Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
07:29:09 Bolti vackot enne a gyerek? Készítse inkább házilag! | |
Forrás: Táfelspicc | Ács Bori | 2015.04.21. Ha a gyerek állatoskeksz- vagy krémtúrófüggő lesz, inkább készítse el neki otthon műanyagmentesen, olcsóbban és sokkal finomabbra a kedvenceit. Nagyon sokat aggódunk azon, mit eszik a gyerek, mennyi fölösleges cukor, adalékanyag és méreg kerül kedvenc ételeivel a szervezetébe. Az egyszeri szülő meg igyekszik - ha nem is mindig képes -, megtalálni a középutas vacsorát a biozöldségekkel párolt bioköles és a kenőmájasos kenyér között félúton. Nekem nem csak az a bajom, hogy mérget eszik azokkal a rossz minőségű termékekkel, amelyekre rászokik, hanem hogy az ízlését is elrontom: ha műanyag kekszeken, cukros macis pudingokon és szójás májkrémen nő fel, honnan tudja majd megkülönböztetni a jót a rossz ételtől felnőttként? Ezért kísérletezem olyan receptekkel, amelyekkel kiválthatóak ezek a termékek. Olcsóbb, egészségesebb lesz még akkor is, ha a zsír- és cukortartalom megmarad, hiszen valódi ízek, minőségi alapanyagok kerülnek az ételbe. A májkrém kezdőknek is sikerélmény lehet KenőmájasAz egyik legrosszabb minőségű termék, a kézművesen kívül nem kapni belőle finomat és adalékanyag-menteset. Rovatunk korábban készített terméktesztjét itt olvashatják. Pedig a termék még egészséges is lenne a gyereknek, ha lenne a kenőmájasban olyan, de nincs, vagy csak nagyon kis arányban fellelhető. Szerencsére ennek házi előállítása tényleg csak húsz perc, viszont kell hozzá egy jó turmix- vagy aprítógép. Házi májkrémAlapanyagok
A lila hagymát felaprítom. Egy serpenyőben felolvasztom a vaj felét, alacsony lángon megpárolom benne a hagymát. Mikor puha, előkészítem az aprítót, és beleöntöm a hagymát. A serpenyőben maradt vajon közepesen erős lángon megpirítom a májat, éppen csak addig, míg átsül, de belül puha marad. Hozzáadom a hagymához. Megvárom, míg kihűl. Ekkor sózom, hozzáadom a rozmaringot, a maradék vajat és egy kevés tejszínt, majd alaposan leturmixolom. Aszerint, mennyire szeretném a végeredményt sűrűre hagyni, adok még hozzá tejszínt - a krém hűlés közben szilárdulni fog. Tálkákba öntöm, és minimum 2-3 órára behűtöm. Gyerekkel tovább tart, de megéri a pluszt Állatos háztartási kekszMinden játszótereztető anyuka táskájában van egy dobozzal, pedig iszonyú íze van, de a gyereknek mindegy, mert orrszarvú formájú. Sokáig kerestem az ideális receptet, ugyanis azok a kekszek, amiket mi, felnőttek szeretünk, és az ismert vajas omlós tészta arányaival készülnek, finomak, de nem is hasonlítanak a háztartási kekszre. Ennek eredetije ugyanis nem omlik, hanem ropog, tehát kevesebb vaj kell hozzá. Az állatos keksz készítése ráadásul egy teljes délutános gyerekprogram másfél éves kortól felfelé. Gyerekkel sütni lassabb, fárasztóbb, és nagyobb kosszal és kupival jár, mint egyedül, de tényleg szeretik csinálni. Közben okosodnak, ügyesednek és cukiskodnak, nem beszélve arról, hogy a végeredményt rettentő büszkén fogyasztják majd el. Mivel ez a keksz sokáig eláll, érdemes nagyobb adagot készíteni előre. Szaggassunk együtt a gyerekkel! Háztartási kekszAlapanyagok:
Imádni fogja a kölyök A puha vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojást, és addig keverem, míg egynemű massza nem lesz belőle. A lisztet elkeverem a sóval és a sütőporral, majd beledolgozom a vajas keverékbe. Gombócot formálok belőle, fóliába csomagolom, és minimum egy órára a hűtőbe teszem. Vékonyra nyújtom. Ha egyszerű háztartási kekszet szeretnék belőle, akkor derelyevágóval csíkokat, majd négyzeteket szeletelek belőle. Most gyerekeknek készült, tehát állatos kiszúrókkal készítettünk formákat belőle. 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt sülnek meg. Joghurtok és krémtúrókA boltok hűtőpultjai is az anyja mögött kullogó gyerekek figyelmére pályáznak, van hercegnős és pókemberes joghurt és macis puding is, tele fölösleges cukorral, sőt gyakran állományjavítókkal és színezékkel is. Ha a csomagolást nem is érdemes otthon elkészíteni, ami belül van, abból milliószor jobb és olcsóbb a házi. Joghurt + gyümölcs = gyümölcsjoghurt? A képlet sajnos nem ennyire egyszerű. A legtöbb gyümölcs joghurttal leturmixolva híg és folyós állagú lesz, inkább ivójoghurtnak megy el. Ha a boltihoz hasonló állagút szeretnénk készíteni házilag, ahhoz egy külön gyümölcsmixet kell kevernünk, amit aztán a joghurtba kanalazunk. Így azt is szabályozhatjuk, hagyunk-e benne egész gyümölcsszemeket vagy egészen simára dolgozzuk a pürét. Az ízesítés szabad stílusú Házi epres joghurtAlapanyagok
A gyümölcsöt a mézzel egy kis lábosban kevergetve felforralom. A képződött léből egy evőkanálnyit kiveszek, visszaöntöm a gyümölcsbe, és addig főzöm, amíg kissé be nem sűrűsödik. Tiszta befőttes üvegbe rétegzem a gyümölcsöt a joghurttal. Vaníliás krémtúróA házi krémtúró elkészítésére egyszerűbb és komplikáltabb mód is létezik. A tejföllel, cukorral, vaníliával simára kevert vagy turmixolt túró az alapverzió, ami sietős megoldásnak nagyon jó, csak a bolti jellegzetes, remegős pudinghoz hasonló állag hiányzik belőle. Ebben a receptben egy sima vaníliapuding alappal készítjük a krémtúrót. Így már több mint tökéletes. A mazsola kérdése szigorúan kettéválasztja az emberiséget, hagyják ki nyugodtan, ha úgy érzik. A bolti túrókrémnek esélye sincs Alapanyagok
A tejszínt felmelegítem a vanília kikapart magjaival. A tojások sárgáit habosra verem a cukorral, és simára keverem benne a keményítőt is. Folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez öntöm a tejszínt. Az egészet visszaöntöm a lábasba, és kevergetve sűrű pudingot főzök. Felforrni nem hagyom. Ha kész, belekeverem vagy turmixolom a túrót, attól függ, simább vagy darabosabb állag a cél. Kis tálkákba öntöm, és mazsolát szórok bele. Lefedve behűtöm néhány órára. Higgyék el, minden gyerek imádni fogja! | |
|