A Microsoft a vártnál előbb, már szerda este elérhetővé teszi azt a foltot, ami segít védekezni az Intel processzorok egy, kedden ismertté vált veszélyes hibájának kihasználásával szemben - írja a Verge. A soron kívül kiadásra kerülő frissítés úgy módosítja a Windows-ok működését, hogy azok védett adatterületeihez a chipek hibája ellenére se tudjanak hozzáférni az előbbit kiaknázni próbáló rosszindulatú programok.

A frissítés a Windows 10-es gépekre automatikusan fel fog kerülni az elkövetkező napok során a Windows Update-on át, a Windows 7-tel és a Windows 8-cal működő gépek esetében azonban csak jövő kedden, a szokásos havi foltnapon jelenik majd meg a fontos frissítések között. Redmond vélhetően így próbálja mérsékelni azokat a problémákat, amik a rendszer működését alaposan átszabó folt telepítéséből eredhetnek.

Bár a legtöbb alkalmazás esetében a folt telepítése nem okoz majd problémát, de egyes, a rendszer mélyébe épülő, illetve ott "turkáló" programoknál zavarok léphetnek majd fel. Ezek között lehetnek például vírusirtók, másolásvédelmi eljárások, és egyes segédprogramok is, amik lehet, hogy ezek után egyáltalán nem vagy hibásan működnek majd.

Ugyanakkor a továbbra is jól működő alkalmazások esetében is lehet negatív következményekre számítani: arra, hogy azok működése lelassul. A hiba kihasználásai ellen védelem működtetése ugyanis plusz terhet ró az operációs rendszerre, így a processzor időarányosan kevesebbet tud majd foglalkozni a programok által ténylegesen elvégzendő hasznos feladat végrehajtására.