belőle. A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd 180 fokos, előmelegített sütőben halvány színűre sütöm őket körülbelül 15 perc alatt.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 441 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): sütemény, keksz, recept, kávé, kávéfogyasztás, brownie, kókuszgolyó | Helyezés: 0.0/0