Fontos, hogy jóllakottnak érezzük magunkat

Az új kutatás során a betegek átlagosan 24 kilogrammot fogytak, amikor az úgynevezett tirzepatidot használták: ez az új készítmény elnyomja az étvágyat azáltal, hogy utánozza az emberi szervezet által az étkezés után felszabaduló természetes éhséggátló hormonokat.

A kutatók szerint amikor a szervezetnek kalóriára van szüksége, a bélrendszer felszabadítja az úgynevezett ghrelin hormont (neve az angol growth hormone releasing peptide - növekedési hormont felszabadító peptid - kifejezés rövidítéséből származik), amely éhséget okoz.

Étkezés után a szervezet kevesebb éhséghormont termel, míg a zsírszövetek és a gyomor olyan hormonokat szabadít fel, mint a PYY, GLP-1 és leptin, hogy jóllakottnak érezzük magunkat. A kémiai üzenetek dinamikus kölcsönhatása hangolja össze az étkezési viselkedésünket és ételválasztásunkat.

Az új kutatás során a betegek átlagosan 24 kilogrammot fogytak, amikor az úgynevezett tirzepatidot használták Forrás: pexels.com

Ezek a hormonok azonban megkeseríthetik azoknak az életét, akik szeretnének néhány kilótól megszabadulni.

A fogyást követően a jóllakottsági hormonok szintje csökken, miközben az éhséghormon szintje emelkedik: ez tartós éhségérzethez, csökkent teltségérzethez és lassabb kalóriaégetéshez vezet. Ez az egyensúlyhiány hónapokig és akár évekig is eltarthat. Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy tízből nyolc diétázó később újra visszanyeri a nagy nehezen elvesztett súlyát.

Átlagosan 24 kilogrammot adtak le

A világ egyik gyógyszeripari óriása azonban úgy döntött, hogy felszámolja ezt a fajta akadályt az emberek fogyásában: a szakemberek kifejlesztették a tirzepatidet, amely a GLP-1 és a GIP hatását utánozza, amely hormonok természetes módon szabadulnak fel az emberi bélben, amikor jóllakottnak érezzük magunkat. Azáltal tehát, hogy kevésbé vagyunk éhesek, nagymértékben csökken a kalóriabevitelünk, ami fogyáshoz vezet.

Az új készítményt kilenc országban, egy 2500 önkéntesből álló nagy mintán tesztelték, akik átlagosan 105 kilogramm súlyt nyomtak.

Minden résztvevő önmagának adott be heti egy kis, közepes és nagy dózisú tirzepatid injekciót vagy placebót 72 héten keresztül. Az önkéntesek azonban nem tudták, melyik adagban részesültek, illetve hogy placebót kaptak-e.

A legmagasabb dózis mellett a résztvevők átlagosan 24 kilogrammot adtak le, ami 22,5 százalékos testtömeg-csökkenésnek felel meg.

Alacsony és közepes adagok mellett a résztvevők 16 kilogrammot vagy testtömegük 16 százalékát, illetve 22 kilogrammot és 21,4 százalékot adtak le. Ezzel szemben a placebót próbálók mindössze 2 kilogrammot, ami testtömegük mindössze 2,4 százalékának felel meg.

Az elhízás növeli a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét Forrás: Flickr / Steve Baker