Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
09:33:35 Diétázóknak kötelező: a zöldség, amelyet Homérosz keresztelt el | |
Forrás: Táfelspicc | 2018.03.23. Szigorú diétát követ? Minden bevitt kalória számít? Akkor ezt a zöldséget válassza a piacon! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, energiával, és a legjobb benne, hogy minimális a kalóriatartalma. Mindenképp érdemes beépítenie az étrendjébe, hiszen még számos varázslatos tulajdonságot írhatunk a királyi zöldség számlájára. A spárgát Krisztus előtt 5000 körül gyógynövényként használták a Kínai Birodalomban: hurutos megbetegedéseket és fekélyeket gyógyítottak vele. Sőt, Görögországban, Egyiptomban és a Római Birodalomban is korán felfedezték kincset érő hatásait. Noha a görögök, pontosabban Homérosz nevezte el, ételként először a rómaiak tekintettek rá. A franciák az 1400-as években kezdték termeszteni, az angolok és a németek az 1500-as években ismerték meg, az Egyesült Államokban pedig 1850 körül terjedt el a tápláló növény. Kezdetben azonban csak a vagyonos, főúri réteg engedhette meg magának, hogy spárgát vásároljon, mert rendkívül drága volt.A spárga rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag Forrás: Shutterstock Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem hizlal, ám tele van energiával. Emellett vízhajtó, tisztító és vérnyomáscsökkentő hatású. Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: kiemelkedő kálium-, kalcium-, vas- és magnéziumforrás. Ami a vitaminokat illeti: A-, C-, E-, K-, B1-, B2-, sőt, még B6-vitamint és folsavat is tartalmaz. Aszparaginsav-tartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez.A spárgában rendkívül magas a K-vitamin-tartalom, ami véralvadásgátló, javítja a csontok egészségét, csökkenti a csonttörés kockázatát. Továbbá jelentős mennyiségű inulint tartalmaz, amely nem bomlik le az emésztőrendszerben, hanem a vastagbelünkbe kerül, ahol az egészséges baktériumok tápláléka lesz, végül kiürül. Az inulin felelős a hatékonyabb tápanyag-felszívódásért, és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.Emellett a spárgában rengeteg glutation is van, amely egy méregtelenítő vegyület, és segít a rákkeltő anyagok elpusztításában; vagyis felvehetjük a harcot a rákos megbetegedésekkel, beleértve a csont-, mell-, tüdő- és vastagbélrákot is. Forrás: Shutterstock A spárgakínálat igen színesA piacok standjain vagy a boltok polcain három félével találkozhatunk: fehér, lila és zöld. A színe a kapott fénymennyiségtől, és a betakarítás idejétől függ. A fehér a föld alatt nő, és mivel nem éri nap, nem képződik benne klorofil, ami a zöld színért felelős. Enyhén aromás ízű, ám ez tartalmazza a legkevesebb vitamint.A lila csúcsai kibújnak a földből, sokkal aromásabb, mint fehér társa, viszont több cukrot és kevesebb rostot tartalmaz. Színét az antociánoknak köszönheti, amelyek erős antioxidáns flavonoidok; gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásúak. A zöld pedig a föld felett nő, bőséges vitamin- és ásványianyag-forrás, különösen gazdag C-vitaminban, illetve ennek van a legerőteljesebb, legaromásabb íze. A zöldségek királya fejet hajt a konyhábanKészíthetünk belőle levest, előételt, köretet és salátát is; a titok a megfelelő előkészítésben és a zöldség kiválasztásában rejlik. A zöld spárga tovább marad friss, mint a lila vagy a fehér; vásárlásnál figyeljünk rá, hogy csak fényes, friss, lédús zöldséget válasszunk,a vége ne legyen se száraz, se repedezett. Ha egy mód van rá, használjuk fel azonnal; a hűtőben maximum három napig tároljuk, nedves ruhába csavarva. Főzés vagy sütés előtt mindenképp vágjuk le a fehér és a lila spárga fás szárvégeit, és hámozzuk meg az egész szárat; a zöld fajtákat nem szükséges teljesen meghámozni. Az előkészítésről a videót a cikk végén találja. Ha salátát szeretnénk készíteni belőle, kössünk össze néhány darabot, főzzük 5-10 percig forrásban lévő vízben úgy, hogy a csúcsokat ne lepje el. Ez a növény legértékesebb része, jóval hamarabb megfő, mint a szára. Ha egy kis cukrot és vajat adunk a vizéhez, finomabb lesz a zöldség. Ha vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt vettük fel a bevásárlólistánkra, semmiképp se főzzük meg; így megőrzi az összes tápanyagot.Nyersen készíthetünk belőle például gyógyitalt, hiszen a növény majdnem 90%-a víz. Ha pedig egy finom és egészséges ebédre vágyunk, grillezzük vagy pirítsuk meg: először készítsük elő, mossuk, illetve hámozzuk meg, azután forgassuk meg egy kis olívaolajban. Tegyük a sütőlapra, sózzuk, borsozzuk, majd süssük 200 fokon 25 percig. Sőt, akár még mártást is készíthetünk hozzá! Forrás: Pinterest Spárga vörösborecetes mártássalHozzávalók:
Elkészítés: Aprítsa fel a paprikát, azután pirítsa harminc percig a kókuszolajban a fokhagymával együtt. Ezt követően öntse egy aprítógépbe, adja hozzá a vörösborecetet, a bazsalikomot, egy csipet sót és borsot, majd pürésítse. | |
|