Csütörtök, 2024-04-18, 10:29:50
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5498]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [379]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [980]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [181]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4042]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [428]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1226]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2406]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1360]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [591]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [27]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4060]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2942]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [373]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3298]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2018 » Március » 24 » Diétázóknak kötelező: a zöldség, amelyet Homérosz keresztelt el
    09:33:35
    Diétázóknak kötelező: a zöldség, amelyet Homérosz keresztelt el

    Forrás: Táfelspicc | 2018.03.23.

    Szigorú diétát követ? Minden bevitt kalória számít? Akkor ezt a zöldséget válassza a piacon! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, energiával, és a legjobb benne, hogy minimális a kalóriatartalma. Mindenképp érdemes beépítenie az étrendjébe, hiszen még számos varázslatos tulajdonságot írhatunk a királyi zöldség számlájára.

    A spárgát Krisztus előtt 5000 körül gyógynövényként használták a Kínai Birodalomban: hurutos megbetegedéseket és fekélyeket gyógyítottak vele. Sőt, Görögországban, Egyiptomban és a Római Birodalomban is korán felfedezték kincset érő hatásait. Noha a görögök, pontosabban Homérosz nevezte el, ételként először a rómaiak tekintettek rá. A franciák az 1400-as években kezdték termeszteni, az angolok és a németek az 1500-as években ismerték meg, az Egyesült Államokban pedig 1850 körül terjedt el a tápláló növény.

    Kezdetben azonban csak a vagyonos, főúri réteg engedhette meg magának, hogy spárgát vásároljon, mert rendkívül drága volt.

    A spárga rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag Forrás: Shutterstock

    Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem hizlal, ám tele van energiával. Emellett vízhajtó, tisztító és vérnyomáscsökkentő hatású. Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: kiemelkedő kálium-, kalcium-, vas- és magnéziumforrás. Ami a vitaminokat illeti: A-, C-, E-, K-, B1-, B2-, sőt, még B6-vitamint és folsavat is tartalmaz.

    Aszparaginsav-tartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez.

    A spárgában rendkívül magas a K-vitamin-tartalom, ami véralvadásgátló, javítja a csontok egészségét, csökkenti a csonttörés kockázatát. Továbbá jelentős mennyiségű inulint tartalmaz, amely nem bomlik le az emésztőrendszerben, hanem a vastagbelünkbe kerül, ahol az egészséges baktériumok tápláléka lesz, végül kiürül. Az inulin felelős a hatékonyabb tápanyag-felszívódásért, és

    csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

    Emellett a spárgában rengeteg glutation is van, amely egy méregtelenítő vegyület, és segít a rákkeltő anyagok elpusztításában; vagyis felvehetjük a harcot a rákos megbetegedésekkel, beleértve a csont-, mell-, tüdő- és vastagbélrákot is.

    Forrás: Shutterstock

    A spárgakínálat igen színes

    A piacok standjain vagy a boltok polcain három félével találkozhatunk: fehér, lila és zöld. A színe a kapott fénymennyiségtől, és a betakarítás idejétől függ. A fehér a föld alatt nő, és mivel nem éri nap, nem képződik benne klorofil, ami a zöld színért felelős. Enyhén aromás ízű, ám

    ez tartalmazza a legkevesebb vitamint.

    A lila csúcsai kibújnak a földből, sokkal aromásabb, mint fehér társa, viszont több cukrot és kevesebb rostot tartalmaz. Színét az antociánoknak köszönheti, amelyek erős antioxidáns flavonoidok; gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásúak.

    A zöld pedig a föld felett nő, bőséges vitamin- és ásványianyag-forrás, különösen gazdag C-vitaminban, illetve ennek van a legerőteljesebb, legaromásabb íze.

    A zöldségek királya fejet hajt a konyhában

    Készíthetünk belőle levest, előételt, köretet és salátát is; a titok a megfelelő előkészítésben és a zöldség kiválasztásában rejlik. A zöld spárga tovább marad friss, mint a lila vagy a fehér; vásárlásnál figyeljünk rá, hogy

    csak fényes, friss, lédús zöldséget válasszunk,

    a vége ne legyen se száraz, se repedezett. Ha egy mód van rá, használjuk fel azonnal; a hűtőben maximum három napig tároljuk, nedves ruhába csavarva. Főzés vagy sütés előtt mindenképp vágjuk le a fehér és a lila spárga fás szárvégeit, és hámozzuk meg az egész szárat; a zöld fajtákat nem szükséges teljesen meghámozni. Az előkészítésről a videót a cikk végén találja.

    Ha salátát szeretnénk készíteni belőle, kössünk össze néhány darabot, főzzük 5-10 percig forrásban lévő vízben úgy, hogy a csúcsokat ne lepje el. Ez a növény legértékesebb része, jóval hamarabb megfő, mint a szára. Ha egy kis cukrot és vajat adunk a vizéhez, finomabb lesz a zöldség.

    Ha vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt vettük fel a bevásárlólistánkra, semmiképp se főzzük meg; így megőrzi az összes tápanyagot.

    Nyersen készíthetünk belőle például gyógyitalt, hiszen a növény majdnem 90%-a víz. Ha pedig egy finom és egészséges ebédre vágyunk, grillezzük vagy pirítsuk meg: először készítsük elő, mossuk, illetve hámozzuk meg, azután forgassuk meg egy kis olívaolajban. Tegyük a sütőlapra, sózzuk, borsozzuk, majd süssük 200 fokon 25 percig. Sőt, akár még mártást is készíthetünk hozzá!

    Forrás: Pinterest

    Spárga vörösborecetes mártással

    Hozzávalók:

    • 2 nagy kaliforniai paprika
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál kókuszolaj
    • 3-4 evőkanál vörösborecet
    • ¼ csésze friss bazsalikom
    • 450 g spárga, előkészítve
    • ½ csésze víz

    Elkészítés:

    Aprítsa fel a paprikát, azután pirítsa harminc percig a kókuszolajban a fokhagymával együtt. Ezt követően öntse egy aprítógépbe, adja hozzá a vörösborecetet, a bazsalikomot, egy csipet sót és borsot, majd pürésítse.

    Készítse elő a spárgákat, forralja fel a vizet egy edényben, és főzze a szárakat körülbelül 5 percig. Ha elkészült, tálalja frissen a vörösborecetes mártással. Díszítse bazsalikommal.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 469 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): recept, diéta, zöldség, Spárga vörösborecetes mártással, receptek, spárga | Helyezés: 0.0/0