Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [404] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [719] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4255] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3423] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
08:56:34 Barna sörös bakonyi pulykaragu | |
Forrás: Pesti Bulvár | Varga Glória | 2017.03.03. Az őszintét megvallva teljesen távol áll tőlem ez a ragus téma, valahogy leragadtam a chilis bab, pörkölt, curry-s csirke triójának bűvkörében, és már egy ideje tervezgetem, hogy revízió alá veszem a receptáram ezen meg-megkopott, poros felét is. Hiszen érkezik a tavasz, és vele együtt nemcsak a tavaszi nagytakarítás időszaka, hanem a zöldségek konyhánkba való visszatértének üdvös időszaka is (Végre, végre!), amely szempont ugye a raguk szempontjából sem utolsó. Minderre tekintettel vettem egy mély levegőt, meg egy kis maradék barna sört a pénteki házibuli romhalmazai közül és olyan hét ágra szóló bakonyi pulykaragut rittyentettem össze, hogy csak na. Döbbentek állok a történtek előtt, hogy miért is vártam idáig… – írja a Non Plus Ultra Gastroblog szerzője. Hozzávalók: 50 dkg kockázott pulykacomb 50 dkg gomba 3 dl barna sör 3 ek paradicsompüré 1 fej vöröshagyma 1 kis pohár tejföl 4-5 szelet Fekete-erdő sonka 1 bögre árpagyöngy (gersli) Fűszerek: só, bors, piros fűszerpaprika, majoránna, borókabogyó, babérlevél Egy magasabb falú serpenyőben pirítsunk le egy marék összekockázott sonkát, használjunk bátran plusz zsiradékot, ha szükséges. Ha kész, szedjük ki a ropogósra sült sonkát, a még ki nem hűlt helyét adjuk át az összevágott vöröshagymának, amit aztán üvegesre pirítunk. Jöhet a piros paprika, a pipi husa, a só, a bors, a babér, 3 szem borókabogyó – így szép sorjában -, majd az egészet felöntjük azzal a jóképű, komisz kis barnával. Amikor a sört választjuk, nem baj, ha minél testesebb barnában gondolkodunk, ez a kellemesen karamellás, kávés ízvilág ugyanis istenien fog passzolni a füstölt sonkás alapunkhoz. A pulykát kifehéredésig főzzük, majd hozzáadunk még 3 evőkanál paradicsompürét, a felszeletelt gombát és egy teáskanál majoránnát. Innentől számítva még egy olyan 10 percet adunk neki a tűzhelyen, nem többet. Nem titkolt cél, hogy a gomba kissé ress maradjon. Az egész kreálmányt hagyjuk kicsit kihűlni, míg előkészítjük a habarást. Ehhez egy kis doboz tejfölre lesz szükségünk és egy evőkanál lisztre, amit csomó mentesre keverünk egy tálkában. Erre merünk rá egy pár kanál lét a raguból, alaposan elkeverjük benne. Majd a már ilyen módon hígított tejfölös habarást szépen lassan, kevergetés mellett beleöntjük a pulykaraguba. A köret kiválasztását akár rátok is bízhatnám, hiszen a rizstől elkezdve a tésztáig megannyi dolog dukálhat hozzá. De nem! A gersli, ismertebb nevén árpagyöngy amellett, hogy fogyasztása számos kedvező élettani hatással rendelkezik, kiváló, praktikus köret alapanyag ragus ételekhez, ugyanis – például a tésztával ellentétben – nem szívja el a szaftot a főételből. Az elkészítése is pofonegyszerű: egy bögre gerslihez nagyjából másfélszer annyi vizet kell adni és egy csipet sót. Addig főzzük, míg az árpaszemek elkezdenek kissé megnyílni. Tapasztalatom alapján ez olyan 25-30 perc főzést vesz igénybe, majd további 10-15 percre fedjük le, hogy a gőzben tovább puhulhasson. Tálaláskor szórjuk rá a pirított sonkát, de használhatunk plusz tejfölt és metélőhagymát is. | |
|