Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
06:51:57 Badacsonyi halderelye: új gasztronómiai termék született | |
Forrás: Richpoi Hírek | 2013.09.04. Új gasztronómiai terméket alkottak Badacsonyi halderelye néven
ismert séfek. Az ételt a július 19-én kezdődő Badacsonyi Borheteken
mutatják be. A „Badacsonyi halderelye” lesz a badacsonyi régió nagykövete a gasztronómiában, így a finom badacsonyi borok mellé most már egy hamisítatlan badacsonyi ételt is kóstolhatunk. „A Badacsonyi halderelyét tiszta ízek jellemzik, megjelenése miatt pedig nemcsak otthon, hanem bármelyik étteremben megállja a helyét” – mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje. Az étel mellé a Badacsonyi KÖR tagjai által közösen elkészített Kéknyelű bort szolgálták fel a New York Palotában. „Magyar konyhának itthon és külföldön mindmáig azt neveztük, amit lényegében Gundel és Krúdy idejében alakítottak ki. Mai kezdeményezésünk abban is újat hozhat, hogy merjünk maradandóan új fogalmakban gondolkodni a magyar konyháról, az egyedi és egyéni kreációkon túlmutató közösségi formában. A régiók konyhájaként lehet ma újjáteremteni azt, ami magyaros konyhaként túl általános, félrevezető és a világban egyértelműen meghaladott felfogásnak számít” – mondta Kardos Gábor, a Badacsonyi KÖR tagja, a kezdeményezés ötletadója.
Badacsonyi KÖR Egyfajta borműhely, amelynek legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Értékteremtési koncepciójuk az eredetvédelmi és minőségbiztosítási kritériumok meghatározása mellett a gasztronómia és borturizmus fellendítésére épül. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter. Hotel Bonvino Badacsony Wellness hotel a Badacsony lábánál A Badacsonyi halderelye alkotói: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem). Egészséges, modern és finom Az új ételt a Badacsonyban megtalálható kiváló minőségű alapanyagok ihlették, de elkészíteni természetesen máshol is el lehet, hiszen például a Kéknyelű szőlő levelét más szőlőlevéllel is lehet helyettesíteni. A modern szőlőművelés során számos alkalommal ritkítják a leveleket (tetőzés, oldalazás, ritkítás), így a szőlőlevelek felhasználásával egy olyan vitaminban és tápanyagokban gazdag alapanyag hasznosul, amely korábban kárba ment. A Badacsonyi KÖR az elkészült receptúrát, leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Reményeik szerint az új tanévben már a Vendéglátóipari Főiskolák és Szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog majd. A nagyközönség első alkalommal a Badacsonyi borfesztiválon kóstolhatja majd a Badacsonyi halderelyét, ahol az akciót támogató Hotel Bonvino séfjei fogják elkészíteni az ételt. RECEPT Badacsonyi halderelye Az étel összetevői: Harcsaderelye kecskesajttal Az étel elkészítése (5 személyre): Harcsaderelye kecskesajttal zöldtésztában Hozzávalók a tésztához: 0,5 kg „00” típusú liszt Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg harcsafilé A tojásokat, a sárgákat, sót, az előkészített petrezselyem és szőlőlevelet egy merülő turmix segítségével pürésítjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval (liszt, víz és olívaolaj). Így egy selymes, zöld színű tésztát kapunk, amit lefóliázva, hűtőben tárolunk felhasználásig. Továbbiakban a tésztát hosszú lappá nyújtjuk, az így kapott tésztalapot egy lisztes felületű asztalon megfelezzük. A
harcsafilét (bőr és inak nélkül), apróra kockázzuk. A füstölt szalonnát
felkockázzuk, töpörtyűnek kisütjük, majd a zsírjáról leszűrjük. A
kecskesajtot szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az előkészített harcsa-
és töpörtyű kockákkal, sóval, borssal ízesítjük. A haltölteléket
egyforma kis golyókká formázzunk, majd a tészta egyik felére rakjuk
egymástól 5-6 cm távolságra. Körbekenjük tojással, majd ráhelyezzük a
tésztalap másik felét. A tésztalapokat ügyes ujjmozdulatokkal egymáshoz
illesztjük a halas töltés mentén, úgy, hogy a tészta ne sérüljön meg. Halleves Hozzávalók: 2 kg halcsont (fej (keserű fog eltávolítva), gerinc, nyesedék pontyból, harcsából) A halcsontokat egy lábasba helyezzük, felöntjük hideg vízzel, hogy kissé ellepje a csontok tetejét, majd felforraljuk. Ekkor a leves tetején összegyűlt zavaros habot egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk. Ezután a leves tetejére helyezzük az előkészített zöldségeket, fűszerpaprikát, sót, majd lassú főzéssel (gyöngyöző forralással) közel 3,5 órán keresztül főzzük. Ha letelt az idő, akkor rövid ideig pihentetjük, ezután szűrőruhán leszűrjük. A szűrt levest fagyasztjuk, majd fagyos állapotban egy gézlap tetejére helyezzük. Mindezt egy tál felé helyezzük, és a hűtőben 1 nap alatt lecsepegtetjük. A lecsepegett leves egy tiszta lé, ezt a hallevest használjuk fel. Zöldségek Hozzávalók: Zsenge újrépa A zöldségeket és a gombát a hallében félpuhára főzzük, majd a kifőzött halderelyékkel tálaljuk, kecskesajt ropogóssal és szőlőkacsokkal díszítjük. | |
|