Belföld
[5591]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4273]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1274]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[687]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4192]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3036]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3382]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
07:17:11 Az eszményi csokoládés sütemények titkos hozzávalója | |
Forrás: [origo]/Táfelspicc | Ács Borbála | 2015.11.02. A kávénak különleges helye van édességekben és sütemények mellett is: a brownie-ban kiemeli a csokoládé ízét, a kókuszgolyót feldobja harmincévnyi unalom után. A délutáni kávé mellé pedig csak tökéletes kekszek mehetnek. A kávé szerepe a desszertben megosztó dolog: az egyikünk húzza a száját, ha megtudja, hogy kávé van a süteményben, a másik imádja, a harmadik pedig észre sem veszi, ha belecsempészünk egy feketét az édességébe. Keksz kell a kávé mellé A kávénak igen fontos helye van a cukrászatban, ha éppen nem a süteményben vagy a tortában, akkor mellette. A keserű az édes jó barátja, bármilyen módon kísérjék is egymást. Kávé: csokoládé a köbönA cukrászatban a mokka a kávé és a csokoládé kombinációját jelenti. Sok cukrász minden csokoládés ételbe tesz egy kevés kávét valamilyen formában, a legkevésbé sem azért, hogy a sütemény kávéízű legyen: egy kevés kávé ugyanis "kiemeli a csokoládé saját ízét,feltekeri, felerősíti. Bármilyen csokoládés süteményt, édességet vagy tortát fel lehet turbózni ezzel a trükkel. Ha pedig növeljük a kávé arányát, akkor közeledünk a mokka felé. A kávé keserűsége kiemeli a csokoládé édességét Két klasszikus csokoládés, illetve kakaós közönségkedvencet vettünk elő, hogy kipróbáljuk rajta ezt a cukrászati alaptételt. Az egyik az old school cukrászat és gyermekkorunk iskolai büféinek bebetonozott figurája, a kókuszgolyó, a másik pedig az a sütemény, amit mostanában minden étterem betesz a desszertjei közé, mégis alig kapni belőle igazán jól elkészített példányt: a brownie. Kávés brownieAlapanyagok:
A brownie-ban is a kávé emeli köbre a csokit A csokoládét apró kockákra töröm, és kis hőálló tálkába teszem, hozzáadom a felkockázott vajat is. Egy kis lábosban vizet forralok, és ráteszem a tálat úgy, hogy az alja ne érjen a vízhez. Lassan hagyom felolvadni, eközben egy külön tálban felverem a tojásokat a cukorral. Ha a csokoládé a vajjal felolvadt, összekeverem a tojással, majd beleforgatom a lisztet, a kakaót és a kávét is.Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm úgy, hogy maximum kétujjnyi vastag legyen a tésztám. A sütőt 170 fokosra melegítem elő, és körülbelül 15 percig sütöm benne brownie-t. Ekkor a belseje még remeg, de majd hűlés közben megszilárdul, és éppen így lesz tökéletesen lágy. Kávés-datolyás kókuszgolyóA datolya két fontos szempont miatt szerepel ebben a desszertben: az egyik, hogy buján édes íze nagyon jól passzol a kávéhoz (a rovat egy korábbi receptjében is elég ütős párost alkotnak), a másik, hogy ragacsos állaga miatt jól formázhatóvá teszi a masszát. Kávé és datolya: igazi harmónia Aki a klasszikus, retró kókuszgolyóízt keresi, készítse darált háztartási keksszel ugyanezt a receptet – sőt, akár jó minőségű darált keksszel is meg lehet csinálni, így még egy szintet elemelkedik a hétköznapi büféfokozattól.
Alapanyagok:
A zabpelyhet a kókuszreszelékkel ledarálom. Hozzáadom a kimagozott datolyát, és tovább darálom, míg a ragacsos massza be nem vonja mindenütt a zabpelyhet. Hozzáadom a kakaóport és a cukrot – édesszájúak ezen a ponton kevés további cukrot is adhatnak hozzá, bátran lehet közben kóstolgatni a masszát, ez a nyers édességek előnye – majd a kávét is rálocsolom, elkeverem. Egy órára a hűtőbe teszem, majd golyókat formázok belőle, a golyókat pedig egy tányérba szórt kókuszreszelékben meghempergetem. További sütemények, amikbe kell egy kis kávé:Puncstorta – Néhány éve készítettük ezt a klasszikus cukrászdai puncstortát, ami a kókuszgolyóhoz hasonlóan ősi kedvenc, és szintén kell bele a kávé. Granita – Ez a szicíliai reggeli főleg nyáron tud nagyon ütős lenni, amikor már reggel annyira meleg van, hogy alig nyílnak ki a szemeink. Briósba töltve, persze. Granita con brioche - szicíliai reggeli Tiramisu – Ha kávé kerül a desszertbe, annak elsősorban tiramisu formájában kell történnie, méghozzá az itt leírtak alapján, mert másképp nem jó. A legjobbak, amik kávét kísérhetnekNehéz volt kiválasztani azt a két kekszet, ami a legjobban passzol kávéhoz: valami olyan kell, ami nem vonja el a figyelmet egy igazán jó kávéról, de azért nem is annyira jelentéktelen, mint egy háztartási keksz. A mandula is nagyot szól a kávéval A két kedvenc egy olasz és egy skót keksz lett: az amaretti enyhén keserű íze miatt megy a kávéhoz, a shortbread pedig az intenzív vajízével csúszik a délutáni presszó mellé. Hétköznapi amarettiIgazi amaretti kekszet készíteni igen sok időt és odafigyelést igényel: a legkifinomultabb receptek több menetben, hosszú ideig szárítják a kekszeket sütés előtt, hogy kívül tökéletesen ropogósak, belül viszont puhák legyenek a kekszek. Latte amarettivel Ez egy hétköznapi, egyszerűsített módszer, de végeredményben így is abbahagyhatatlan, ragacsos-ropogós kekszekhez vezet. Alapanyagok:
A mandulát a porcukorral átszitálom. A szobahőmérsékletű tojásokat a sóval habbá verem. Beleforgatom a habba a cukros mandulát, majd lefedve a hűtőbe teszem néhány órára, de akár egy éjszakára is mehet hűvösre.A sütőt 170 fokosra melegítem elő. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanálnyi, csúcsos kis halmokat kanalazok egymástól 3 centiméternyi távolságra. Körülbelül 15 perc alatt sütöm meg őket. Skót vajas keksz – shortbreadAz egyik legjobb vajas alapkeksz persze eredetileg teához való, de annyira egyszerű, harmonikus ízű és ropogósan omlós, hogy nem tudunk jobbat elképzelni egy kávé mellé sem. Nagyon, nagyon vajas keksz Ez egy alaprecept, ami sokféleképpen variálható, lehet hozzá keverni vaníliát, citromhéjat, narancshéjat, rozmaringot, bármit, de ha igazán finom vajból készül, magában a legjobb. Alapanyagok:
A lágy vajat kézi vagy gépi habverővel habosra keverem a cukorral. A liszteket a sóval együtt hozzákeverem, néhány mozdulattal összedolgozom, a masszából gombócot formálok, és a hűtőbe teszem egy órára. Fél centi vastagra nyújtom, majd tetszőleges formákat szaggatok belőle. A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd 180 fokos, előmelegített sütőben halvány színűre sütöm őket körülbelül 15 perc alatt. | |
|