Csütörtök, 2024-05-02, 09:01:46
Nyitólap Regisztráció
Üdvözöllek, Vendég
A fejezet kategóriái
Belföld [5511]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
Bulvár | Celeb [149]
Érdekesebb bulvár hírek.
Bűnügy [381]
Bűnügyi hírek, információk
Csináld magad [1]
Barkácsolási ötletek
Extrém [313]
Extrém, megdöbbentő hírek.
Egészség | Életmód [750]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
Érdekes | Különleges | Rejtélyes [981]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
Európai Unió [183]
Hírek az Európai Unióból
Gasztro | Recept [4059]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
Gazdaság [429]
A gazdasági élet hírei
Horgász [1231]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
Játék, -pihenés, -szórakozás [155]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
Jó tudni! [2408]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
Kommentár | Reakció | Vélemény [1361]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
Politika [595]
Politikai jellegű hírek információk
Receptek sonkapréshez [28]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
Számítástechika | IT [4065]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
Történelem | Kultúra [916]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
Tudomány | Technika [2950]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
Választások [378]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
Világ [3304]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
Weboldalam hírei [57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
Belépés
NÉVNAPOK
Kedvencek
  • Avast - My Avast
  • ChatGPT ingyen
  • Linkgyűjtemény készítő, megosztó ingyenes alkalmazás (eLink)
  • Elektronikus Eü-i Szolgáltatási Tér - EESZT: bejelentkezés
  • Erodium - Orvosi Betegirányító Rendszer
  • Facebook Videó letöltő
  • Fotómontázs, irható, online, free | PIXIZ
  • Fotókollázs, Fotókeret Online/Photo+Fan+Editor
  • Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR)
  • Free Picture Solutions
  • Google Térkép
  • Helyesírási tanácsadó
  • Honlap analízis-AnalayzerHQ
  • Honlakészítési leírások - TUTORIAL.HU
  • Honlap: Like és megosztás gombok, html kódok
  • Honlap,Tárhely: Ingyen
  • Horgászvideó.hu
  • Ikon konverter online - ICO Convert
  • Ingyen licenszes programok, naponta! - Giveaway Of The Day
  • Intel® Driver Update Utility
  • Internetsebesség-mérő (NMHH)
  • Ip cím_ Domain helymeghatározás
  • Ip cím - Global WHOIS Search
  • Kép konvertálása szöveggé – Free online OCR
  • Képeslapküldő: zenés képeslap és YouTube videó küldése
  • Képtömörítő Online Alkalmazás
  • Linkcsere Portál
  • Link rövidítő - Dygilinks.com
  • Link rövidítő - Google URL rövidítő
  • Link rövidítő - U.TO
  • MaNDa Téka - Magyar filmek a neten
  • McAfee | SiteAdvisor
  • Menetrend-MÁV ELVIRA
  • Mese- tv.hu - Gyerek tévék
  • Mértékegységek átváltása
  • Microsoft Update katalógus
  • MVM Fiók_Földgáz
  • Nikon D 3300 Letöltőközpont
  • OTP Bank
  • Óriásfájl küldése | Csatolom.hu
  • Proton Mail Bejelentkezés
  • PDF átalakító - smallpdf"
  • Samsung letöltések
  • SEO Tools-keersőoptimalizálás
  • nt
  • Szerencsejáték Zrt.- Online fogadás
  • Szimbólumok - billentyűzetről előhívható szimbólumok
  • Szimbólumok - Különleges írásjelek
  • Színkódok-HTML, 140 szín kódja
  • Teljesen ingyen, 150 link weboldalára!
  • Telekom Fiók - belépés
  • TV Szombathely - élő adás
  • uCoz Facebook Oldala
  • uCoz Fórum
  • uNet Online Munkaasztal
  • Útvonaltervezés - Topolisz
  • Videa.hu - videók, videó-feltöltés
  • Videóletöltő - online, ingyenes
  • Vodafone - Bejelentkezés
  • Webmester-Google
  • Weboldal keresőoptimalizálási audit ingyen! | seoceros.com
  • Weboldal tartalomelemzés, javaslat a gyorsabbá tételéhez | PageSpeed Insights
  • Website Monitoring Service: host-tracker.com
  • WebStatsDomain
  • Zene ingyenesen - YOUZEEK
  • Mentett bejegyzések
    Online Rádiók
    TV GO
    TV GO
    Statisztika

    Online összesen: 13
    Vendégek: 13
    Felhasználók: 0
    Keresés
    Nyelvi Fordító
    Honlap ajánlása
    Időjárás

    Animált felhőkép
    Felhőkép
    Légszennyezettség
    Szombathely, Légszennyezettség, online, zöldhullám projekt,
    Időjárás | Balaton
    Balaton 30 napos előrejelzés
    Tavi Viharjelzés
    Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó | Tavi Viharjelzés,- Előrejelzés
    Balaton: Horgászat
    Balatoni Horgászhelyek - Balatoni horgászhelyek adatbázisa

    Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis - balatonihal.hu
    Szolunáris Tábla
    szolunáris tábla, szolunáris táblázat, szolunáris naptár, horgásznaptár,2023,
    Horgászjegy Online
    Horgászjegy.hu
    MENETRENDEK.HU
    Vasúti és Volán menetrendek | Menetrendek.hu
    E-matrica vásárlás
    Online vásárlás: ematrica.nemzetiudij.hu
    ÚTINFORM
    Magyar Nonprofit Közút Zrt. - Útinform
    Útvonaltervező
    Google Útvbonaltervező - Google Térkép
    QR-kódom
    qr kód készítés
    Nyitólap » 2022 » Szeptember » 22 » Ezek a legjobb fűszer-helyettesítők
    08:17:11
    Ezek a legjobb fűszer-helyettesítők

    Forrás: [origo] | 2022.09.22

    Egy fűszerekkel teli polc minden háziasszony álma: segítségükkel a világ ízeit könnyedén tudjuk otthon is az asztalra varázsolni. De mi van akkor, ha a recept olyan fűszert vagy fűszerkeveréket ír, ami nincs kéznél? Nem kell a boltba rohanni, inkább nézzük meg, mivel tudjuk helyettesíteni! - tanácsolja a Mindmegette.

    Fűszerkömény helyett:

    • Köménymag: Ha a recept őrölt köményt ír, de csak köménymag van otthon, porítsunk pár szemet és máris elkészül a saját őrleményünk. 1 teáskanál magból kb. ¾ teáskanál por lesz.
    • Koriander és cayenne bors: A koriander közeli rokona a köménynek, és füstös elemeiben nagyon hasonlít. A picit melegebb ízvilág miatt adjunk hozzá egy kevés cayenne borsot (ami nem bors, hanem a csípős chillipaprika fűszerként használt durva őrleménye).
    • Chilipor és taco fűszerkeverék: Ha nem idegenkedünk a csípős íztől, akkor a boltban kapható chilipor és taco fűszerkeverék együtt remekül helyettesíti a fűszerköményt. A legtöbb taco fűszerkeverékben a kömény az egyik fő összetevő, így az ízprofil nagyon hasonló. A chili miatt nemcsak az íze, de a színe is megváltozhat az ételnek!
    • Garam masala: A garam masala egyik fő összetevője a kömény. Olyan melegítő fűszereket is tartalmaz, mint a fahéj, a szerecsendió és a kardamom, így a garam masala virágos, földes és citrusos ízprofilt ad. Nem lesz pontosan egyezés, de ezek a hozzáadott ízek csak javítanak a végeredményen – különösen, ha indiai ételt főzünk.

    Chilipor helyett

    • Oregánó, kömény (és csípős szósz): Készíthetünk házi chiliport egyszerűen az oregánó és a kömény kombinálásával, de valamilyen csípős szósszal is keverhetjük pluszban. Kb. kétszer annyi oregánót használjunk, mint köményt, és a csípős szószból elég egy csipetnyi.
    • Őrölt pirosaprika és kömény: Ha kifogytunk a chiliporból a pirospaprika és a kömény keveréke tökéletes megoldás lehet. Nem lesz olyan csípős, mint a legtöbb chilipor.
    • Taco fűszerkeverék: Általában több hagymát és fokhagymaport tartalmaz, így merészebb ízprofilt ad, de nagyon hasonlít a chilipor ízvilágára.

    Vöröshagymapor helyett

    • Friss vöröshagyma: Nyilvánvalóan a legjobb helyettesítő. Kb. egy közepes hagymára lesz szükségünk 1 evőkanál szárított hagyma helyettesítésére.
    • Fokhagymapor: A fokhagymapornak sokkal erősebb íze van, mint a hagymapornak, de ettől még remekül működik. Kb. negyedannyit használjunk belőle, mint amennyi vöröshagyma por kellene.
    • Metélőhagyma: Ha az állaga nem zavaró az ételben, az apróra vágott metélőhagyma jól használható hagymapor helyettesítőjeként. Nagyon hasonló ízprofillal rendelkezik, mint a friss hagyma, miközben kevésbé erős.

    Vöröshagymapor helyett a friss vöröshagyma a legjobb alternatíva. Forrás: ORIGO

    Currypor helyett

    • Kömény, koriander és kurkuma: Ez a három fűszer teszi ki a legtöbb boltban vásárolt currypor nagy részét. Ezen összetevők egyike sem tartalmazza a legtöbb curryporban található melegséget, ezért érdemes egy csipetnyi chiliport hozzáadni a keverékhez.
    • Sambar masala: Előfordulhat, hogy van otthon, bár elismerjük, nem túl valószínű. Ez a dél-indiai mély, zamatos ízű fűszer kiválóan helyettesíti a curryport.
    • Garam masala: Nem tökéletes helyettesítő, mivel a garam masala melegebb ízekkel és kevesebb fűszerrel rendelkezik, mint a currypor. Nem tartalmaz kurkumát, ami a curry jellegzetes sárga színét adja. Ennek ellenére elég hasonló ízprofilja van ahhoz, hogy helyettesítőként használhassuk. Fontos, hogy csak a főzési idő végén adjuk az ételhez, ne az elején, ahogy a curryport tennénk.
    • Curry paszta: Ez sem igazán jó helyettesítő, de végső megoldásként persze működik. A curry paszta sokféle változatban kapható, a pirostól a zöldig, így a currypor aranysárga színével ne számoljunk. Extra összetevőket is tartalmaz, például gyömbért és citromfüvet. Mivel sokkal erősebb, mint a currypor, nagyon kevés elegendő belőle, ha helyettesítésre használjuk.

    Fokhagymapor helyett

    • Fokhagymasó: A fokhagymás só fokhagymaport tartalmaz, így ideális helyettesítő. Érdemes megduplázni az eredeti receptben előírt mennyiséget, de ügyeljünk arra, hogy csökkentsük a hozzáadott só mennyiségét, hogy a végeredmény ne legyen ehetetlen!
    • Friss fokhagyma: Egy gerezd fokhagyma 1/8 teáskanál fokhagymapornak felel meg, így a recepttől függően jó néhány gerezdre lesz szükség. Praktikus fokhagymanyomón préselni a gerezdeket és úgy adni az ételhez.
    • Asafoetida (ördöggyökér vagy hing): Ez az indai fűszer kellemes hagymás-fokhagymás ízt ad az ételeknek. Nagyon csípős, bánjunk vele óvatosan!
    • Fokhagyma levél: A fokhagyma zsenge hajtásait, a fiatal leveleket még a hagymatest kifejlődése előtt levágva ugyanúgy elfogyaszthatjuk, mint az újhagyma leveleit. Egyedülálló ízű, hasonlít a fokhagyma és a mogyoróhagyma keverékéhez.

    Mustárpor helyett

    • Mustármag: A mustármagot fűszerdarálóban vagy mozsártörőben őrölve mustárpor keletkezik, így ez a legjobb választás. 1 teáskanál magból körülbelül 3/4 teáskanál por lesz.
    • Mustár: 1 teáskanál mustárpor helyett kb. 1 evőkanál kész mustár szószra lesz szükségünk. Az elkészített mustár nedves, így nem jó választás száraz fűszerkeverékek készítésekor.
    • Wasabi vagy tormapor: A legtöbb wasabi por valójában tormapor, így bármelyik jól helyettesíti a mustárport. Általában csípősebbek, mint a mustár, ezért óvatosan adagoljuk!

    A legtöbb wasabi por valójában tormapor, így bármelyik jól helyettesíti a mustárport. Forrás: AFP/Mint Images

    Kínai ötfűszer-keverék helyett

    • Szegfűbors: A szegfűbors íze a szerecsendió, szegfűszeg és fahéj keverékére hasonlít, így elég közel áll az ötfűszer keverék édes és földes ízprofiljához.
    • Fahéj, édesköménymag és szemes bors: Ötfűszer sokféle hozzávalóból készíthető, de általában csillagánizs, édeskömény, fahéj, szecsuáni bors és szegfűszeg kombinációjából áll. A fahéj és az édeskömény hagyományos borssal való kombinálásával nagyon hasonló ízvilágot érhetünk el.
    • Garam masala és csillagánizs: A garam masala folyamatosan felbukkan ezen a listán – elképesztően sokoldalú! Az édeskömény, a fahéj és a szegfűszeg kombinációja ebben a fűszerkeverékben lehetővé teszi, hogy helyettesítsük vele az ötfűszer keveréket. Egy csipet ánizs hozzáadásával még közelebb kerülhetünk az eredeti ízvilághoz.

    Harissa fűszerkeverék helyett

    • Harissa paszta: A harissa Észak-Afrikában, főként Tunéziában használt fűszerkeverék. Összetevői: só, chili, fokhagyma, paprika, koriander, menta és kömény. A harissa paszta a por krémes változata, tehát sok azonos összetevőt tartalmaz. Leves- és pörköltreceptekhez kiváló, de értelemszerűen ha száraz fűszerre van szükség, nem ideális választás.
    • Berbere fűszerkeverék: Ennek az etióp fűszerkeveréknek hasonló íze van, mint a harissa pornak, de nem annyira fűszeres, viszont sokkal komplexebb. Mindenképpen egyedi ízt kölcsönöz az ételnek, ezt vegyük figyelembe, ha ezzel helyettesítjük a harissa fűszerkeveréket.
    • Chilipor és fokhagymapor: A chiliportól nem lesz mély és fokhagymás-citrusos az étel íze, ezért adjunk hozzá dubpla mennyiségű fokhagymaport.
    • Őrölt pirosaprika és csípős szósz: Egy csipetnyi füstölt pirospaprika a csípős szószhoz, és máris megalkottuk a harissa por alapvető ízprofilját.

    Sütőtök fűszerkeverék helyett

    Egyre népszerűbbek a sütőtökből készült édes desszertek, torták. Ezek fűszerezésére már kapható sütőtök fűszerkeverék, amit otthon is könnyen elkészíthetünk: keverjünk össze 4 teáskanál őrölt fahéjat, 2 teáskanál őrölt gyömbért, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget és 1/2 teáskanál őrölt szerecsendiót. Ebből kb. másfél evőkanálnyi sütőtök fűszerkeverék lesz.

    • Őrölt szegfűbors és őrölt gyömbér: Ha nincs otthon ennyi fűszer, a szegfűbors és az őrölt gyömbér keveréke is megteszi. A szegfűbors olyan ízű, mint a szerecsendió, a szegfűszeg és a fahéj keveréke, így elég közel áll a sütőtök fűszerkeverékhez. Gyömbér hozzáadásával a keverék még ízesebb lesz. 

    Egyre népszerűbbek a sütőtökből készült ételek. Forrás: Shutterstock

    Szárított helyett friss

    Minden további nélkül! A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb választás. Csak arra kell figyelnünk, hogy a szárított fűszerek intenzívebb ízhatást adnak, mint a friss fűszernövények, így azokból kevesebb kell. 1 teáskanál szárított fűszernövényt 1 evőkanál frissel helyettesíthetünk.

    Kategória: Gasztro | Recept | Megtekintések száma: 127 | Hozzáadta: georgio | Tag-ek(kulcsszavak): receptek, fűszer, konyhai praktika, fűszerek, táfelspicc, recept, gasztro, helyettesítése | Helyezés: 0.0/0