Péntek, 2024-05-03, 01:08:53
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5511]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [381]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4059]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [429]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1231]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2408]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [595]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4065]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2950]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [378]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3304]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 12
    Vendégek: 12
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Augusztus » 9 » Ez a tökéletes krumplipüré titka
    12:44:20
    Ez a tökéletes krumplipüré titka

    Forrás: [origo]/Táfelspicc | 2022.08.09.

    A burgonyapüré nem véletlenül az egyik kedvenc köretünk: legyen szó ünnepi lakomáról vagy hétköznapi vacsoráról gyorsan elkészíthetjük és biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek ízleni fog. A Mindmegette most bemutatja, hogyan kell tökéletesen elkészíteni a népszerű fogást.

    Bármennyire is egyszerű étel, sok mindenre figyelni kell a burgonya fajtájától a főzés módján át az ízesítésig – mindezek ugyanis fontos szerepet játszanak abban, hogy a püré sikertörténetet lesz-e vagy esetleg a szemetesben landol.

    Ha igazán finom burgonyapürét szeretnénk, akkor – értelemszerűen – a legjobb burgonyát kell kiválasztanunk.

    Osztályozás alapján ez a C típusú burgonya, de a közepes keményítőtartalmú B típusú is jó lehet. Jelölés hiányában a piros héjúak közül válogassunk, ezek ugyanis lisztes, magas keményítőtartalmú burgonyák, amik gyorsan főnek! A gyors főzés lényege, hogy minél kevesebb keményítőt engedjünk ki a krumpliból, és minél könnyebb legyen a főzést követően pürésíteni.

    A krumplifőzés nagyon egyszerűnek tűnhet, de azért pár dolgot szem előtt kell tartani, hogy a krumpli keményítőtartalma ne álljon össze a vízzel.

    Főzhetjük a burgonyát meghámozva apró, 2-3 cm-es kockákra vágva, szeletelve, egészben, vagy héjában egészben.

    A krumplit mindig hideg, sós vízben kezdjük el főzni.

    Utóbbi azért fontos, mert így többet kihozhatunk a krumpli saját ízéből, mint amikor csak széttört állapotban sózzuk; előbbi pedig azért, mert ha forró vízben kezdjük el a krumplit főzni, akkor a külső része teljesen szétfő, mire a belseje éppen csak megpuhul. 

    A végeredmény tekintetében meghatározó lehet a burgonya fajtája, a főzés módja, de az ízesítés is.Forrás: Shutterstock

    A lényeg tehát, hogy sós, hideg vízben tegyük fel főni a krumplit! Ha felforr a víz, hagyjuk, hogy lassan rotyogva átfőljenek a krumplik! Ha elkészült, öntsük le a vizet róla és tegyük vissza alacsony hőfokra, hogy a maradék víz is elpárologjon! Ez csak néhány percet vesz igénybe: ekkor már nem főzzük a krumplit, csak megszabadítjuk a nedvességtől. Sütőben sütve egészben, héjjal együtt a krumpli nem lesz vizes, a végeredmény nem lesz ragacsos. Igaz, kicsit időigényesebb, mint a meghámozva főzés, de az íze kárpótol.

    Az igazán finom burgonyapüré krémes és lágy, nem gumiszerű és ragacsos.

    A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk. Ha szeretjük a rusztikusabb pürét, ahol egy-egy darab krumplival is találkozhatunk, akkor a klasszikus krumplitörő tökéletes választás. Sőt, még villával is szépen lehet dolgozni! Ha viszont homogénebb pürére vágyunk, mindenképpen krumplinyomóval pépesítsünk.

    Egy nagyobb adag püré készítésénél csábító lehet a robotgép vagy a kézi mixer használata, de ezek „túldolgozzák" a krumplit.

    A legtöbben úgy készítünk burgonyapürét, hogy egyszerűen hideg vajjal és tejjel (vagy tejszínnel) összekeverjük a burgonyát. Diane Morgan szakács szerint először a felmelegített vajat kell a burgonyához adni, majd utána mehet hozzá a langyos tej.

    A leggyakoribb hiba, amit a feldolgozás során elkövethetünk az, hogy nem megfelelő eszközzel pürésítünk.Forrás: AFP

    A vaj felszívódik a burgonya sejtjeibe, amelyek megduzzadnak és eltávolodnak egymástól, a tej pedig ezek után fellazítja és ízesíti a burgonyát. Érdemes kipróbálni, ha krémesebb, vajasabb ízű pürére vágyunk.

    A tejföl vagy a vaj kellemes ízvilágot kölcsönöz a pürének, de nagy különbséget nem tapasztalhatunk.

    Hús- vagy zöldséglevessel ellenben extra ízt adhatunk a pürének. Levesnél ügyeljünk arra, hogy mennyi extra sót adunk a krumplihoz, nehogy sós legyen a végeredmény! Nincs okunk, hogy megálljunk a só-bors kombónál, használjunk bátran fűszereket a még jobb ízélményhez. Mehet metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony vagy petrezselyem – ezek mind élénk, friss ízt adnak a pürének.

    A sajttal soha nem tévedhetünk: a sajtkrém, a reszelt sajtok tartalmasabbá, ízletesebbé teszik a pürét.

    A parmezán finom sósságot, az érleltebb sajtok diós krémességet adnak a burgonyapürének. Valamiért nem sikerült a krumplipüré? Mielőtt kidobnánk, próbáljuk megmenteni!

    Ha túl sok tejet tettünk bele, és híg lett, egyszerűen tegyük vissza a főzőlapra alacsony hőfokon, hogy a nedvesség elpárologjon. Könnyen megég, ezért gyakran keverjük meg!

    Ha ragacsos lett a püré, terítsük a masszát egy tepsibe, és készítsünk gratint: tegyünk a tetejére néhány csepp vajat és egy kevés reszelt sajtot, szórjuk meg zsemlemorzsával és süssük ropogósra! Senki sem tudja meg, hogy igazából nem ezt akartuk készíteni.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 123 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): krumplipüré, táfelspicc, receptek, recept | Helyezés: 0.0/0