Vasárnap, 2019-01-20, 20:07:41
Nyitólap Regisztráció RSS
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [3757]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [120]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [131]
Bűnügyi hírek, információk
Extrém [186]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [490]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [779]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Gasztro | Recept [1946]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Horgász [803]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [84]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [1402]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [920]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Számítástechika | IT [2456]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [472]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [988]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [234]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [2051]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [26]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
NÉVNAPOK
Belépés
Online Rádiók
Picur Rádió
Picur Rádió
TV GO
TV GO
PV TV Live
PV TV Live
AntiRabsic
AntiRabsic Mozgalom
QR-kódom
qr kód készítés
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • FBackup - Ingyenes biztonsági mentési szoftver
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Free Picture Solutions
  • Giveaway Of The Day - Ingyen licenszes programok, naponta!
  • Google Térkép
  • Hasznos WIKI tanácsok minden helyzetre
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - Pic to Icon Converter
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • Nagyméretű fájlküldés | ToldACuccot.hu
  • Nikon Terméktámogatás
  • OTP Bank
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • Sitemap Generator - Free
  • Sitemap XML Generator- Free Unlimited Pages
  • SoundCloud
  • StreamBIN - Transfer files by a Web Browser
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Vatera Aukciós Portál
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Biztonságos portál
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Naptár
    «  Január 2019  »
    HKSzeCsPSzoV
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031
    Keresés
    Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, horgásznaptár,2017.,
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    Útvonal, e-matrica
    Térkép Kalauz | Online térkép portál
    Valutaváltók
    Árfolyamok
    Nyitólap » 2019 » Január » 2 » Bélszín pácolása (marha steak érlelése)
    11:57:57
    Bélszín pácolása (marha steak érlelése)

    Forrás: Rántott hús wokban | Szilágyi Balázs | 2019.01.01.

    Pácolt bélszín hozzávalók:

    • 0,5 - 1 kg bélszín
    • 1/2 - 1 tk. mustár
    • 3-5 dl étolaj
    • Őrölt bors

    Ha az ember jó bélszínt vagy egyáltalán jó marhahúst akar enni, akkor azonnal az érlelt vagy pácolt marhahús jut az eszébe. De hogyan zajlik pontosan a bélszín pácolása, mi ez a folyamat, miért és legfőképp mikor (mert nem mindig!!!) van rá szükség?

    Itt a bevezetőben bemutatom neked, hogy egyáltalán miért van szükség a marha érlelésére. Ha kifejezetten a bélszín pácolása érdekel, kattints a linkre és azonnal oda ugorhatsz!

    A friss marhahús nem jó marhahús?

    Van itt egy nagyon érdekes dolog. A magyar ember úgy gondol az ételekre, és különösen a húsokra, hogy minél frissebb valami, annál jobb. De ez igazából nincs mindig így! Ahogy például a klasszikus olasz desszert, a tiramisu esetében is kifejezetten jót tesz, ha áll egy napot, így a marhahús vagy bélszín esetében is ha igazán finom, porhanyós steaket szeretnél enni, akkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha friss húst sütsz!

    Hogy is van ez? A friss hús nem jó?

    Valahogy így. A steak készítéséhez egyszerűen nem friss, hanem érlelt marhahúsra van szükség. Az érlelés során lezajló folyamatok biztosítják ugyanis (a hús minőségén túl), hogy a hús ne rágós cipőtalp, hanem porhanyós, puha falat legyen akár pár percnyi sütés után is.

    Érlelt marhahús – Angus hátszín szelet Somogy megyéből

    A marhahús érlelése

    A fejlett konyhai kultúrával rendelkező, és legfőképp több marhahúst fogyasztó országokban a marhát – és így természetesen a bélszínt is – érlelt állapotban tudod megvásárolni. Az érlelés kontrollált körülmények között, hűtött helyen történik, ahol a marhát lógatják, és a húst átjáró levegő hatására indulnak meg a rostokat részben lebontó, a steaket puhává varázsoló folyamatok.

    A marhahús száraz érlelése csak ilyen speciális körülmények között történhet, és általában 1-5 hétig tart, bár extrém esetekben akár 100 vagy több napig érlelt marhával is találkozhatunk. Ez viszont sokba kerül, az ilyen árakat a magyar piac valószínűleg nem bírná el.

    Nálunk a boltokban – néhány “menőbb” hentes kivételével – friss marhát kapsz. Ha eddig nem lett finom az otthon sütött steak, ez lehet talán az egyik legfőbb oka.

    A fentiekből pedig talán már kiderül, hogy a marhahús vagy a bélszín érlelése otthon ezen a módon nem lehetséges. Így marad nekünk a pácolás, ami amolyan szükségmegoldás, és az érleléshez hasonlóan – csak más módon – gondoskodik a hús puhításáról. Enélkül nem mindig tudsz puha, szaftos, porhanyós steaket sütni.

    Tehát ha érlelt marhát tudsz venni, akkor azt nem szükséges pácolni. Azonnal süthető, és tökéletes steak lesz belőle. Ha viszont friss bélszínt vásárolsz, akkor érdemes pácolni. Akár steaknek sütöd, akár például tatár bifszteket készítesz belőle.

    Bélszín pácolása

    A bélszín pácolása során a húst fűszerekben és olajban tároljuk a hűtőben, általában tíz napig. Ennek során a hús nem romlik meg, nincs szükség speciális helyiségre, eszközökre, és a hatása az éreleléshez hasonló. Vagyis a rostok átalakuláson mennek át, a bélszín gyorsabban megsül, és pár perc után is puha lesz.

    Tipp: A friss bélszínt pácolás előtt érdemes 1-2 napig félig szárazon érlelni (tovább sajnos nem lehet otthoni körülömények között). Ehhez tisztítsd meg a húst a hártyáktól, konyhai papírtörlővel itass le róla minden nedvességet, tekerd szorosan műanyag fóliába, és tedd a hűtőbe 1-2 napra.

    Én itt a képen a hűtőből kivett bélszínt még a pulton konyhai papírtörlőre helyeztem, és 2-3 órát szabadon hagytam. Ez további nedvességet szívott ki belőle, még inkább segítve a pácolást-érlelést.

     

    Hűtőben, szárazon érlelt bélszín

    A bélszín pácolásának menete az alábbi:

    1. A fentiek szerint előkészített húst vágd a sütéshez szükséges méretre. Bélszín esetében javasolt 3-5 centiméteres medalionokra vágni, de akár egyben is sütheted és pácolhatod.
    2. Egy konyhai papírtörlővel itass le minden nedvességeta bélszínről.
    3. Borsozd meg a húsokat ízlés szerint.

    Bélszín szeletek borsozva, pácolásra előkészítve

    A bélszín pácolásának lényege, hogy egyáltalán ne érje levegő ebben az esetben a húst, akkor ugyanis megromolhat. Én ezért teszem először az olajat az edénybe, és nem fordítva. Lényeges tehát az is, hogy bőven ellepje az olaj a húst, sehol ne érhesse levegő.

    4. Egy zárható edénybe vagy dobozba önts olajat. Én ehhez adtam 1 teáskanál mustárt.

    5. Helyezd bele a bélszínt. Ha szükséges, öntsd még fel olajjal, hogy bőven ellepje.

    Bélszín pácolása

    6. Tedd be az edényt vagy dobozt a hűtőbe. Lezárva érleld a bélszínt 5-10 napig. (A képen a bélszínt 11 napig pácoltam.)

    7. Ha kész, vedd ki a hússzeleteket, és itasd le róluk az olajat szintén egy papírtörlővel. A pácolt bélszín innentől steaknek süthető, tatár bifsztekbe darálható.

    Jó étvágyat!

    Nézd meg ezeket a recepteket is!

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 9 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): hászín, bélszín, marhahús, steaknek sütés, tatár bifsztek, Steak, szték, pácolása, érlelése | Helyezés: 0.0/0