A Microsoft által múlt hét végén kiadott vészfrissítés inkább gyorsra sikerült, mint jóra - derül ki a különböző internetes fórumokból. A Redmond által az SMBv3 megosztási protokoll egy veszélyes sebezhetőségére kiadott javítás ugyanis állítólag lassulást, sőt, összeomlást okoz sok Windows 10-felhasználónak.

Így úgy tűnik, hogy a javítás kapcsán a Microsoft hibát halmoz hibára, amibe már annak megjelenése előtt belekezdett. A cég ugyanis véletlenül már a szokásos havi foltnapon is kikotyogta a sebezhetőség létezését - akkor, amikor még nem is adott ki javítófoltot ahhoz.

Végül pár nappal később ténylegesen is elérhetővé tette a KB4551762 számú foltot, ami azonban a jelek szerint - és mert a malőr miatt valószínűleg a Microsoft előbb adta ki, mint tervezte volna - nem sikerült túl jóra. Azt, hogy a javítás egyébként bizonyos körülmények között problémát okozhat, maga Redmond is elismeri a vonatkozó tudásbázis-bejegyzésében, de ő csak Windows Server containerek használata esetén említi ezt.

Az egyetlen jó hír, hogy a problémák a jelek szerint csak a felhasználók kis részénél jelentkezik, ami azonban még így is jelentős számú lehet, tekintve, hogy a Windows 10 állítólag már 1 milliárdnál is több gépen fut mostanra.