Belföld
[5586]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[396]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[753]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[195]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4267]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[475]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1272]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2434]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1382]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[685]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4187]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3035]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3377]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[59]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
- 2024 December
- 2025 Január
07:39:19 Erdei bevetés, az akció fedőneve: hecsedli | |
Forrás: [origo] | Halmos Mónika | 2015.11.07. A gyűjtögető életmód most ért a tetőpontjára: aki a piros bogyókra gerjed, annak az őszi erdő-mező maga a paradicsom. Húzza fel a bakancsot, ragadja meg a kosarat, hagyja el a házat! Mielőtt a fél vidéket hazavisszük, nem árt figyelni a vonatkozó rendelkezésre: az erdőtörvény kimondja, hogy egy személy egy nap 2 kg vadnövényt gyűjthet– ennyiben határozták meg az egyéni szükségleteket. Efelett mindenképpen engedélyre van szükség! A piros bogyók közt a csipkebogyó, azaz leánykori nevén vadrózsa a kedvenc. Van ahol ebrózsának, gyepűrózsának is nevezik, áltermése lehet hecsedli, bicske, csitkenye – ilyen szép nevekkel illeti a magyar. Van vele munka, de megériA húsos vacokból keletkezik az érett állapotában fénylő, piros csipkebogyó, amelynek belsejében több kőkemény aszmagtermés, azaz mag található. Ezeket szúrós hegyű szőrök veszik körül, amelyek miatt egészben való fogyasztásra alkalmatlan, mert élvezhetetlen. Csipkerózsás kötényben a csipkebogyók előtt A múltban nem ínyencségnek tekintették, hanem a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszerét tisztelték benne. Valódi értékét magas C-vitamin-tartalma adja, amely felülmúlja a bármely más gyümölcsben kimutatott értéket – szerencsére ezt már az U10-es korosztály is kórusban fújja.Nem csak egy recept létezikA csipkebogyót sokféle formában fogyaszthatjuk – szörp, lekvár, bor –, de készíthetünk belőle levest, mártást és desszertet is. Aki hecsedlire áhítozik, lesi a híradót, mikorra várható dér. Ez kell, hogy megcsípje, hiszen utána már nem olyan fanyar ízű, lehet indulni bogyógyűjtésre. A lustábbaknak nem muszáj erre hagyatkozniuk, elég arra figyelni, mikor jelenik meg az erdőkhöz közeli piacokon a csipkehús, a csipkevelő vagy pép: fóliába hegesztve vagy befőttesüvegekbe csomagolva érkezik. (Dolgozni vele csupa öröm, hiszen a munka legkínosabb részét már elvégezték helyettünk.) Csipkebogyólekvár: megéri vele dolgozni Házi csipkebogyólekvárHozzávalók:
Elkészítési idő: 120 perc A csipkebogyót megtisztítjuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Szitán áttörjük, így a benne lévő szőrök és magok nem kerülnek bele a lekvárba. A sűrű gyümölcspépben elkeverjük a cukrot, és lassú tűzön tíz percen át főzzük.A tűzről levéve forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárva száraz gőzbe tesszük. Ha csipkebogyóvelőhöz jutunk, abból a lekvár elkészítése gyerekjáték, hiszen nem kell passzírozni. Sőt, főzni sem, ha csak néhány üveggel készítünk: elkeverünk benne annyi cukrot vagy mézet, amennyivel kellemesnek érezzük, és kisebb üvegekbe adagolva mehet a hűtőbe. Ezt viszont két héten belül el kell fogyasztani! A lekvárból készülhet egy izgalmas leves, ami az erdő ízét idézi. Ideális bevezetés lehet egy vadvacsorához. Csipkebogyóleves zsemlekockákkal, jó lehet a vadak elé CsipkebogyólevesHozzávalók:
Elkészítési idő: 20 perc A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a szitált zsemlemorzsát. Felöntjük a vörösborral és ugyanannyi vízzel, hozzáadjuk a csipkebogyólekvárt, majd 3-4 percig forraljuk. A tűzről levéve citromlével és csipetnyi sóval ízesítjük, és forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk. A csipkebogyólekvár, akár a többi lekvártársa, jó kiinduló alap egy desszerthez. Az ősz meg a tél a sült alma szezonja, és ha házasítjuk e kettőt, kellemes pohárdesszert áll össze.Vadételek után kifejezetten ütős és stílusos, ráadásul glutén- és laktózmentes. Sültalma-hab, igazi őszi csemege Sült almahab csipkebogyókrémmelHozzávalók:
Elkészítési idő: 15 perc + sütés Az almákat forró sütőben addig sütjük, míg a héjuk megreped. Meghámozzuk, majd a húsukat összetörjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a mézet, az almapépet, és fahéjjal ízesítjük. Az almás habot a csipkebogyólekvárral váltakozva üvegpohárba rétegezzük. Behűtve kínáljuk. Nem gumibogyó, hanem csipkebogyószörp!A házi málnaszörpöt és a limonádét is érdemes felcserélni egy időre melegebb dolgokra. Készítsünk a frissen szedett bogyókból jóízű csipkebogyószörpöt!Ehhez a bogyókat megmossuk, összezúzzuk. 1 kg gyümölcsre 2 liter vizet öntve, lassú tűznél felmelegítjük, utána 1 napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Azután szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük. Minden liter léhez 80 dkg cukrot és egy késhegynyi borkősavat számítunk. A cukrot nagyon kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük, a habját leszedjük, feloldjuk benne a borkősavat, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük, és lekötjük. Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk. A csipkebogyóból készült tea gyógyhatásáról ismert, de olyan kellemes az íze, hogy érdemes csak úgy, az aromájáért is fogyasztani! Többféle módon is elkészíthetjük: a legjobb, ha a forrásban lévő vízbe dobjuk az összetört bogyókat, majd lefedve hagyjuk addig, míg iható hőmérsékletűre hűl. Mézzel vagy barna cukorral ízesítve fogyaszthatjuk. Hidegen üdítőitalként színesítheti meg a napokat, és ha szeretnénk, hogy még aromásabb legyen, tegyünk hozzá természetes ízfokozókat: vékony csíkokra metélt gyömbért, néhány galagonyabogyót vagy pár szem szegfűszeget.Friss és szárított gyümölcsből is készülhet! A gyümölcssalátába belekomponálhatunk friss csipkebogyót. Ha keménynek bizonyulna, 1 perces blansírozás tökéletesen élvezetessé teszi. Dércsípte saláta, az ősz kedvence Dércsípte salátaHozzávalók:
Elkészítési idő: 30 perc + érlelés A birsalma molyhait ledörzsöljük, a gyümölcsök magházát kimetsszük, húsukat cikkekre szeljük. Citrommal, cukorral ízesített vízben nem túl puhára pároljuk. A csipkebogyót megtisztítjuk: ez nem túl szapora munka, de megéri! A bogyókat félbevágjuk, a szőrös-magos részt a kés hegyével kikaparjuk.Ha a birs már majdnem puha, beledobjuk a csipkebogyót is, hogy 1 percig főjön vele együtt. Leszűrjük, hozzáadjuk a durvára tördelt, szárazon illatosra pirított diót. A joghurtot a mézzel, a frissen lereszelt gyömbérrel összeturmixoljuk. A mézes-gyömbéres, dércsípte salátát megöntözzük, és rövid ideig érlelődni hagyjuk. Előételként vagy desszertként tálalhatjuk, de egy szomorkás délutánon, uzsonna-csemegének sem utolsó. Vadnyárs csipkével Gonoszkodók, előre!Egy nem túl hasznos, de eredeti ötlet a csipkebogyó felesleges részeinek a felhasználásáról: a Rosemary Davidson – Sarah Vine szerzőpáros Lányok könyve című könyve a viszketőpor készítését javasolja. (A könyv igen eredeti egyébként, olyan ötleteket és praktikákat sorol fel, amelyektől az unalom egy csapásra köddé válik még a legádázabb kamaszlánylelkekben is. Nem beszélve a szüleikről.) „A körmöddel kell a csipkebogyó piros héját bemetszeni, hogy előtűnjenek apró, szőrös magjai. A kis szőrszálak okozzák majd a viszketést. Kapard ki a magokat a bogyókból egy kis tálba, tedd meleg helyre (radiátorhoz közel vagy szellős konyhaszekrénybe), és hagyd úgy 10 percig száradni. Ez növeli a viszketőpor hatékonyságát.”A port üvegben kell tárolni és mértékkel adagolni, mert egy csipetnyi belőle rémes viszketőrohamot tud okozni. "Szórhatsz éppenséggel egy keveset a pizsamanadrágba vagy felsőbe is, közvetlenül lefekvés előtt.De ez azért eléggé kegyetlen dolog.”
| |
|