Szerda, 2024-05-08, 22:05:38
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5513]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [382]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [751]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4071]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [430]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1233]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2409]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [596]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4066]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2953]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [382]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3308]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 8
    Vendégek: 8
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2023 » Június » 14 » Erdélyben jártunk: íme az igazi, székely töltelékes káposzta titkos receptje
    05:35:19
    Erdélyben jártunk: íme az igazi, székely töltelékes káposzta titkos receptje

    Forrás: mindmegette.hu || 2023.06.01.

    Egészen Erdély szívéig, a Székelyudvarhely közelében fekvő Székelylengyelfalváig utaztunk ezért a receptért!

    A Mindmegette stábja kétnapos erdélyi körutazáson volt, hogy utánajárjunk annak, hol és hogyan készül a legfinomabb kürtőskalács és békebeli pityókás kenyér, illetve megtapasztaljuk, milyen is a hamisítatlan székely vendégszeretet. Fenséges fogásokat kóstolhattunk, melyek közül ha választani kellene, azt mondhatnánk: a koronára a gyémántot a töltelékes káposzta tette fel.

     

    Mi az a töltelékes káposzta?

    A válasz egyszerűbb mint gondolnátok, ugyanis Erdélyben töltelékes káposztának nevezik azt az ételt, amit mi idehaza töltött káposztaként ismerünk. Ez az étel azonban nemcsak a nevében más egy picit, hanem a fűszerezése is eltérő.

    Nem piros, hanem zöld

    Minden családnak megvan a saját, tökéletes töltöttkáposzta-receptje. Egyesek szeretik bő és sűrű, paprikás szafttal kínálni, míg máshol paradicsomos lével tálalják, megint mások pedig szinte „szárazon" eszik ezt a fogást. Az idehaza elterjedt változatok nagy többsége savanyú káposztából készül és piros színben pompázik, azonban nem csak így és nem csak karácsonykor lehet elkészíteni a töltött káposztát!

    A Székelylengyelfalván tett látogatásunk során az egyik helyi szakácsnőtől kaptuk meg azt a receptet, melyhez foghatót eddigi életünkben még nem kóstoltunk. Savanyú káposzta helyett zsenge új káposzta levelébe töltötték a zsíros és fűszeres húst, végső ízesítőként pedig füstölt húst, frissen szedett kaprot és az idehaza kevéssé használt zöldet, a csombort, vagy más néven borsikafüvet adtak az ételhez.

    Így készül a székely töltelékes káposzta

    Hozzávalók:

    • 1 kg darált húskeverék (80 dkg sertéslapocka + 20 dkg zsírszalonna)
    • 0,5 kg füstölt csülök vagy friss oldalas
    • 1 fej új fejes káposzta
    • 10-12 dkg rizs
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 db paradicsom
    • 1 tojás
    • 1 mk. pirospaprika
    • 1 csokor friss kapor
    • 1 csokor friss csombor
    • só, bors és ételízesítő ízlés szerint
    • ecet
    • olaj

    Elkészítés:

    1. A sertéslapockát ledaráljuk a szalonnával. Ha nincs darálónk, akkor válasszuk a boltban a legmagasabb zsírtartalmú darált húst.
    2. A hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Felkockázzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a hagymához, és rövid ideig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Rászórjuk az egy kávéskanál őrölt pirospaprikát, összeforgatjuk, és levesszük a tűzről.
    3. A paprikás-hagymás keveréket ráöntjük a darált húsra. Hozzáadjuk a feltört tojást, a nyers rizst, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, ételízesítőt is tehetünk bele. Alaposan összedolgozzuk.
    4. Vizet forralunk, sót teszünk bele. Kivágjuk a fejes káposzta torzsáját, és a káposztafejet beletesszük a már gyöngyöző vízbe. Hagyjuk, hogy a káposztalevelek pár másodperc után maguktól leváljanak a fejről. A leveleket ezután hideg vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
    5. A káposzta főzővizét ne öntsük ki, hanem keverjünk bele egy kevés ecetet, később ugyanis ezzel öntjük fel a töltött káposztát.
    6. A nagyobb káposztaleveleket igény szerint félbevágjuk, a vastag eret vékonyan levágjuk, ügyelve arra, hogy a levél ne szakadjon el.
    7. A kisebb leveleket, illetve a káposzta közepét apróra felvágjuk és a felét egy kiolajozott lábas aljára szórjuk. Ezzel megágyazunk a töltött káposztáknak.
    8. Az előfőzött leveleket megtöltjük a darált húsos keverékkel, feltekerjük, a két végét óvatosan benyomkodjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg vagy a hús, vagy a levelek el nem fogynak.
    9. Az apróra vágott káposztával kibélelt fazékban körben, emeletesen elhelyezzük a megtöltött káposztákat úgy, hogy középen hagyunk egy kis helyet, ugyanis ide tesszük majd a friss oldalast vagy a füstölt húsokat.
    10. A húsok mellé tesszük a két paradicsomot, a kapor és a csombor egy részét, majd felöntjük a káposzta főzővizével úgy, hogy ellepje. A maradék apróra vágott káposztával befedjük a töltött káposztákat, végül erre tesszük a maradék kaprot és csombort.
    11. Lassú tűzön, alacsony lángon készre főzzük.

    Borítókép: Mindmegette

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 74 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): fejes káposzta, töltött, csombor, Erdély, töltelékes, káposzta | Helyezés: 0.0/0