Bár az Apple-nek néhány kirakatakcióval sikerült elérnie azt, hogy felhasználói azt gondolják: nála nagyobb biztonságban vannak adataik a hatóságok szeme elől, mint más vállalatoknál, ez ennél nem is lehetne távolabb a valóságnál - derül ki egy, a cég által az amerikai kongresszusnak benyújtott beszámolóból. Az ebben a cég jogtanácsosa által leírtak szerint ugyanis az almás vállalkozás készséggel áll a hatóságok rendelkezésére - sőt, a jövőben még egyszerűbbé kívánja tenni számukra adatok lekérését felhasználóiról.

Ennek érdekében az Apple egy olyan online portált fog elindítani, amivel a rendőrség és más szervek még az eddigieknél is sokkal gyorsabban tudnak majd adatokat kérni az almás eszközöket használókról. Sőt, az Apple egy olyan csapat létrehozását is tervezi, aminek feladata kifejezetten a rendőrök megtanítása lesz arra, hogy miként tudnak ezekkel a lehetőségekkel élni, és adatokat lekérni az Apple termékeit használókról.

Az Apple egyébként a beszámoló szerint csak a tavalyi évben 14.000 hatósági adatkérő beadványra válaszolt - sokszor mindössze 20 perccel azután, hogy megkapták az erre vonatkozó kéréseket -, ami összesen mintegy 62.000 felhasználóját érintette.