Belföld
[5574]
Belföldi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Bulvár | Celeb
[149]
Érdekesebb bulvár hírek.
|
Bűnügy
[395]
Bűnügyi hírek, információk
|
Csináld magad
[1]
Barkácsolási ötletek
|
Extrém
[316]
Extrém, megdöbbentő hírek.
|
Egészség | Életmód
[752]
Egészséggel, életmóddal, kapcsolatos hírek, információk, tanácsok.
|
Érdekes | Különleges | Rejtélyes
[982]
Érdekes, különleges, rejtélyes esetek, ironikus, vicces, humoros hírek, információk. írások.
|
Európai Unió
[193]
Hírek az Európai Unióból
|
Gasztro | Recept
[4243]
Gasztronómiai hírek, információk, receptek.
|
Gazdaság
[468]
A gazdasági élet hírei
|
Horgász
[1264]
Horgászoknak szóló hírek, információk.
|
Játék, -pihenés, -szórakozás
[160]
Ötletek, ajánlott oldalak, programok.
|
Jó tudni!
[2431]
Fontos, hasznos információk, határidők, változások, tanácsok. Programok, rendezvények.
|
Kommentár | Reakció | Vélemény
[1380]
Kritikus írások, vélemények, reakciók, a magyar politika és közélet cselekedeteire, visszásságaira.
|
Politika
[666]
Politikai jellegű hírek információk
|
Receptek sonkapréshez
[29]
Receptek, leírások házi húskészítmények (felvágott, sonka, disznósajt, stb.)sonkapréssel történő elkészítéséhez
|
Számítástechika | IT
[4176]
Hírek, újdonságok, tippek, trükkök, ajánlások, stb.
|
Történelem | Kultúra
[919]
Történelmi és kulturális vonatkozású hírek, információk.
|
Tudomány | Technika
[3028]
Újdonságok, felfedezések, új kutatási eredmények, érdekességek.
|
Választások
[405]
Országgyűlési, önkormányzati és EU választások előkészületeivel, lebonyolításával összefüggő hírek, információk.
|
Világ
[3368]
Nemzetközi, általam válogatott cikkek, írások.
|
Weboldalam hírei
[57]
Tájékoztatás a honlapon történt változásokról.
|
- 000 December
- 2012 Augusztus
- 2012 Szeptember
- 2012 Október
- 2012 November
- 2012 December
- 2013 Január
- 2013 Február
- 2013 Március
- 2013 Április
- 2013 Május
- 2013 Június
- 2013 Július
- 2013 Augusztus
- 2013 Szeptember
- 2013 Október
- 2013 November
- 2013 December
- 2014 Január
- 2014 Február
- 2014 Március
- 2014 Április
- 2014 Május
- 2014 Június
- 2014 Július
- 2014 Augusztus
- 2014 Szeptember
- 2014 Október
- 2014 November
- 2014 December
- 2015 Január
- 2015 Február
- 2015 Március
- 2015 Április
- 2015 Május
- 2015 Június
- 2015 Július
- 2015 Augusztus
- 2015 Szeptember
- 2015 Október
- 2015 November
- 2015 December
- 2016 Január
- 2016 Február
- 2016 Március
- 2016 Április
- 2016 Május
- 2016 Június
- 2016 Július
- 2016 Augusztus
- 2016 Szeptember
- 2016 Október
- 2016 November
- 2016 December
- 2017 Január
- 2017 Február
- 2017 Március
- 2017 Április
- 2017 Május
- 2017 Június
- 2017 Július
- 2017 Augusztus
- 2017 Szeptember
- 2017 Október
- 2017 November
- 2017 December
- 2018 Január
- 2018 Február
- 2018 Március
- 2018 Április
- 2018 Május
- 2018 Június
- 2018 Július
- 2018 Augusztus
- 2018 Szeptember
- 2018 Október
- 2018 November
- 2018 December
- 2019 Január
- 2019 Február
- 2019 Március
- 2019 Április
- 2019 Május
- 2019 Június
- 2019 Július
- 2019 Augusztus
- 2019 Szeptember
- 2019 Október
- 2019 November
- 2019 December
- 2020 Január
- 2020 Február
- 2020 Március
- 2020 Április
- 2020 Május
- 2020 Június
- 2020 Július
- 2020 Augusztus
- 2020 Szeptember
- 2020 Október
- 2020 November
- 2020 December
- 2021 Január
- 2021 Február
- 2021 Március
- 2021 Április
- 2021 Május
- 2021 Június
- 2021 Július
- 2021 Augusztus
- 2021 Szeptember
- 2021 Október
- 2021 November
- 2021 December
- 2022 Január
- 2022 Február
- 2022 Március
- 2022 Április
- 2022 Május
- 2022 Június
- 2022 Július
- 2022 Augusztus
- 2022 Szeptember
- 2022 Október
- 2022 November
- 2022 December
- 2023 Január
- 2023 Február
- 2023 Március
- 2023 Április
- 2023 Május
- 2023 Június
- 2023 Július
- 2023 Augusztus
- 2023 Szeptember
- 2023 Október
- 2023 November
- 2023 December
- 2024 Január
- 2024 Február
- 2024 Március
- 2024 Április
- 2024 Május
- 2024 Június
- 2024 Július
- 2024 Augusztus
- 2024 Szeptember
- 2024 Október
- 2024 November
10:19:29 Ezekkel a receptekkel szoktassa rá gyerekét a halevésre | |
Forrás: Táfelspicc | 2015.04.22. Halas recepteket teszteltek kisiskolásokon a Chef parade főzőiskolában. A gyerekeket Michelisz Norbert autóversenyző és a Barátok közt Som-Balogh Edinája győzte meg arról, hogy a hal nem egy büdös-szálkás étel, hanem a gyermekbarát menük főszereplője is lehet. Még tavaly indult el a Kapj rá! kampány, a magyarországi halfogyasztás ösztönzésére és a helyi fajták népszerűsítésére. Ennek keretében tartottak főzőversenyt az óbudai Chef parade-ban két mesterszakács, Bede Róbert és Áman Attila mentorálásával. A TV Paprikából ismert Bede volt Som-Balogh Edina segítőtársa – róla írt cikkünket és a vele készült interjút itt olvashatják. Michelisz Norbertet a The bigfish konyhafőnöke, Áman Attila támogatta – ő egyébként a Kapj rá! állandó szakértője is egyben. Kapj rá a halra! Négy kiló per fő = nagyon kevésMagyarország éves halfogyasztása – négy kilogramm per fő – messze elmarad az európai átlagtól, ami közel huszonegy kiló évente. Ez az arány még rosszabb, ha az iskolai étkezdéket vizsgáljuk. Varga Anita, az OGYÉI-OÉTI dietetikusa elmondta, csupán a sulis menzák 40 százalékának menüjében van kéthetente egyszer szerepel hal. Ezért is hegyezték ki a főzőversenyt olyan receptekre, amelyekkel a gyerekeket is meg tudják nyerni maguknak. A kölyköket arra bíztatták, piszkálják otthon szüleiket, hogy főzzenek nekik több halas ételt. A közös főzés alapanyagaként az amúgy aránylag jellegtelen ízű busát választották, amelyből könnyen készíthető halfasírt – eleve kevés benne a szálka. Ez a fajta azért is szerencsés választás, mert bár édesvízi hal és könnyen hozzáférhető, az omega-3 tartalma majdnem olyan magas, mint a tengeri halaké. A hal finom, bár sokan félnek tőle A versenyt zsűriző kisiskolások Áman Attila és Michelisz Norbert receptjét szavazták meg a legjobbnak, azonban a másik tányéron sem maradt semmi, így az alábbi két receptet bátran ajánlják otthoni kipróbálásra a tudatos szülőknek. Áman Attila receptje: Busa és csirke fasírt, pankó morzsában zöldborsós rizottóvalHozzávalók négy személyre:
A csirke- és a halhúst megsózzuk, összekeverjük – ha így hagyjuk állni hűtőszekrényben, a hús összeáll, a tojás elhagyható), hozzáadjuk a pirított hagymát és a finomra aprított medvehagymát, a tojást, majd alaposan összegyúrjuk. A húsmasszából 100 grammos pogácsákat formázunk, pankó morzsába forgatjuk, 180 fokos olajban arany barnára sütjük. Zöldborsós rizottóHozzávalók 4 személyre:
A hagymát olívaolajon megpirítjuk, rátesszük a rizst, tovább pirítjuk, folyamatos kevergetés mellet apránként hozzá adogatjuk az alaplevet, míg a rizs al dentére puhul, végig kevergetjük. Így alakul ki a rizottó krémes állaga. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a zöldborsó pürét, majd a vajat. Bede Róbert receptje: Petrezselymes halfasírt, fokhagymás pirítóson, paradicsommal, avokádókrémmel
A darált halhúst összedolgozzuk a tojással, vágott petrezselyemmel, reszelt citromhéjjal, illetve kevés sóval, őrölt borssal. Félretesszük pihenni. Az avokádó húsát villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra darabolt újhagymát, óvatosan sózzuk, borsozzuk és ízesítjük kevés citrom vagy lime lével. Kevés olívaolaj és olaj keverékében megsütjük a pogácsázott, zsemlemorzsába forgatott halhúst. Kivesszük, lecsepegtetjük, majd szintén kevés olajban megpirítjuk a fokhagymagerezdeket, kiemeljük, majd ebben sütjük a kenyérszeleteket. Tálaláskor a formára szúrt kenyérre tesszük a karikára vágott paradicsomot, erre a halfasírtot, utána az avokádókrémet. Külön adhatunk mellé vegyes salátaleveleket. Elfogyott mind egy szálig Heti kétszer!A Kapj rá! kampány kiemelt céljának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a magyarok asztalára. Nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is, hiszen az egészségügyi ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enni. „Fontosnak tartjuk, hogy a minimum heti kétszeri halfogyasztást beépítsük a köztudatba, és felhívjuk a figyelmet az ezzel járó egészségügyi előnyökre” - mondta el dr. Selyem Tóth Sándor, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője. Akiket a jellegzetes halszag, vagy épp a szálka taszít, ne csüggedjenek: a kampány weboldalán információs anyagok, receptgyűjtemények, konyhatechnológiai írások várják őket. A büszke szakácsok Legyen Friss!„Aki fenntartásokkal kezeli a halat, javaslom, kóstoljon először halfilét, gombócokat, fasírozottakat, halpogácsákat, mindenképpen a szálkátlan és kevésbé zsíros fajtákat. Részesítsük előnyben a nálunk is előforduló fajtákat az importált, mélytengeri halakkal szemben. Halat csak akkor vegyünk és együnk, ha szépnek, étvágygerjesztőnek, jó illatúnak, kívánatosnak tartjuk! A friss hal további ismérve: húsa rugalmas, azaz nyomásra visszaáll eredeti állapotába. Lényeges, hogy a halpult és környezete legyen rendezett és tiszta, ha pedig darabolt halat is árulnak, az mindig folyamatosan frissített, nem elszíneződött jégágyon legyen. Fontos, hogy címkén vagy táblán feltüntessék a halfaj kereskedelmi és tudományos megnevezését, sőt a tenyésztés vagy halászás helyét. Új szabály: ki kell írni, milyen eszközöket használtak a halfogásnál, továbbá, hogy friss vagy kiolvasztott termékről van szó” – mondta el Zoltai Anna élelmiszerbiztonsági szakértő. | |
|