Íme egy szupergyors, 2 perc alatt elkészíthető desszert kávéimádóknak! Ez egy egyszerű, de ízletes megoldás, ha hirtelen kávés édességre vágysz.
2 perces kávés “mousse”
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 dl hideg, erős feketekávé (frissen főzött vagy hűtött)
- 1 evőkanál instant kávépor
- 1 evőkanál cukor vagy más édesítőszer (ízlés szerint)
- 2 evőkanál mascarpone sajt (vagy sűrű görög joghurt a könnyebb verzióhoz)
- Kakaópor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés (kb. 2 perc):
- Kávé elkészítése (ha szükséges): Ha nem hűtött kávét használsz, főzz le egy erős adagot, és hagyd egy kicsit hűlni, hogy ne legyen forró.
- Hozzávalók összekeverése: Egy kis tálban vagy pohárban keverd össze a hideg feketekávét az instant kávéporral és a cukorral (vagy édesítőszerrel). Keverd addig, amíg az instant kávé és a cukor feloldódik.
- Mascarpone hozzáadása: Add hozzá a mascarpone sajtot (vagy a görög joghurtot) a kávés keverékhez.
- Gyors kikeverés: Egy kis habverővel vagy villával gyorsan keverd össze a hozzávalókat, amíg egy krémes, mousse-szerű állagot nem kapsz. Ez nem lesz olyan levegős, mint egy igazi mousse, de a mascarpone (vagy a görög joghurt) selymes textúrát ad neki.
- Tálalás: Öntsd a kávés “mousse”-t egy kis tálkába vagy pohárba. Ha szeretnéd, szórd meg a tetejét egy kevés kakaóporral.
Tippek és variációk:
- Intenzívebb kávéíz: Használj dupla adag instant kávét a még erősebb ízért.
- Csokoládés íz: Adhatsz egy kevés kakaóport vagy cukrozatlan kakaóport a keverékhez.
- Likőrrel: Egy kevés kávélikőr (pl. Kahlúa) vagy más édes likőr is kerülhet bele az extra ízért (felnőtteknek).
- Tejszínhabbal: A tetejére nyomhatsz egy kis tejszínhabot a még desszertesebb hatásért (ez persze már nem 2 perc).
- Aromák: Kísérletezhetsz vanília vagy mandula aromával is.
- Jeges verzió: Nyáron használhatsz jégkockákat a kávé hűtéséhez, de a végeredmény hígabb lehet.
Ez a villámgyors kávés desszert tökéletes, ha nincs sok időd, de vágysz valami kávés finomságra. Jó étvágyat!