Minden idők valószínűleg legnagyobb fiókadatbázisát sikerült egy biztonsági kutatónak felfedeznie egy alvilági hackerfórumon. A nemes egyszerűséggel csak "Collection #1"-nek hívott adathalmaz több milliárd email-cím-jelszó párost tartalmaz - azaz, szó szerint a fél internet belépési adatai ott lehetnek benne.

A 87 GB-os adatállományt a jelek szerint készítője vagy készítői nem egy, hanem több ezer forrásból gyűjtötték össze - így összességében azonban a legnagyobb ilyen adatbázist képezik. Az adathalmazban 2.7 milliárd email és jelszó párost lehet megtalálni, amik egy része azonban részben azonos fiókokra vonatkozhat.

Ugyanakkor az egyedi email-címek száma így is meghaladja a 772 milliót, ami igen durva számot képez bármihez viszonyítva. Még rosszabb, hogy az adatbázisban szereplő egyedi jelszavak száma ugyanakkor csak 21 millióra rúg, ami azt jelenti, hogy a listázott fiókok legtöbbjét nem egyedi, hanem mások által is használt, így könnyen kitalálható jelszó védi - pontosabban szólva: nem védi adott esetben.

Ha mindez nem lenne elég, az adatbázisban szereplő belépési azonosítók legtöbbjéről pontosan lehet tudni, hogy honnan lopták el, ami egyben azt is jelenti, hogy ha máshova nem, legalább az említett szolgáltatásokra biztosan be lehet törni velük. Persze mivel a felhasználók legtöbbje szinte minden oldalon ugyanazt a jelszót adja meg regisztrációkor, ezért valószínűleg számos másik szolgáltatáshoz is hozzáférést lehet nyerni ezekkel.

Akit érdekel, az az ismert Have I Been Pwned oldalon tudja leellenőrizni, hogy az ő fiókazonosítóit is ellopták -e ebben vagy egy másik incidensben. Ha a lekérdezésre pozitív eredményt kap és jelszavát nem mostanában cserélte le mindenhol, érdemes lehet a legfontosabb szolgáltatásokon - köztük elsődlegesen magán az érintett email-címhez tartozó levelezőszerveren - lecserélni azokat, méghozzá valami biztonságosra, és lehetőleg mindenhol eltérőre annak érdekében, hogy fiókjaival és adataival ne tudjanak visszaélni ezt követően.