Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3369]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
12:44:20 Ez a tökéletes krumplipüré titka | |
Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.08.09. A burgonyapüré nem véletlenül az egyik kedvenc köretünk: legyen szó ünnepi lakomáról vagy hétköznapi vacsoráról gyorsan elkészíthetjük és biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek ízleni fog. A Mindmegette most bemutatja, hogyan kell tökéletesen elkészíteni a népszerű fogást. Bármennyire is egyszerű étel, sok mindenre figyelni kell a burgonya fajtájától a főzés módján át az ízesítésig – mindezek ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy a püré sikertörténetet lesz-e vagy esetleg a szemetesben landol. Ha igazán finom burgonyapürét szeretnénk, akkor – értelemszerűen – a legjobb burgonyát kell kiválasztanunk.Osztályozás alapján ez a C típusú burgonya, de a közepes keményítőtartalmú B típusú is jó lehet. Jelölés hiányában a piros héjúak közül válogassunk, ezek ugyanis lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyák, amik gyorsan főnek! A gyors főzés lényege, hogy minél kevesebb keményítőt engedjünk ki a krumpliból, és minél könnyebb legyen a főzést követően pürésíteni. A krumplifőzés nagyon egyszerűnek tűnhet, de azért pár dolgot szem előtt kell tartani, hogy a krumpli keményítőtartalma ne álljon össze a vízzel.Főzhetjük a burgonyát meghámozva apró, 2-3 cm-es kockákra vágva, szeletelve, egészben, vagy héjában egészben. A krumplit mindig hideg, sós vízben kezdjük el főzni.Utóbbi azért fontos, mert így többet kihozhatunk a krumpli saját ízéből, mint amikor csak széttört állapotban sózzuk; előbbi pedig azért, mert ha forró vízben kezdjük el a krumplit főzni, akkor a külső része teljesen szétfő, mire a belseje éppen csak megpuhul. A lényeg tehát, hogy sós, hideg vízben tegyük fel főni a krumplit! Ha felforr a víz, hagyjuk, hogy lassan rotyogva átfőljenek a krumplik! Ha elkészült, öntsük le a vizet róla és tegyük vissza alacsony hőfokra, hogy a maradék víz is elpárologjon! Ez csak néhány percet vesz igénybe: ekkor már nem főzzük a krumplit, csak megszabadítjuk a nedvességtől. Sütőben sütve egészben, héjjal együtt a krumpli nem lesz vizes, a végeredmény nem lesz ragacsos. Igaz, kicsit időigényesebb, mint a meghámozva főzés, de az íze kárpótol. Az igazán finom burgonyapüré krémes és lágy, nem gumiszerű és ragacsos.A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk. Ha szeretjük a rusztikusabb pürét, ahol egy-egy darab krumplival is találkozhatunk, akkor a klasszikus krumplitörő tökéletes választás. Sőt, még villával is szépen lehet dolgozni! Ha viszont homogénebb pürére vágyunk, mindenképpen krumplinyomóval pépesítsünk. Egy nagyobb adag püré készítésénél csábító lehet a robotgép vagy a kézi mixer használata, de ezek „túldolgozzák" a krumplit.A legtöbben úgy készítünk burgonyapürét, hogy egyszerűen hideg vajjal és tejjel (vagy tejszínnel) összekeverjük a burgonyát. Diane Morgan szakács szerint először a felmelegített vajat kell a burgonyához adni, majd utána mehet hozzá a langyos tej. A vaj felszívódik a burgonya sejtjeibe, amelyek megduzzadnak és eltávolodnak egymástól, a tej pedig ezek után fellazítja és ízesíti a burgonyát. Érdemes kipróbálni, ha krémesebb, vajasabb ízű pürére vágyunk. A tejföl vagy a vaj kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, de nagy különbséget nem tapasztalhatunk.Hús- vagy zöldséglevessel ellenben extra ízt adhatunk a pürének. Levesnél ügyeljünk arra, hogy mennyi extra sót adunk a krumplihoz, nehogy sós legyen a végeredmény! Nincs okunk, hogy megálljunk a só-bors kombónál, használjunk bátran fűszereket a még jobb ízélményhez. Mehet metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony vagy petrezselyem – ezek mind élénk, friss ízt adnak a pürének. A sajttal soha nem tévedhetünk: a sajtkrém, a reszelt sajtok tartalmasabbá, ízletesebbé teszik a pürét.A parmezán finom sósságot, az érleltebb sajtok diós krémességet adnak a burgonyapürének. Valamiért nem sikerült a krumplipüré? Mielőtt kidobnánk, próbáljuk megmenteni! Ha túl sok tejet tettünk bele, és híg lett, egyszerűen tegyük vissza a főzőlapra alacsony hőfokon, hogy a nedvesség elpárologjon. Könnyen megég, ezért gyakran keverjük meg!Ha ragacsos lett a püré, terítsük a masszát egy tepsibe, és készítsünk gratint: tegyünk a tetejére néhány csepp vajat és egy kevés reszelt sajtot, szórjuk meg zsemlemorzsával és süssük ropogósra! Senki sem tudja meg, hogy igazából nem ezt akartuk készíteni. | |
|