- Hozzávalók kb. 3-4 személyre:
- 30 dkg száraz bab (fehér, tarka, stb.) - előző este beáztatva
- 1-2 babérlevél
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 kis fej vöröshagyma - finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
- 2 púpos evőkanál liszt
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- őrölt bors
- 2 dl tejföl
- kb. 1 teáskanál cukor
- kb. 1 teáskanál 10 %-os ecet
Elkészítés
A babot bő vízben felteszem, a forrástól számítva kb. 10-15 perc múlva a vizet leszűröm. Közben forralok másik főzővizet, felöntöm annyival, amennyi ellepi, így a bab nem edződik meg, és elkerüljük a felfújódást. Babérral, sóval ízesítem, szódabikarbónát szórok bele, puhulásig csendesen főzöm.
Közben az olajból és lisztből világos barna rántást készítek, amelybe beledinsztelem a vöröshagymát, majd a fokhagymát is. Meghintem pirospaprikával, beleöntöm a tejfölt, és kb. 1 dl hideg vizet. Simára keverem, hígítom még kevés vízzel, és a főzelékbe keverem (nem lesz csomós, és nem kell kétszer kikeverni a tejföl miatt). Újraforrásig kevergetem, néhány percig takarékon együtt forralom, ha sűrűnek találom, kevés vízzel hígítom. Közben kevés cukorral, sóval, őrölt borssal, ecettel ízesítem.
Sokfajta feltét illik hozzá, ez esetben sült kolbásszal tálaltam.