A Microsoft egy újabb vizsgálatnak és potenciálisan egy igen szaftos büntetésnek nézhet elé az EU-ban Windows operációs rendszer-családja legújabb kiadása miatt. A holland hatóságok ugyanis vizsgálatot kezdeményeztek a céggel szemben, amiért szerintük a Windows 10 adatgyűjtési gyakorlata megsérti a tavaly kötelező jelleggel életbe lépett GDPR adatvédelmi rendelkezéseit.

A szakembereket különösen a rendszer nem diagnosztikai jellegű adatgyűjtése izgatja, ami szerintük potenciálisan túl sok információt gyűjt össze a felhasználóról és annak tevékenységéről. Ezen kívül problémásnak találják a Cortana működését is, ami szintén lehet, hogy indokolatlanul sok adatot ismer meg és tárol el a Windows 10-használókról.

Az ügyben jelenleg a Microsoft európai székhelye szerinti illetékes ír adatvédelmi hatóság vizsgálódik, ami ha megalapozottnak találja a felhozott vádakat, újabb igen kemény büntetést szabhat ki a cégre. Ennek mértéke akár a vállalat éves teljes bevételének 2%-át is kiteheti, ami a Microsoft esetében konkrétan a 2.5 milliárd eurót (825 000 000 000 forintot) is meghaladhatja.

A Microsoft a maga részéről az üggyel kapcsolatban egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy együtt fog működni az adatvédelmi hatóságokkal, és megpróbálja majd az esetlegesen előbbiek által felvetett panaszokat a lehető leggyorsabban orvosolni.