Belföld
[5629]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[400]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[318]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[754]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[203]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4358]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[486]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1291]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2441]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1392]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[717]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[30]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4249]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[921]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3053]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3417]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[60]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
09:33:35 Diétázóknak kötelező: a zöldség, amelyet Homérosz keresztelt el | |
Forrás: Táfelspicc | 2018.03.23. Szigorú diétát követ? Minden bevitt kalória számít? Akkor ezt a zöldséget válassza a piacon! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, energiával, és a legjobb benne, hogy minimális a kalóriatartalma. Mindenképp érdemes beépítenie az étrendjébe, hiszen még számos varázslatos tulajdonságot írhatunk a királyi zöldség számlájára. A spárgát Krisztus előtt 5000 körül gyógynövényként használták a Kínai Birodalomban: hurutos megbetegedéseket és fekélyeket gyógyítottak vele. Sőt, Görögországban, Egyiptomban és a Római Birodalomban is korán felfedezték kincset érő hatásait. Noha a görögök, pontosabban Homérosz nevezte el, ételként először a rómaiak tekintettek rá. A franciák az 1400-as években kezdték termeszteni, az angolok és a németek az 1500-as években ismerték meg, az Egyesült Államokban pedig 1850 körül terjedt el a tápláló növény. Kezdetben azonban csak a vagyonos, főúri réteg engedhette meg magának, hogy spárgát vásároljon, mert rendkívül drága volt.
Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem hizlal, ám tele van energiával. Emellett vízhajtó, tisztító és vérnyomáscsökkentő hatású. Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: kiemelkedő kálium-, kalcium-, vas- és magnéziumforrás. Ami a vitaminokat illeti: A-, C-, E-, K-, B1-, B2-, sőt, még B6-vitamint és folsavat is tartalmaz. Aszparaginsav-tartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez.A spárgában rendkívül magas a K-vitamin-tartalom, ami véralvadásgátló, javítja a csontok egészségét, csökkenti a csonttörés kockázatát. Továbbá jelentős mennyiségű inulint tartalmaz, amely nem bomlik le az emésztőrendszerben, hanem a vastagbelünkbe kerül, ahol az egészséges baktériumok tápláléka lesz, végül kiürül. Az inulin felelős a hatékonyabb tápanyag-felszívódásért, és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.Emellett a spárgában rengeteg glutation is van, amely egy méregtelenítő vegyület, és segít a rákkeltő anyagok elpusztításában; vagyis felvehetjük a harcot a rákos megbetegedésekkel, beleértve a csont-, mell-, tüdő- és vastagbélrákot is. Forrás: Shutterstock A spárgakínálat igen színesA piacok standjain vagy a boltok polcain három félével találkozhatunk: fehér, lila és zöld. A színe a kapott fénymennyiségtől, és a betakarítás idejétől függ. A fehér a föld alatt nő, és mivel nem éri nap, nem képződik benne klorofil, ami a zöld színért felelős. Enyhén aromás ízű, ám ez tartalmazza a legkevesebb vitamint.A lila csúcsai kibújnak a földből, sokkal aromásabb, mint fehér társa, viszont több cukrot és kevesebb rostot tartalmaz. Színét az antociánoknak köszönheti, amelyek erős antioxidáns flavonoidok; gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásúak. A zöld pedig a föld felett nő, bőséges vitamin- és ásványianyag-forrás, különösen gazdag C-vitaminban, illetve ennek van a legerőteljesebb, legaromásabb íze. A zöldségek királya fejet hajt a konyhábanKészíthetünk belőle levest, előételt, köretet és salátát is; a titok a megfelelő előkészítésben és a zöldség kiválasztásában rejlik. A zöld spárga tovább marad friss, mint a lila vagy a fehér; vásárlásnál figyeljünk rá, hogy csak fényes, friss, lédús zöldséget válasszunk,a vége ne legyen se száraz, se repedezett. Ha egy mód van rá, használjuk fel azonnal; a hűtőben maximum három napig tároljuk, nedves ruhába csavarva. Főzés vagy sütés előtt mindenképp vágjuk le a fehér és a lila spárga fás szárvégeit, és hámozzuk meg az egész szárat; a zöld fajtákat nem szükséges teljesen meghámozni. Az előkészítésről a videót a cikk végén találja. Ha salátát szeretnénk készíteni belőle, kössünk össze néhány darabot, főzzük 5-10 percig forrásban lévő vízben úgy, hogy a csúcsokat ne lepje el. Ez a növény legértékesebb része, jóval hamarabb megfő, mint a szára. Ha egy kis cukrot és vajat adunk a vizéhez, finomabb lesz a zöldség. Ha vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt vettük fel a bevásárlólistánkra, semmiképp se főzzük meg; így megőrzi az összes tápanyagot.Nyersen készíthetünk belőle például gyógyitalt, hiszen a növény majdnem 90%-a víz. Ha pedig egy finom és egészséges ebédre vágyunk, grillezzük vagy pirítsuk meg: először készítsük elő, mossuk, illetve hámozzuk meg, azután forgassuk meg egy kis olívaolajban. Tegyük a sütőlapra, sózzuk, borsozzuk, majd süssük 200 fokon 25 percig. Sőt, akár még mártást is készíthetünk hozzá! Forrás: Pinterest Spárga vörösborecetes mártássalHozzávalók:
Elkészítés: Aprítsa fel a paprikát, azután pirítsa harminc percig a kókuszolajban a fokhagymával együtt. Ezt követően öntse egy aprítógépbe, adja hozzá a vörösborecetet, a bazsalikomot, egy csipet sót és borsot, majd pürésítse. | |
|