A héten androidos telefonok felhasználóinak milliói tapasztalhatták meglepetten világszerte, hogy eddig kifogástalanul működő készülékeikről valamiért nem tudnak SMS üzeneteket küldeni vagy fogadni. Bár vélhetően legtöbbjük szolgáltatójuk valamilyen problémájára gyanakodtak, mostanra kiderült, hogy erről szó sincs: az üzenetküldési lehetőséget ugyanis a Google rontotta el egy, a telefonokra leküldött új frissítéssel.

 

Utóbbi esetében egészen pontosan a Carrier Services nevű komponensről van szó, ami a háttérben ügyködve intézi a különböző formátumú üzenetek küldését és fogadását. Ezt vélhetően most a új RCS üzenetek kezelése terén végrehajtott valamilyen fejlesztés vagy változtatás miatt piszkálhatta meg a Google, legújabb, v50-es verziójába azonban valami csúszott.

Ennek hatására egyes Samsung, OnePlus, LG, Motorola és TCL telefonok a továbbiakban képtelenné váltak SMS-ek küldésére vagy fogadására. A bug ugyanakkor nem érintette a szóban forgó márkák minden készülékét - és valószínűleg ezért is nem vette észre azt kiadás előtt a Google.

Mindenesetre a problémát észlelve a keresőóriás állítólag elkezdte visszaállítani az érintett mobilokat a szóban forgó rendszeralkalmazás egy korábbi változatára, amivel a telefonok ismét visszanyerték üzenetküldési képességeiket. Ugyanakkor egyes beszámolók szerint ez sem működött tökéletesen, és van akiknél továbbra is fent maradt a hibás verzió.

Ők végül a korábbi változatot tartalmazó APK manuális letöltésével és felrakásával tudják a készülék működőképességét helyreállítani - ez a lépés azonban a mobilok "lelkivilágába" történő súlyos beavatkozás miatt csak végszükség esetén javasolt.

A Google várhatóan hamarosan egy újabb, immár hibamentes frissítést fog kiadni a szóban forgó komponensből, amely megoldja majd az esetleg még fennmaradó problémákat is.