Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
09:05:33 Csaligyártási ötletek – készítsd el! | |
Forrás: Carp24 | Czifra Antal | 2016.04.21. Mi, pontyhorgászok nagyon sokszor szeretünk elmélkedni a különböző csalizási szisztémákon, de leggyakrabban az okozhat dilemmát, hogy milyen íz világú gyári, kész bojlit is vigyünk magunkkal egy- egy horgászatra. Ha végül bizalmat szavazunk egy általunk jónak vélt, és a túráinkon is bevált csalinak az minden bizonnyal hosszabb időn át társunk lehet. Azonban sokan szeretik otthon, időt, energiát és munkát nem sajnálva „legyúrni” a pontycsemegéket… Tulajdonképpen, ha jobban belegondolok, számomra az egyik legkedveltebb elfoglaltság közé tartozik az otthoni csali készítés. Imádok ötletelni az íz világokon, az alapanyagok pontos arányainak összeállításán és az általam kigondolt receptúrák megvalósításán. Engem például igencsak jóleső érzéssel tölt el az, amikor megszólal a kapásjelző, mert ez azt jelenti, hogy a halak értékelték erőfeszítéseinket. Tehát a megálmodott csalink működik.
Természetesen mindenki másképp csinálja, másra esküszik, és lehetőségeihez mérten igyekszik az elképzelt bojlit elkészíteni. Ebben az írásban szívesen megosztanék néhány olyan receptet, amelyek az elmúlt években horgásztársaimnak, valamint jómagamnak is bizonyítottak. A CC Moore ebben kiváló segítség, hisz az óriási termékpalettán mindenki megtalálhatja a számára megfelelő összetevőket. Talán felsorolni is nehéz lenne mi minden található meg a gyártó cég kollekciójában. Hallisztek, növényi összetevők, madáreleségek, különleges adalékok, koncentrált porkivonatok, folyékony aromák, koncentrált porkivonatok, esszenciális olajok, és még rengeteg kimagasló élelmiszertisztaságú alapanyag képezi részét a palettának. A csali gyártó cég évek óta az egyik legjobb a piacon. Népszerűsége évről évre folyamatosan nő. A CC Moore sikerességét nem csak a kimagasló minőségű alapanyagainak köszönheti, hanem többek között annak is, hogy már közel harminc országban érnek el vele kiváló eredményeket a pontyozók szerelmesei!
Viszont azoknak a horgászoknak, akiknek nem áll módjukban a saját csali elkészítésére, bátran ajánlom a gyári bojlikat. A CC Moore kész „golyói” évek óta remek eredményeket produkálnak a pontyozásban, beleértve mind a hazai, mind pedig a külföldi vizeket egyaránt. Bízvást állíthatom a magam és csapattársaim nevében, hogy tökéletesen megbízhatunk bennük. Az összetételük és a bel tartalmuk nem csak hogy kiváló, de a különböző speciális gyártási technológiának köszönhetően kiváló minőség kerül a boltok polcaira. Így a horgásznak nincs más dolga, mint levenni onnan, és irány a vízpart! Sokunknak ez a legkényelmesebb, könnyebb és kifizetődőbb megoldás.
Ha valaki esetleg még kevés tapasztalattal rendelkezik a különböző bojlik elkészítésben, vagy inkább a gyártó cég kész mixeihez ragaszkodik azoknak a kész „pakkokat” ajánlom a figyelmébe. Ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint a gyári bojli, semmi más nem kell hozzá, csak tojás (méretüktől függően 8-9db) és a folyékony adalék. Óriási előnye a gyári golyókkal szemben, hogy több készülhet a bojlikból, mivel az egy kilós mix kb.1,3-1,4kg csalit eredményez. Az 5 és 10 kilóból 6,5-7kg illetve akár 13-14 kiló is összejöhet. Éppen ezért az ár szempontjából sokkal gazdaságosabb. A kiválóan formázható mixet nagyon könnyű összedolgozni, így gyorsan elkészülhet. A gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy nem érdemes „felturbózni, feltuningolni” ezeket a keverékeket mert ez így tökéletes. Azonban többen kísérletezgetnek vele egészen jó eredményeket felmutatva. Az egyik ilyen bemutatni kívánt recept is pont ilyen, mindenféle túlbonyolítások nélkül. A vásárlóinktól, akik már kipróbálták ezt a receptet igazán remek visszajelzések érkeztek.
Száraz alapanyagok:
Folyékony összetevők:
Száraz alapanyagok
Folyékony adalékok
A gyűjteményem utolsó receptje egy tipikus tavaszi bojli, amely kevés hallisztet, rengeteg növényi lisztet és magas százalékban fehérjeforrásokat tartalmaz. Szezonkezdéskor soha nem indulok el nélküle! Való igaz, hogy viszonylag sok összetevőt tartalmaz, de véleményem szerint ennek ellenére megérni elkészíteni. Száraz összetevők
Folyékony adalékok
A recepteknél igyekeztem három különböző íz világot összeszedni, évszakoknak megfelelően, különböző hőmérséklettel rendelkező vizekhez. Mindegyikük tartalmas, könnyen és gyorsan emészthető, így a pontyokat nem fogja eltelíteni. Ezek a mennyiségek 1 kg bojli elkészítésére vonatkoznak, aki viszont ennél többet szeretne, annak pofon egyszerű a dolga: ha pl. 5 vagy 10 kg csalit szeretne elkészíteni, akkor ennek megfelelően kell a mennyiséget öttel, ill. tízzel szorozni. A nagyobb kiszerelések előnye, hogy jóval kedvezőbb árban kerülnek forgalomba. Sok esetben ketten, hárman is összefognak, együtt veszik meg és készítik el a golyókat, ami nem csak, hogy egy jó időtöltés is egyben, hanem ráadásképp egy igazi csapatmunka.
A kisebb mennyiségeknél elegendő lehet egy kis kézi roller is, amely a Gardner cég palettáján már régóta megtalálható. Kiváló minőségénél fogva nagyon könnyen görgethető vele a csali. Hét méretben kapható, kedvünk szerint dönthetünk, melyik a szimpatikus számunkra. A kézi kinyomó pisztolyhoz is hét méret párosul, ennek a segítségével nem kell kézzel formáznunk a hurkákat. Egy konyhai fritőz, kb. két perc főzés, és már mehet is száradni a késztermék. Nagyobb mennyiséghez találták ki az ún. „mamut rollert” amely az asztalhoz rögzítve kényelmesen tudunk formázni vele ez már nyolc méretben kapható, szintén a Gardnertől, és az egyik legjobb a piacon.
A csali készítést nagyban megkönnyítheti a dagasztógép, a kompresszoros kinyomó, esetleg egy görgető gép, és a párolószekrény. Természetesen ezek nem tartoznak az olcsóbb dolgokhoz, és nem mindenki számára érhetők el, de amint már írtam fentebb is, akik nagy mennyiséget gyúrnak le, azok számára mindenképpen kifizetődő megoldás a drága eszközök és berendezések megvásárlása. Nyilván a cél érdekében akár össze is lehet fogni többed magunkkal. A dagasztógép helyett kiváló alternatívát kínál egy csemperagasztó keverőgép, amit egy barátom mutatott be nekem. Bármelyik erre szakosodott áruházban megtalálható, nagyon könnyen összedolgozható vele akár 10 kg anyag is. Rengeteg időt spórolhatunk vele. Az utóbbi években a görgető gépek is könnyebbe elérhetők, többször is találkozhatunk vele a különböző horgász oldalakon. Egy használt, megkímélt állapotú gép is tökéletes lehet erre a célra. Akik párolni szeretik a bojlikat azoknak egy jobb minőségű, háromtálcás konyhai párológép is remek választás lehet. Társammal évek óta használjuk, több kiló belefér, gyorsabb, mint a főzés, és talán hatékonyabb is, de erről megoszlanak a vélemények. De mint ahogy a mondás tartja ahány ház, annyi szokás.
A szárítási folyamatnál a legkézenfekvőbb megoldás egy „zöldséges” rekesz. Fontos, hogy naponta forgassuk át a golyókat, ne legyenek tele pakolva, hogy jó szellősen száradjanak. Száraz, napfénytől védett hely a legalkalmasabb erre, hisz a tűző nap sugaraitól a golyók hajlamosak lesznek szétrepedni. Ha mindenben helyesen járunk el a házi készítésű bojlik nem fognak penészedni. Természetesen a csalikat fagyasztani is lehet, ez esetben puhább lesz a bojli. Azonban ez a horgászatunk jellegétől is függhet.
Akik a természetes vizeket részesíteni előnyben, ott ahol sok lehet a fehérhal, esetleg rák, vagy mindannyiunk kedvence, a törpeharcsa, inkább ott érdemesebb inkább a bojlikat „kőkeményre” szárítani, mivel az ilyen jellegű vizeken nagy számban található fehérhal, esetleg rák, vagy mindannyiunk „kedvence” a törpeharcsa. A pontyokat a kemény csali nem fogja zavarni, sőt imádják majd ropogtatni. Az intenzív, gyors pecákra viszont a friss, puha attraktívabb bojli a nyerő. Csapatunk általában a természetes vizeket részesíti előnyben, a fent említett csalikkal sok szép halat sikerült már az évek során matracra fektetnünk. A teljesség igénye nélkül ide tartozik a Balaton, Tisza-tó, Ráckevei- Duna, Fehérvárcsurgó, Holt Duna és Tiszai- holtágak is. Ezekben a vizekben rengeteg a természetes táplálék ezért úgy gondolom kiemelkedően fontos a csali minősége, ami egyébként bármilyen horgászatra igaz lehet. Az idei évben megjelenő Pacific Tuna bázis mixéből is készítettünk egy receptet. Ezt majd az elkövetkező horgászatokon fogjuk kipróbálni, tesztelni. Bízom benne, hogy sikerrel, és ha így lesz, örömmel számolunk be majd be az eredményekről. Remélem, sikerült meghoznom az olvasók a kedvet ahhoz, hogy bátran próbálkozzon mindenki a csali készítéssel. Jó kísérletezgetést, eredményes horgászatot kívánok minden egyes horgásztársamnak, természetesen a Fogd ki és Engedd vissza elv alapján! Tisztelettel Czifra Antal és a Pontycentrum | |
|