Belföld [5635] |
Bulvár | Celeb [149] |
Bűnügy [403] |
Csináld magad [1] |
Extrém [318] |
Egészség | Életmód [754] |
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [982] |
Európai Unió [203] |
Gasztro | Recept [4369] |
Gazdaság [486] |
Horgász [1293] |
Játék, -pihenés, -szórakozás [160] |
Jó tudni! [2442] |
Kommentár | Reakció | Vélemény [1393] |
Politika [719] |
Receptek sonkapréshez [30] |
Számítástechika | IT [4255] |
Történelem | Kultúra [922] |
Tudomány | Technika [3054] |
Választások [405] |
Világ [3422] |
Weboldalam hírei [60] |
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
- 2025 Február
- 2025 Március
- 2025 Április
- 2025 Május
- 2025 Június
- 2025 Július
20:50:11 Diós, mákos, gesztenyés, fahéjas sütik | |
Milyen egy jó karácsonyi desszert? Különleges és persze nagyon finom! És mákos, diós, gesztenyés. Persze, a fahéj íze és mennyei illata sem hiányozhat. A jó vendéglátáshoz mindenképp hozzátartozik, hogy az ember olyasmivel készüljön, ami cukrászdákban, közértekben nem szerezhető be, vagy nem abban a formában, ahogy a vendéglátó kieszeli. Hozzávalók:a tésztához: 15 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, só, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál rum, tej; a máktöltelékhez: 35 dkg darált mák, fél kávéskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, fél csomag vaníliás cukor, a diótöltelékhez: 35 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál fahéj, 1 marék zsemlemorzsa Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal összegyúrjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a sütőport, pici sót, a tejfölt, a rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. Mindkét töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd kevés vízzel sűrűre főzzük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, s fél centi vastagra nyújtva tetszés szerint diós vagy mákos tölteléket használva megkenjük a lapokat, összecsavarjuk, s a tetejüket tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, lassú tűznél sütjük. ![]() Hozzávalók: Elkészítés: A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrtam, 3 egyenlő részre osztottam, és rendre kinyújtottam őket vékony lapokra. A tepsibe sütőpapírt simítunk, ráterítjük az első tésztalapot és megkenjük jó vastagon savanykás eperlekvárral, megszórjuk a cukorral összekevert darált dióval, amit meglocsolunk olvasztott méz és vaj keverékével. Utána jön a következő lap, ismét lekvár (ezúttal barack) és megint cukros dió megöntözve mézes vajjal. Végezetül beterítetjük az utolsó lappal. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és forró sütőbe dugjuk. Körülbelül 3/4 órát sül, amíg a tészta a tepsi szélétől szépen elválik, a teteje meg enyhén rózsaszínűre pirul. Ezután hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd a sütőpapír segítségével könnyedén átemeljük egy nagy tálcára. A csokimázhoz összekeverjük a hozzávalókat annyi tűzforró vízzel, amennyivel egy pasztaszerű massza nem lesz az egészből. Ezzel bevonjuk a sütemény tetejét, és egész estére a kamrában hagyjuk megszilárdulni. Isteni diótorta – liszt nélkül Hozzávalók: 1,5 bögre cukor, 0,5 bögre víz, 5 dkg vaj, továbbá: 75 dkg darált dió, 10 db tojás; a krémhez: 2 db tojássárgája, 1 bögre cukor, 4 evőkanál liszt, 3/4 bögre tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 1-2 kanál rum; a teteje: csokoládémáz Elkészítés:A szirup hozzávalóit összekeverjük, és lassú tűzön keverve főzzük, hogy sziruppá váljon, majd kihűtjük. Ezután a 10 tojásfehérje kemény habjához hozzáadjuk egyenként a sárgáját is, és kikeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a diót, és a szirupot is lassan belekeverjük. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük, és tűpróbáig sütjük lassú tűznél. Majd 3 lapra vágjuk. A krémhez a 2 tojássárgáját, cukrot, lisztet, tejet sűrűre fűzzük. Langyosra hűtjük, és a vaníliás cukrot, vajat, rumot hozzáadjuk. A kihűlt krémet a kihűlt tortalapokra kenjük, a tetejét pedig csokoládémázzal boríthatjuk. | |
|