Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
04:36:15 Az otthoni gofri ezerszer jobb a strandosnál | |
Forrás: [origo] | Ács Bori | 2016.01.13. Az úgynevezett gasztroforradalom nem mindenhová ér el, de még a street food és food truck láznak is erősek a korlátai. Hamburger és girosz minden sarkon van, de még mindig alig lehet igazi, az eredetihez hasonló gofrit kapni Magyarországon, sőt azt sem tudjuk, milyen az igazi. Rengeteg olyan étel létezik, amiről hisszük, hogy ismerjük, úgy képzeljük, ettünk már olyat, van róla elképzelésünk, milyen a felépítése, vagy milyennek kellene lennie. A fejünkben él egy kép, amely az elnevezéshez kapcsolódik: aztán ha egyszer kóstolunk belőle egy autentikusat, kiderül, hogy eddig vak tudatlanságban éltünk. Tejszínhabos Így voltam én a gofrival. A puha, kissé fojtós, elhajló, lényegében valódi ízzel nem rendelkező strandos vagy talponállós változatok éltek gofri címszó alatt a tudatomban.Amikor elkezdtem a kis házi melegszendvicssütőm gofribetétével és különböző receptekkel kísérletezni, eljött a megvilágosodás. Elfelejtett kisgépA legtöbb háztartásban találni valahol egy melegszendvicssütőt, amire a legtöbben előbb rákapnak, és folyton használják, majd elfelejtik, és felkerül a szekrény tetejére, ahonnan csak évtizedekkel később bukkan elő újra. Instant vajillat Ezekhez a szegény, aluértékelt kütyükhöz általában jár gofrisütőbetét, ami, ha lehet, még magánál a sütőnél is lehetetlenebb helyre szokott elveszni. Most igyekszünk felsorolni az összes nyomós érvet, amiért érdemes előkaparni a sufniból. GofritörténelemA legjobb belga utcai étel történetéből doktori disszertációkat lehetne írni. Már a 9-10. században létezett egy olyan ostyaféleség, amit két felhevített vaslap között sütöttek meg. A legrégebbi recept még csak tojást, bort és lisztet tartalmazott, sőt ekkor még a vaslapok sem egyszerűen kockásak voltak. Ezek a lapok alaposan, művészien kidolgozott mintákat, gyakran képeket ábrázoltak, például Jézus Krisztus keresztre feszítésének jelenetét vagy más bibliai történetet.16. századi festményeken már a ma ismert, rácsos formájú gofrik láthatók, például ezen a Bruegelen is, ahol a karneváli forgatagban több jelenetben is szerepel a kockás sütemény. Az első gofriábrázolás Pieter Brueghel képén Később fokozatosan finomodott a recept, kerültek bele fűszerek – gyömbér és fahéj - és némi cukor is. A 16-17. századból származik az első kelesztett gofri receptje. Később francia és német nyelvű szakácskönyvekben is felbukkannak receptek. A 18. század végi leírásokban már kerülhet a tésztába felvert tojásfehérje, szerecsendió, kardamom, reszelt citromhéj, sőt szegfűszeg is. Ekkortájt jelenik meg az első angol nyelvű gofrirecept. Az amerikai stílusú változat az 1964-es New York-i világkiállításon debütált, abból az óriási sikert aratott verzióból indult, amit egy belga család mutatott be.Ebből alakult ki később a máig elterjedt, sütőporral dolgozó recept, amit Amerikában sósan-édesen, szalonnával esznek. Belgák: a levegős és a sűrűSokféle belga gofri létezik, de két főbb fajtát érdemes kiemelni: a liége-it és a brüsszelit. Eredetileg mindkettő élesztős tésztából készül, nem sütőporosból, pont mint az amerikaiak, illetve azok, amiket itthon ismerünk. Az egyik kevert, a másik dagasztott tésztából sül - a végeredmény két, teljesen különböző édesség lesz. Narancslekvárral, például A kevert kívül ropogós, belül pedig egészen lyukacsos-levegős lesz, míg a liége-i sűrű, de foszlós állagú. Érdekes módon egyik tészta sem édes, így mindenki magának állíthatja be, mennyi porcukorral, tejszínhabbal vagy más édes feltéttel teszi még ütősebb élménnyé az otthoni gofrizást. Brüsszeli gofriEz a ropogós, brüsszeli Alapanyagok:
A tejet meglangyosítom, belekeverem az élesztőt és a cukrot, majd a tojásokat és az olvasztott vajat is hozzáadom. Habverővel vagy a kézi robotgéppel fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadom a sóval elkevert lisztet. Csomómentesre keverem. Letakarom, és egy-két órára félrerakom kelni. Ha reggelire szeretném, este bekeverem a tésztát, alaposan letakarom fóliával, és a hűtőbe teszem. Sütéskor felhevítem a gofrisütőt, és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Aranybarnára sütöm. Liége – a brióstésztás verzióEz a gofri lényegében brióstésztából, azaz egy vajas, gazdag kalácstésztából készül.Ettől egészen különleges, semmilyen korábban kóstolt gofrihoz nem hasonlítható állaga lesz. Kívül kicsit ez is ropogós, belül viszont kalácsszerűen foszlós, a megszokott változatokhoz képest súlyos, sűrű, gazdag lesz. Igazi különlegessége a gyöngycukor, amit sütés előtt a tésztába gyúrnak. A brióstésztás gofri nem szabályos Ez leginkább a nálunk szórócukor néven futó dologhoz hasonlít. Akinek ilyesmi nincs otthon, tegyen az aprítógépbe néhány maréknyi kockacukrot és darabolja addig, míg gyöngynyi méretű darabokra nem esik. Mivel ez a tészta nem folyékony, a végeredmény nem lesz szabályos, téglalap formájú, de ez senkit ne zavarjon, így kell lennie. Foszlós gofri
Belül, mint a briós Alapanyagok:
A tejet és a vizet összeöntöm egy nagy tálba, meglangyosítom. Belekeverem az élesztőt és a cukrot. Hozzáadom a tojást, kissé felverem. Belekeverem a lisztet és a sót. A vajat megolvasztom, majd folyamatos keverés mellett, kis adagokban a tésztához adom. Addig dagasztom – kézzel vagy a kézi robotgép spirálos fejével – míg fel nem veszi az összes vajat. A liége-i kicsit vastagabb, és szabálytalan formájú Kicsit ragadni fog, de ez nem baj, nem kalácsot készítünk. Hagyom szobahőmérsékleten a kétszeresére kelni, vagy hűtőbe teszem, és másnap reggel sütöm ki. A gofrisütőt vagy melegszendvicssütőt felmelegítem. A tésztát nyolc egyenlő gombócra osztom. Egy gombócot a sütőbe teszek, lecsukom, és kb. 5 perc alatt aranyszínűre sütöm.Ezeknek a gofriknak annyira gazdag, vajas, izgalmas az ízük, hogy frissen, melegen önmagukban is zseniálisak. Ha mégis fokozni szeretnénk, megfejelhetjük egy csomó mindennel. Például:
Ezek a receptek új értelmet adnak a gofri fogalmának, és nem nagy macera őket összerakni, nem beszélve arról, hogy bárkit boldoggá tehetnek vele, elsősorban saját magukat. | |
|