Bár a kártevők jelenléte az okostelefonokon már évek óta nem számít újdonságnak, eltávolításuk a készülékekről mindeddig viszonylag biztosan és egyszerűen megoldható volt. Legrosszabb esetben ugyanis - ha minden más kudarcot vallott - csak vissza kellett állítani a mobilokat a gyári állapotba, ez pedig törölt azokról minden pluszban felkerült programot és adatot, beleértve a kártékony kódot is.

Egy frissen azonosított kártevőtől ugyanakkor a jelek szerint ezen az úton sem lehet megszabadulni - így ha egyszer beférkőzik egy készülékre, hagyományos eszközökkel gyakorlatilag eltávolíthatatlan lesz onnan. Az xHelper ehhez a Google saját alkalmazásletöltési és frissítési mechanizmusát, a Play Store szolgáltatást használja fel, aminek révén teljes törlés után is rövid időn belül visszakerül az egyszer már megfertőzött mobilokra.

Ezt a felhasználók csak úgy tudják megakadályozni, hogy teljesen letiltják a szóban forgó szolgáltatás működését a gyári visszaállítás után a mobilon, majd kézzel törlik a vírus által azon hagyott speciális állományt, ami a Play Store-t a kártevő újratelepítésére utasítja. Ezek után már újra engedélyezhetik a szolgáltatást, ami elvileg így már nem fogja visszarakni a veszélyes vírust a mobilokra.

A kártevőt felfedező Malwarebytes szerint ugyanakkor a végső megoldást csak az Android, illetve a Play Store biztonsági mechanizmusainak áttervezése jelentheti, amire minél előbb szükség lenne, mert félő, hogy egyébként rövid időn belül jelentősen elszaporodhatnak az ilyen, szinte eltávolíthatatlan vírusok a szabadban.