Az európai, közel-keleti, és közép-ázsiai, valamint egyesült királyságbeli internetes címeket menedzselő RIPE NCC a napokban bejelentette, hogy pár héten belül bekövetkezik a már évek óta lebegtetett "ipokalipszis" esemény. Ugyanis végleg el fognak fogyni az eddig még szabad IPv4-es címtartományok - így ezek után új eszközöket már kizárólag csak a már meglévők terhére lehet majd kapcsolni az internetre.

Ennek oka az, hogy az IPv4 mindössze kb. 4 milliárd internet-cím kiosztását teszi lehetővé, mostanra pedig már jóval meghaladta ezt a számot az internetre kapcsolódó eszközök száma. Ráadásul a teljes tartományt korábban nem túl előrelátó módon osztották fel, így a gyakorlatilag kihasználható címek száma még a szóban forgónál is kevesebb - a még szabad tartományok pedig mostanra teljesen elfogytak.

Szerencsére az IPv6 bevezetésével, valamint az olyan technológiák segítségével, mint a NAT a címtartományok kimerülése várhatóan nem fog komoly fennakadást jelenteni - legalábbis a végfelhasználók számára. A szolgáltatók ugyanakkor mostantól még jobban rá fognak kényszerülni a szóban forgó új megoldások bevezetésére hálózatukon, amit eddig - nyilvánvalóan nagyrészt pusztán kényelmi okokból - sok országban halogattak.

Az amerikai és távol-keleti régiókban már évekkel ezelőtt elfogytak a szabad IP címtartományok, így ott már régebben elkezdtek átállni a már pusztán fizikai korlátok miatt is kimeríthetetlennek tartott IPv6-os címzési módra.