Az új kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz) annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.
A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben.
Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként.
A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást:
ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére.
Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki - hívták fel a figyelmet a kutatók. Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb a mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek.
Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával. A sterilizált cumisüveget legalább háromszor kell kiöblíteni felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel, amelyet nem műanyag (hanem üveg vagy rozsdamentes acél) melegítőben melegítenek fel.
A tápszer elkészítésénél is nem műanyag melegítőben kell a forró vizet és nem műanyag edényben kell a tápszert elkészíteni, amelyhez mintegy 70 Celsius-fokos vizet kell használni. Szobahőmérsékletűre le kell hűteni a kész tápszert és átönteni egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.
A kutatók javasolják, hogy ne melegítsék fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzák erősen a tápszert a cumisüvegben.
A polipropilén egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.
(MTI/AFP/APA)